Przesunięty przez: sruba 07-08-2007, 09:53 |
Seryjny dolot powietrza w Mitsu Colt C52 ............ |
Autor |
Wiadomość |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 12:20 Seryjny dolot powietrza w Mitsu Colt C52 ............
|
|
|
Witam
Zastanawiam się, co by się stało, gdyby odłączyć rezonator od "trąby słonia" .........
Jeśli dobrze myślę, to ten pojemnik odpowiedzialny jest za głos silnika, tak?? Może zamiast niego można by wsadzić jakiś inny pojemnik, aby powstało bassowe brzmienie.....
Bawił się ktoś już z tym ustrojstwem.........
pozdro
SebaD |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-12-2006, 13:01
|
|
|
josie zdjal i zalozyl z powrotem. Ten "rezonator" jest IMO odpowiedzialny za zjawiska falowe w dolocie - ja bym go nie ruszal. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 22-12-2006, 13:42
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | josie zdjal i zalozyl z powrotem |
Si. Zdjąłem, otwór przytkałem czymś, ale po odpaleniu nie zauważyłem jakiejś różnicy w brzmieniu silnika. Nie pamiętam tylko czy gazowałem czy na wolnych obr sprawdzałem. Bardzo możliwe, że dźwięk pojawi się przy obciążeniu silnika.
W tym rezonatorze miałem bum-klapkę do gazu, która była nieszczelna więc ją wywaliłem i zakleiłem dziurę fi 50mm szeroką taśmą żeby sprawdzić jak auto chodzi. Przy obciążeniu (mocne wciśnięcie gazu) - taśma sobie drgała i popiardywała fajnie
No ale bum-klapkę wkleiłem i już nic nie popiarduje... |
|
|
|
 |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 17:00
|
|
|
Aham czyli nici z basowego dźwięku....... a już myślałem, bo stozka to chyba się nie da naciągnąć na przepływomierz......
pozdro
SebaD |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 22-12-2006, 20:04
|
|
|
SebaD napisał/a: | Aham czyli nici z basowego dźwięku |
Przy prazy na luzie na pewno. Nie wiem jak przy normalnej jeździe. |
|
|
|
 |
kostuch [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 22:26
|
|
|
Można zdjąć spokojnie tylko trzeba dobrze uszczelnić żeby nie łapał lewego powietrza zmian żadnych nie ma, bo dokładnie to jest po to żby wyrównać zawirowania powietrza czyli stała dawka powietrza działa to na zasadzie zbiorniczka wyrównawczego. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 22-12-2006, 23:18
|
|
|
kiedyś na Coltmania.de był prosty przepis jak za darmoche , prostym sposobem zrobić ciekawszy dźwięk spod maski, na razie oryginał:
coltmania.de napisał/a: | Es gibt eine einfache Möglichkeit, wie man ohne Sportluftfilter einen Sport-Sound für seinen Colt bekommt! Kostenlos!
Man muß einfach von der rechten Luftfilter-Gehäuse-Hälfte das Zuleitungsrohr aus Plastik ausbauen. Dazu muß man vorher die drei Schrauben lösen, die die rechte Hälfte befestigen. Denn nun kann die Luft ungehindert von allen Seiten in die Öffnung strömen! Und die Polizei merkts bestimmt nicht!
HINWEISE:
* Da auf dieser Seite aber keine illegalen Tuning-Maßnahmen verbreitet werden sollen, raten wir natürlich davon ab
* Vereinzelt wurde über eine leichte Leistungseinbuße berichtet, dies ist dadurch zu erklären, daß der Motor die warme Luft aus dem Motorraum zieht. Diese Luft beinhaltet natürlich weniger Sauerstoff, so daß die Verbrennung negativ beeinflußt wird. |
chyba chodzi o zdjęcie rury doprowadzającej powietrze do filtra |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 23-12-2006, 01:11
|
|
|
tomusn napisał/a: | chyba chodzi o zdjęcie rury doprowadzającej powietrze do filtra |
No nie wiem, ja kupiłem auto bez tej rury i o jej istnieniu dowiedziałem się przypadkiem. Kupiłem taką, założyłem i żadnej różnicy... |
|
|
|
 |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2006, 08:24
|
|
|
Ja jestem cieki z Niemieckiego, może ktoś potrafi to przetłumaczyć......??
Fajnie by było jakby Misiek zaczął fajnie bruczeć.......heh
pozdro
SebaD |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2006, 12:17
|
|
|
Nie wiem czy na zwyklym filtrze da sie osiagnac dobry efekt. Powiem jak zrobilem w aucie gdzie byla sportowa wkladka. Zrobilem dwie dziury ok fi60 w obudowie filtra powietrza. Jest to maxima 3.0 v6 i po tym zabiegu auto zaczelo pieknie burczec Prosty, moze druciarski sposob ale skuteczny Oczywiscie dziury przed filtrem |
|
|
|
 |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2006, 12:38
|
|
|
aha rozumię
A może by zamiast tego rezonatora wstawić jakiś pojemnik metalowy??
pozdro
SebaD |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-12-2006, 02:24
|
|
|
SebaD,
Jak chcesz zeby buczalo to
1. Zrob dziure w koncowym tlumiku.
2. Albo zrob wydech. Znaczy zaloz tlumik z wylotem jak puszka od konserw.
3. Albo cos w tym rodzaju.
I przepraszam moderatorow ze to powiem ale to nie jest temat na dzial techniczny.
@#$^&*( zeby buczalo.... Wez go doprowadz do idealu to bedzie zap!@#$^&*( a buczec nie bedzie musial. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2006, 08:04
|
|
|
Witam
Wiesz, z leksza to on już mi burczy, bo mam dziurę na rurze wydechowej za katalizatorem.....heh Ale w kwietniu muszę zrobić BT, no i wymienić tę rurę, więc przestanie burczeć....
Będę działał coś po Świętach....
PS. Jeśli dział nie ten, to proszę moderatorów o zmianę na stosowniejszy
Życzę Wam MitsuManiaki ...... Wesołego Karpia, heh
pozdro
SebaD |
|
|
|
 |
|