Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana rozrządu / rejestracja pojazdu / moc silnika 1,6
Autor Wiadomość
szyjek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 16V
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 01-03-2012, 14:17   Wymiana rozrządu / rejestracja pojazdu / moc silnika 1,6

Cześć,

Zacznę od tego ,że jest to mój pierwszy samochód (otrzymany w prezencie) i jestem kompletnym laikiem zarówno jeżeli chodzi o eksploatację auta jak i sprawy formalno/prawne.

Z tego powodu mam kilka pytań, które dla wielu z was będą banałami ale bardzo proszę o pomoc.

1. Kupiłem samochód - Carisma 1,6 16V 70kW, pierwsze pytanie dlaczego w dowodzie jest 70kW ? tj. 95 KM z tego co widziałem wersja 16V ma 103 KM, ogólnie w statystykach nie widziałem wersji z 95 KM

2. Nie posiadam ksiązki serwisowej itp, poprzedni właściciel mówil o 20 tys km do wymiany rozrządu jednak nie chcę sie tym przejmować i wolałbym zrobić to już teraz (widziałem komplet części w innym temacie żeby kupić od "japaneze") teraz pytanie czy ktoś z was może polecić dobrego mechanika z okolic Tychów, Mysłowic

3. Co jeszcze powinienem zrobić ? Olej podobno był niedawno wymieniany, hamulce i amortyzatory ok bo byłem na stacji

4. Kupiłem samochód od osoby prywatnej, co w odpowiedniej kolejności powinienem zrobić w kwestiach formalno prawnych ? Mam podpisaną umowę kupna sprzedaży, słyszałem o konieczności zapłacenia 2% wartości US - czy to formularz PCC1 ?

5. Poprzedni właściciel był ubezpieczony w AXA wiem ze mogę przedłużyć bądź zrezygnowac do miesiaca czasu, jeżeli przedłużam to czy będę musiał zapłacic już teraz za całą nową umowę czy te kilka miesięcy ubezpieczenia od byłego właściciela mam za free ?

6. Rejestracja pojazdu - tu bardziej pytanie o to co pierwsze, czy najpierw nowa rejestracjca czy najpierw nowe ubezpieczenie

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 01-03-2012, 14:30   

Jeśli chcesz pozostać przy ubezpieczeniu poprzedniego właściciela, a miał on powiedzmy 60% zniżki a ty nigdy nie byłeś ubezpieczony w tej firmie, to będziesz musiał zapłacić wartość tych 70% od pełnej stawki za to auto za okres jaki jeszcze pozostał do końca umowy.
Miesiąc po zakupie masz zagwarantowane ubezpieczenie na koszt sprzedającego więc najpierw rejestrujesz i najlepiej tego samego dnia ubezpieczasz na siebie.

szyjek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-03-2012, 14:35   

W przypadku gdy zostaje współwłaścicielem a właściciel ma 60% zniżki to jest taka opcja ze nic nie dopłace do ubezpieczenia ? Rozwinę pytanie skoro idziemy w te strone - czy to ważne kto jest właścicielem a kto współwłaścicielem ? i kto ma ewentualnie się wpisać do odprowadzenia tego podatku 2% właściciel czy współwłaściciel

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 01-03-2012, 14:43   

Nie jestem pewien, ale wszystkie papiery wypełniają obaj właściciele więc wszystkie koszty ponoszą raczej razem. A jeśli chodzi o to ubezpieczenie to jeśli drugi właściciel też nie ma żadnej polisy w tej firmie ale ma jakiś staż w innych firmach, to wyliczenie stawki na ten samochód jest sytuacją indywidualną pomiędzy wami a ubezpieczycielem czyli podlega negocjacji. Możliwe, że dostaniecie jakieś zniżki ale możliwe też, że nie. Najlepiej zrezygnować i zawrzeć nową umowę u ubezpieczyciela u którego współwłaściciel ma zniżki.

cwaniak 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Wysłany: 01-03-2012, 16:09   

szyjek napisał/a:
4. Kupiłem samochód od osoby prywatnej, co w odpowiedniej kolejności powinienem zrobić w kwestiach formalno prawnych ? Mam podpisaną umowę kupna sprzedaży, słyszałem o konieczności zapłacenia 2% wartości US - czy to formularz PCC1 ?

Tak musisz zapłacić w US w ciągu 14-dni, bo jak się spóźnisz to dostaniesz kare minimum 2 stówki. A na resztę masz 30 dni

szyjek napisał/a:
6. Rejestracja pojazdu - tu bardziej pytanie o to co pierwsze, czy najpierw nowa rejestracjca czy najpierw nowe ubezpieczenie

Wpierw US załatw bo bez kwita wpłaty nie zarejestrujesz auta. Zarejestruj auto(dowiedz się jak są przyjmowani interesanci bo od reki na pewno nie załatwisz tego) i na koniec ubezpieczenie

plecho1 napisał/a:
Nie jestem pewien, ale wszystkie papiery wypełniają obaj właściciele więc wszystkie koszty ponoszą raczej razem. A jeśli chodzi o to ubezpieczenie to jeśli drugi właściciel też nie ma żadnej polisy w tej firmie ale ma jakiś staż w innych firmach, to wyliczenie stawki na ten samochód jest sytuacją indywidualną pomiędzy wami a ubezpieczycielem czyli podlega negocjacji. Możliwe, że dostaniecie jakieś zniżki ale możliwe też, że nie. Najlepiej zrezygnować i zawrzeć nową umowę u ubezpieczyciela u którego współwłaściciel ma zniżki.

Na kupującego nie przechodzą żadne zniżki. Jeżeli nie masz skończonych 26 lat to będziesz musiał jeszcze dopłacić

Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D

Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 01-03-2012, 17:08   

radeksz82 napisał/a:
Tak musisz zapłacić w US w ciągu 14-dni, bo jak się spóźnisz to dostaniesz kare minimum 2 stówki.

od 1-3 dni spóźnienia to jest 50-200zł mandatu, powyżej 3dni tj. od 200-2980zł

przynajmniej tak mi powiedział koleś jak mi wystawiał mandat taki :d

szyjek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-03-2012, 17:14   

Saqu napisał/a:
radeksz82 napisał/a:
Tak musisz zapłacić w US w ciągu 14-dni, bo jak się spóźnisz to dostaniesz kare minimum 2 stówki.

od 1-3 dni spóźnienia to jest 50-200zł mandatu, powyżej 3dni tj. od 200-2980zł

przynajmniej tak mi powiedział koleś jak mi wystawiał mandat taki :d

o zgrozo....
taki formularz znalazłem na stronie urzędu PCC 3 (w internecie czytałem o PCC1)
http://www.isnet.katowice.pl/us/obsluga/pcc_3.pdf

i jak to jest z ceną samochodu, mam do nich zadzwonić i się zapytać na ile oni wyceniają samochód zeby wiedzieć jaki podatek zapłacić ? czy jak wpisze 8000 tys tyle ile na umowie to będzie ok ?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 01-03-2012, 17:35   

3. wymienić płyny i najlepiej rozrząd bo kto wie kiedy ostatnio był wymieniany a brak takiego stresu bezcenny :D .
4. PCC3 cenę możesz wpisać dowolną, jak będzie za niska to Pani sięgnie po magiczną książeczkę i usłyszysz, że taki pojazd powinien kosztować tyle i od tej sumy będziesz płacił :( . Najlepiej zobaczy po ile chodzi twój model i taką wartość wpisz do PCC3, cena na umowie może być nawet 1gr skarbówki to nie interesuje.
6. ja najpierw przerejestrowałem a później sfinalizowałem OC coby nie musieć później zmieniać danych.

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-03-2012, 17:43   

Cytat:
4. PCC3 cenę możesz wpisać dowolną, jak będzie za niska to Pani sięgnie po magiczną książeczkę i usłyszysz, że taki pojazd powinien kosztować tyle i od tej sumy będziesz płacił :( . Najlepiej zobaczy po ile chodzi twój model i taką wartość wpisz do PCC3, cena na umowie może być nawet 1gr skarbówki to nie interesuje.

jak wpiszesz za niską to źle bo sięgnie po książeczkę, wpiszesz za dużo, to też źle, bo będziesz płacił nie potrzebnie dużo.

lepiej chyba zaniżyć ;)

szyjek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-03-2012, 18:01   

prosiłem AXA o telefon do mnie, później wysłałem maila ale od rana bez odpowiedzi

to już prawie wszystko wiem, nikt się nie wypowiedział jeszcze o mocy silnika 70kW to 95 KM?
ma ktoś taka Carisme 1,6 16V 95 KM?

jeszcze jedno pytanie mi doszło --> w tym formularzu PCC3 do US podawać moje dane współwłaściciela czy właściciela/ czy to bez znaczenia ?
Ostatnio zmieniony przez szyjek 01-03-2012, 18:04, w całości zmieniany 1 raz  

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 01-03-2012, 18:03   

lepiej wpisać to co jest w umowie

trafi się nadgorliwy urzędnik i moze wnieść postępowanie o próbę oszustwa :)

zawsze można napisać ładne pismo do naczelnika że cena została obniżona bo: auto ma niekompletne wyposażenie np. brak radio, antenki , zagłówka, wycieraczki,
ma bardziej zużyte elementy np. wywarte siedzenia, klocki, tarcze, rozrząd do wymiany, duży przebieg, jest porysowany, nie działa grzanie lusterek, odsuwanie szyb :P :P
jest powypadkowy, stłuczkowy, kolizji :) ... i jego stan jest znacząco bardziej wyeksploatowany niż wynika to ze średniej danego rocznika... :twisted:

kupujepolskieprodukty.pl

cwaniak 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Wysłany: 01-03-2012, 18:28   

gulgulq napisał/a:
zawsze można napisać ładne pismo do naczelnika że cena została obniżona bo: auto ma niekompletne wyposażenie np. brak radio, antenki , zagłówka, wycieraczki,
ma bardziej zużyte elementy np. wywarte siedzenia, klocki, tarcze, rozrząd do wymiany, duży przebieg, jest porysowany, nie działa grzanie lusterek, odsuwanie szyb
jest powypadkowy, stłuczkowy, kolizji ... i jego stan jest znacząco bardziej wyeksploatowany niż wynika to ze średniej danego rocznika...

Możesz pisać co chcesz ich to nie obchodzi. W US cenne bierze się z książki wyceny aut. Dostajesz księgę szukasz marka model pojemność cenna i od tej ceny 2%. Aby zaniżyć wartość jedziesz do rzeczoznawcy i on ci wycenia auto i od wartości płacisz, ale to przy tym roczniku się nie opłaca

Silniki Mitsubishi Carisma
Lista silników:
1.3 i 16V (82KM), 1.6 (66KM), 1.6 i 16V (103KM), 1.6 (99KM), 1.6 (90KM), 1.6 (90KM), 1.6 (100KM), 1.6 (100KM), 1.8 16V GDI (122KM), 1.8 16V GDI (125KM), 1.8 (116KM), 1.8 16V (140KM), 2.0 16V GT EVO VI (280KM), 1.9 DID (102KM), 1.9 DID (115KM), 1.9 TD (90KM)

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-03-2012, 19:32   

radeksz82 napisał/a:
Możesz pisać co chcesz ich to nie obchodzi. W US cenne bierze się z książki wyceny aut. Dostajesz księgę szukasz marka model pojemność cenna i od tej ceny 2%.

a ja wpisałem pojazd uszkodzony, zdekompletowany i pani w US powiedziała mi, że może z tego tytułu mi obniżyć ale o groszowe sprawy, coś koło 300-400zł mi obniżyła, ale... zawsze lepsze to niż nic ;)

demise 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 16V 96r
Wysłany: 01-03-2012, 19:55   

szyjek napisał/a:

jeszcze jedno pytanie mi doszło --> w tym formularzu PCC3 do US podawać moje dane współwłaściciela czy właściciela/ czy to bez znaczenia ?

Jak współwłaściciela to auto jest twoje czy tylko w połowie jest Twoje??

powtarzam sie pewnie ale tylko przypomnę

Najpierw skarbówka potem rejestracja (przegląd musisz mieć ważny co najmniej miesiąc dłużej od daty zgłoszenia czyli mamy marzec to do kwietnia inaczej nie zarejestrujesz), musisz posiadać kartę pojazdu jeśli została kiedykolwiek wydana (auto z zza granicy).

szyjek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-03-2012, 21:00   

demise napisał/a:
szyjek napisał/a:

Jak współwłaściciela to auto jest twoje czy tylko w połowie jest Twoje??

Nie wiem jaka jest różnica między właścicielem i współwłaścicielem, słyszałem że mogę mieć 60% zniżki na OC jeżeli zrobie taki układ i jedna z tych osób ma pełne zniżki, także wciąż sie zastanawiam co w US napisać, jeżeli macie pomysły piszcie jak nie to jutro zadzwonie i zapytam :)

Odpowiedz do tematu