|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/ |
Autor |
Wiadomość |
Darko
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 01r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-03-2012, 19:21
|
|
|
malysz86, zmień 'Timeout' z 1000 ms na 10000 ms, mi też nie chciało czytać błędów, evoscan tylko kasował, a jak zmieniłem timeout to zaczął pokazywać co Cari boli |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 02-03-2012, 19:52
|
|
|
przemekx303 napisał/a: | dokładnie chodzi mi na zimnym , niestety po mrozach mam taraz po odpalenu z rana jakieś 2200rpm , najpierw zerkne na czujnik temp. , a jak nie to pewnie przepustnica (jeszcze ani razu nieczyszczona) |
http://speedy.sh/4NEGh/Ev...02-07.08.18.csv
Jak widać nawet do konca nie udaje mi się nagrzać auta przy dojeździe do pracy :/ Choć wskaźnik na desce o wiele szybciej staje pionowo...Też troszkę mi spadł Octan Level i Trim Mid, a niby paliwo V-Power z Shela. Może trafilem na jakies trefne ? Zatankuję na dniach na innej stacji i zobaczę jak to wygląda.
Swoją drogą dzisiaj miałem trasę jakieś 200 km, cisnąłem dość ostro(autostrada) a spalanie na autostradzie stało jak wół 8l/100km, jak zjechałem już na podrzędne drogi to zaczeło spadać poniżej Czyli wychodzi, że nawet nie jeźdżąc oszczednie w trasie, spalanie nie jest aż tak duże.
malysz86 napisał/a: | Wracając do mojego tematu. Zrobiłem chyba tak jak powinienem. Skasowałem błędy. |
No właśnie nie do końca. Po pierwsze czy wrzuciłeś ten config: http://www.sendspace.pl/f...12170db43d/data
?? Jeśli tak, to zaznaczasz te dane, jak na tym zdjęciu: http://up.programosy.pl/foto/manual020.gif
I dopiero wtedy zrób pomiar. Bo na razie brakuje np. ciśnienia na pompie WC, a podejrzewam, że to właśnie cały sprawca problemów.
Z tych co wysłałeś logów, to na razie widzę, ze przepustnica raczej ok. Obroty troszkę wyższe na mieszance uwarstwionej (jest 718, powinno być bliżej 650), na stechiometrycznej w miarę wporządku.
Masz bardzo wysoki Trim Mid, jednak na razie potrzebny jest odczyt ciśnienia na pompie. Przypuszczam, że może ona nie wyrabiać i dlatego zapala Ci się Check Engine.
Darko napisał/a: | malysz86, zmień 'Timeout' z 1000 ms na 10000 ms, mi też nie chciało czytać błędów, evoscan tylko kasował, a jak zmieniłem timeout to zaczął pokazywać co Cari boli |
Faktycznie, zapomniałem jeszcze o Timeout. Zmień ta wartość tak jak pisze Darko, powinno wtedy odczytać błędy |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
przemekx303
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 349 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 02-03-2012, 22:29
|
|
|
Kolego malysz86, ja Ciebie nie krytykuję , napisałem że jakbyś zaczął od przeczytania wątku to wiedziałbyś jak się za to zabrać i nie było by nieporozumień , ale jak widać to nawet wskazówki Volve nie dotarły .I tyle z mojej strony na ten temat . Myślę że teraz podejdziesz do tego poważnie i wrzucisz logi tak jak trzeba |
|
 |
malysz86
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 01
|
Wysłany: 03-03-2012, 12:55
|
|
|
Kontynuując mój temat
Teraz chyba zrobiłem tak jak piszecie ale nie jestem pewien
Udało mi się zrobić te 2 testy.
Wypadły tak:
Na postoju
http://chomikuj.pl/zoro86...,1480646930.csv
drugi zamiast na 3 to na 2 biegu
http://chomikuj.pl/zoro86...,1480646931.csv
(Gdzieś przy końcu tego wykresu)
Dodam że kontrolka silnika się nie zapaliła.
Gdy wróciłem do domu to kontrolka znowu się zapaliła. Tu plus.
Już wiem dlaczego wcześniej nie udało mi się odczytać błędu
to że time aut miałem zwiększyć to wiedziałem ponieważ wyczytałem to w tym wątku. Po zwiększeniu do 10000 nie wykrył mi błędów ponieważ silnik był wyłączony. Jak spróbowałem odczytać błędy na włączonym silniku to wyskoczyło mi coś takiego:
Błąd P0302 Misfire Detected - Cilinder 2
Co ten błąd oznacza? Wymieniałem świece, nie pomogło, podmieniałem cewki też zero reakcji. od której strony liczy się cylindry stojąc przed samochodem i patrząc na niego?
Odczytałem ten błąd mając niezwarte piny 1-4 w interfejsie. Carisme jest z 2001 r |
Ostatnio zmieniony przez malysz86 03-03-2012, 15:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-03-2012, 14:04
|
|
|
Ciśnienie trochę za wysokie, powinno być bliżej 5. Najpierw sprawdź jednak co to za problemy z zapłonem...
Wrzuciłes tutaj stary plik, nie z jazdy oraz bez odczytu wskazań pompy WC (i paru innych)
malysz86 napisał/a: | Co ten błąd oznacza? Wymieniałem świece, nie pomogło, podmieniałem cewki też zero reakcji. od której strony liczy się cylindry stojąc przed samochodem i patrząc na niego? |
Kolega kiedyś miał właśnie problem z jedną fajkocewką, podmienilismy z moją i było wtedy ok. Jak znasz kogoś, kto ma też GDI, to spróbujcie podmienić fajkocewki i zobacz czy pomoże.
A co do kolejności to już nie pamiętam, ale patrząc od strony rozrządu to bylo chyba 1-3-4-2. |
 |
|
|
|
 |
przemekx303
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-03-2012, 15:12
|
|
|
Cylindry liczy przeważnie się od lewej od rozrządu po kolei czyli 1-2-3-4 , a Volve pewnie pomylił z zapłonem
Zamień cewki z drugiego np. na pierwszy i wymrugaj , powinno być wtedy na pierwszym cylindrze , jeśli tak będzie wiadomo co dalej , a jeśli nie to myślimy co dalej |
Ostatnio zmieniony przez przemekx303 03-03-2012, 15:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
malysz86
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-03-2012, 15:14
|
|
|
drugi link poprawiłem, za chwilę zajmę się zamianą cewek i zobaczę co wyjdzie. |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-03-2012, 18:29
|
|
|
Cytat: | Cylindry liczy przeważnie się od lewej od rozrządu po kolei czyli 1-2-3-4 , a Volve pewnie pomylił z zapłonem |
Faktycznie pokręciło mi się z zapłonem
Co do drugiego linku to tak jak wcześniej pisałem dość wysoko idzie ciśnienie oraz trim mid. Ale w pierwszej kolejności zajmij się fajkocewką itp. Najlepiej oczywiście by było mieć sprawne drugie autko, z którym można by było podmienić, ale sposób Przemka też można sprawdzić. Tylko po podmianie poczekaj aż Ci wejdzie silnik w tryb awaryjny, bo tak np. może Ci chwilowo cewka zaskoczyć i pozostanie jedynie stary błąd.
Nie wiem, czy nie najlepiej byłoby zresetować komputer poprzez odpięcie klem po zmianie cewek, wtedy będziesz miał pewność, że starego błędu już nie ma. |
 |
|
|
|
 |
mitcari
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI, galant 2.5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Gru 2011 Posty: 106 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: 09-03-2012, 00:23
|
|
|
Ma ktos pojecie co sie dzieje z Arenem ?
Mysle ze to moja ostatnia/jedyna deska ratunku.
Pozdrawiam |
_________________ Jak coś się sypie, to po całości...
 |
|
|
|
 |
malysz86
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2012, 13:03
|
|
|
Cały tydzień zmagań i uporałem się z błędem P0302 Misfire Detected - Cilinder 2 Okazało się że nie pali na drugi cylinder przez uszkodzony wtrysk. Mechanik go wymienił i wszystko było by dobrze gdyby nie nowy błąd P0303 Nie pali mi na 3 cylinder, choć po skasowaniu błędu chodzi jakiś czas dobrze potem znowu się zapala. Czyżby kolejny wtrysk zaczął nawalać? Wlałem do zbiornika płyn do czyszczenia wtrysków ale narazie rezultatów nie ma. Co może wywoływać te uszkodzenia wtrysków? syf w paliwie? Czy może mieć na to wpływ lekko podniesione ciśnienie w pompie wc? Gdzie w cari po lifcie są jakieś filtry paliwa?
Wrzucam dzisiejsze logi z postoju i mam pytanie: Co może powodować te wahania obrotów te od połowy wykresu? Można w jakiś sposób zmniejszyć ciśnienie na pompie WC? Co jeszcze jest nie tak w tym wykresie?
http://chomikuj.pl/zoro86...,1498643732.csv |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 2001 r. 90 KW |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-03-2012, 13:58
|
|
|
malysz86 napisał/a: | Wrzucam dzisiejsze logi z postoju i mam pytanie: Co może powodować te wahania obrotów te od połowy wykresu? Można w jakiś sposób zmniejszyć ciśnienie na pompie WC? Co jeszcze jest nie tak w tym wykresie? |
Na początek przeczytaj cały ten watek:
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Regulować się da poprzez regulator. W Twoim przypadku spróbowalbym lekko wyregulować i zobaczyć jak się będzie zachowywać. Jak nie pomoże, to trzeba bedzie wykręcić regulator. Ogólnie to z pompą WC się nie bawiłem, więc zbyt dużo nie pomogę.
Co do wahań, to po pierwsze po odpaleniu coś duże masz wahania do jakiejś 17 sekundy. Tzn. nie powinno tak spadać do 0. A to od połowy wykresu to je przejście z mieszanki uwarstwionej na stechiometryczną. Ogólnie na uwarstwionej masz wysokie obroty, najprawdopodobniej przez wysokie ciśnienie na pompie. Dziwne też, że na stechiometrycznej jest aż tak niestabilnie, u mnie też lekko wahają się obroty, ale nie aż tak często.
Także przeczytaj wątek o pompie i spróbuj wyregulować zgodnie z tym co tam opisano. |
 |
|
|
|
 |
bartas18b
Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 16v 90KM Sedan
|
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 11-03-2012, 16:41
|
|
|
Będzie działał tylko temat trzeba przestudiować |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
przemekx303
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-03-2012, 21:41
|
|
|
malysz86 napisał/a: | Okazało się że nie pali na drugi cylinder przez uszkodzony wtrysk |
Czyli tak jak było to opisane wcześniej , że wysoki trim średni powyżej 7% świadczy o padniętym wtrysku , a u ciebie było aż ponad 10% . Po lifcie super sprawa że jest dokładna diagnostyka , i wiadomo dokładniej gdzie sprawdzać . Teraz masz ok 4% a powinno dążyć do 0 . Czy po zapaleniu kontrolki coś się dzieje z autem? Jak lałem pb95 to miałem średniego trima ok. 6% ,a odkąd tankuję 98 to mam 1,5% , także paliwo ma wielkie znaczenie . AFR na uwarstwionej powinieneś mieć wyższy ok.31 , lekko się podniosło po wymianie wtrysku , może po regulacji pompy się poprawi ( pompa do regulacji w pierwszej kolejności). |
|
 |
volve
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-03-2012, 21:47
|
|
|
przemekx303 napisał/a: | Jak lałem pb95 to miałem średniego trima ok. 6% ,a odkąd tankuję 98 to mam 1,5% , także paliwo ma wielkie znaczenie |
To tak od siebie dodam:
Cytat: | Też troszkę mi spadł Octan Level i Trim Mid, a niby paliwo V-Power z Shela. Może trafilem na jakies trefne ? Zatankuję na dniach na innej stacji i zobaczę jak to wygląda. |
Zatankowałem później na Orlenie zwykłą 95(stacje akurat znam, większość aut służbowych u nas na niej tankuje). I po pewnym czasie Octan level wrócil na 100 i trim mid się wyrównał. Także w naszym kraju nieraz nie ma co patrzyć na deklarowaną jakość, jak widać nawet na dobrych stacjach z droższym paliwem wychodzą takie cyrki :/ Dobrze, że wtedy byla promocja na Shelu i mialem rabat 30gr na litrze V-Power, bo tak bym się troszkę wkurzył - kupiłem niby dobrą benzynę, a tu parametry spadły :/ |
 |
|
|
|
 |
|
|