Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
22-08-2007, 10:29
Łożysko oporowe skrzyni biegów
Autor Wiadomość
Zbrodniciel
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2006, 13:15   Łożysko oporowe skrzyni biegów

Przy wciśniętym sprzęgle jest wszystko ok. Szum zaczyna dochodzić z silnika kiedy samochód stoi na luzie lub jedzie na biegu. Nie wpływa to na jazdę, słychać tylko szum, którego nie ma jak wcisnę sprzęgło. Słyszałem, że to przez łożysko oporowe w skrzyni, czy ktoś może powierdzić diagnozę i/lub podać przyblizony koszt naprawy?

Pozdrawiam

Czytałem trochę tu: http://www.mitsubishi-gra...c627bbe64#93636 ale nic sie nie wyjaśniło.

bady
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2006, 15:40   

Moge potwierdzic, że to łożysko..Ostatnio robiłem sprzęgło no i jak już miałem wyjętą skrzynie postanowiłem troche ją wyczysc miedzy innymi ŁOŻYSKO OPOROWE które było troche zaolejene z powodu małego wycieku ze skrzyni-do tej pory chodziło cichutko.Wyczsciłem w benzynie az sie swieciło :D A po złożeniu..takie same objawy jak u ciebie.Przy wcisniętym sprzęgle ok na luzie i na biegu szumi.
Nadgorliwość gorsza od faszyzmu :lol: A koszt naprawy :?: łożysko oporowe od 90 - 170 zł http://www.czescionline.p...aj_model_id=888
plus robocizna jeżeli sam sie nie zabierzesz czyli chyba mniej wiecej to samo co wymiana sprzęgła bo skrzynie trzeba wyjąć -150-200zł :shock: Chyba warto sie zastanowić czy ten szum NAPRAWDĘ ci tak przeszkadza.. :mrgreen:
pozdro

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-12-2006, 10:40   

łożysko oporowe słychać właśnie w momencie wciśnięcia sprzęgła - jak słychać po puszczeniu, to prędzej jakieś łożysko w skrzyni

Zbrodniciel
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2006, 11:41   

Dajcie mi pliz jakiś kontakt do warszawskiego mechanika-speca od Galantów. Byłem dziś na przeglądzie i mam 2 rzeczy do zrobienia. Gnoje mnie nie przepuścili. Tablice mam ważne do jutra, więc muszę najpózniej jutro naprawić te sprawy.

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 04-12-2006, 13:33   

tzn?? oporowe to lozysko docisku to co na lapie tak???
a lozysko w skrzyni Krzyzak, to??? lozysko walka sprzeglowego inaczej atakujacego???
prosze bardziej opisowo

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2006, 13:39   

Zbrodniciel napisał/a:
Dajcie mi pliz jakiś kontakt do warszawskiego mechanika-speca od Galantów. Byłem dziś na przeglądzie i mam 2 rzeczy do zrobienia. Gnoje mnie nie przepuścili. Tablice mam ważne do jutra, więc muszę najpózniej jutro naprawić te sprawy.

Nie przepuścili bo w autku masz coś nie OK - chyba dobrze, że przynajmniej oni dbają o Twoje bezpieczeństwo :wink:
Na stronie głównej masz namiary na mechaniora klubowego (sam ujeżdza Gala), zadzwoń i umów się na wizytę - lepszego fachowca ze świecą szukać.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-12-2006, 13:44   

oporowe to oczywiście to od docisku sprzęgła
w skrzynce? - a któż to wie które - w końcu każdy wałek ma 2 łożyska (główne - nie liczę igiełkowych itd.) a zęby biegów wałka sprzęgłowego i zdawczego (kiedyś też pośredniego) są zawsze zazębionę, więc trudno powiedzieć które, jak wszystkie się kręcą
zależnie od konstrukcji występowały tzw. fabryczne wady - jak w Colcie C52, gdzie padały właśnie łożyska wałka sprzęgłowego

Zbrodniciel
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2006, 14:02   

Na stronie głównej nie moge znaleźć, więc jestem chyba ślepy. W każdym razie skontaktowałem się z p. Tomkiem Michalakiem i chyba do niego podjade dzis wieczór. Ogólnie polecany człowiek z tego co widze na forum.

[ Dodano: 04-12-2006, 14:59 ]
slo_mo napisał/a:
chyba dobrze, że przynajmniej oni dbają o Twoje bezpieczeństwo

Jak to było w Bułgarskim Pościkku: "Sraj na to! Mikrofilm najważniejszy" :lol:
Wolę, żeby mnie przepuścili a resztę sobie zrobię po fakcie. Chodzi mi konkretnie o to, że mam tablice ważne do jutra i będę bez auta. :(

kochajj 
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Wysłany: 04-12-2006, 17:36   

na 100% któres z łożysk wałka głownego(najprawdopodobnie to blizej silnika)... koszt 2 łozysk na ten wałek około 150zł w ori (KOYO)...

tomek69
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2006, 18:19   

Jak sie z toba skataktowac mam problem z samochodem

Pilne :arrow: :arrow:

tomiplis
[Usunięty]

Wysłany: 21-12-2006, 19:32   

mi mechanik z warszawy tłumaczl ze nie ma sensu wymieniac łozyska bo i tak za jakis czas sprzeglo siadzie. powiedzial ze jak bardzo ten halas nie przeszkadza to czekac az sie rozleci i całe sprzegło wymienic.

telebyte
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2006, 01:07   

Cześć jak możesz to daj mi namiar na tego fachowca od galantów p. Michalaka Mam parę pytań do niego. pozdro
JZ Zbrodniciel,

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2006, 10:20   

telebyte napisał/a:
Cześć jak możesz to daj mi namiar na tego fachowca od galantów p. Michalaka Mam parę pytań do niego. pozdro
JZ Zbrodniciel,

Prosze bardzo numer do JAPANAZE 0422154402

swees 
Mitsumaniak

Auto: Volvo V60 CC T5 2018
Wysłany: 23-12-2006, 16:42   

tylko, że panowie Michalak i Malik (Japaneze) to dwie różne osoby, prawda?

pozdr

ps. mi też szumi to łożysko w EA5, tak jak jest to opisane w pierwszym poscie.

spiderman123
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2006, 21:45   

Witam wszystkich mam podobny problem z chuczeniem po wciśnięciu sprzegła wszystko ok ale po odpuszczeniu jest neprzyjemny dzwięk jakby miał suche łożysko które obciera .Problem jest w tym iż ostatnio pękła mi łapa sprzegłowa oddałem gala do warsztatu i przy okazji wymieniłem tarcze,docisk,płyn i łozysko no i znowu to samo mało tego jak chodzi na ssaniu to przy wrzucaniu biegów 2,3 musze sie niezle napocic żeby nie usłyszeć operacji dentystycznej na mojej skrzyni :? .I co mam jechać do mechanika i go zje...ać???

Odpowiedz do tematu