|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Sonda Lambda |
Autor |
Wiadomość |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 17-02-2012, 13:50 Sonda Lambda
|
|
|
Wyskakuje mi ostatnio błąd P0135 - grzałka przedniej sondy (jako ten bardziej ekologiczny po 2001 mam dwa katalizatory i dwie sondy). Jako, że objaw pojawia się coraz częściej, chcąc nie chcąc postanowiłem zmienić sondę. No i oczywiście jak to bywa z częściami maniana. Oryginał z logo Mitsubishi z oczywistych względów (ok. chyba 1000) odpuściłem. No to szukamy Denso (w końcu fabryczna też tej firmy). Szukanie w necie zamienników to niezła zabawa - każdy podaje co innego. Niezbyt pewny aukcji, zadzwoniłem do przedstawiciela denso. Szybka weryfikacja i diagnoza - nie ma zamiennika jedynie oryginał. Mocno zdziwiony pytam się dlaczego - bo w katalogu mój model nie widnieje. No to się pytam o Carismę - jest DOX-0114, ale nie dla wersji 114KM tylko 125 i 140 - widać, że GDI. Ponieważ w necie widziałem inny numer, pytam się o Pinina GDI - ten był w katalogu, uniwersalna to DOX-0109 za około 220, dedykowana jakiś inny nr cena ponad 350. Wg pana róznia się brakiem lub zamontowaną wtyczką - w to wierzę. DOX-0109 widziałem już gdzieś jako zamiennik, ale pytam się, czy ma napisane jakie oryginały zastępuje. Nie ma takiej opcji. Ale jako, że byłem pewien, że do GDI pasuje zacząłem grzebać dalej. Po raz kolejny sprawdziła się zasada - poznaj nr oryginału. No i znalazłem bez bez problemu MR578493 - taka sama dla GDI i MPI, dla wszystkich roczników. Czyli DOX-0109 pasuje -koszt jak się dobrze poszuka poniżej 200 zł.
Jeszcze nie zamówiłem, ale może ktoś już zastosował zamiennik i może podać jaki miał numer zanim dokonam zakupu?
P.S. - szczerze mnie zdziwiło, że dla carismy i Pinina są różne numery uniwersalnych sond. Albo jakieś różnice są naprawdę, albo polityka cenowa (DOX-0114 jest tańsza). |
|
 |
sq9mcs
Forumowicz
Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 124 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17-02-2012, 17:29
|
|
|
o ile dobrze pamiętam to przednia ma 4 żyły, wcale bym się nie zdziwił jeśli kosztuje tyle bo gniazdo na wtyczkę jest nietypowe. Poszukaj w katalogu NGK-NTK |
|
|
|
 |
Barciech
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin
|
Wysłany: 08-03-2012, 16:50
|
|
|
ja kupiłem zamiennik Bosch 4 żyłowy, 15tyś.km zrobione na niej i działa super, koszt ok. 100zł |
|
|
|
 |
cezare
Forumowicz
Auto: B5FL 162KM 400nm
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Gru 2013 Posty: 224 Skąd: kraków
|
Wysłany: 07-02-2014, 13:02
|