[C62A 1.5] Czy manualna do Lancera'90 1.5 GLXi ? |
Autor |
Wiadomość |
karolw78 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2006, 23:18 [C62A 1.5] Czy manualna do Lancera'90 1.5 GLXi ?
|
|
|
Mam pytanko czy do Lancera'90 można włożyć manualną skrzynie zamiast automatu??? Byłem u mechanika i powiedział że jest to możliwe ale nie opłacalne bo wymaga wielu przeróbek, ponieważ się na tym nie znam postanowiłem się zwrócić do fachowców. Jeżeli można to jaka by to mogła być skrzynia i czy faktycznie wymaga wielu przeróbek? Bardzo prosze pomóżcie!!!! |
Ostatnio zmieniony przez akbi 23-06-2007, 22:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2006, 23:26
|
|
|
Lepiej posluchaj swojego mechanika chyba ze chcesz wywalic full kasy w bagno - Twoja sprawa |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 28-12-2006, 09:55
|
|
|
karolw78 napisał/a: | czy faktycznie wymaga wielu przeróbek |
Tak.
-skrzynia
-koło zamachowe
-kpl sprzęgła
-wodziki zmiany biegów, drążek
-pedały
-zegary (licznik)
-pompa sprzęgła+zbiorniczek+przewody
-linka prędkościomierza
No nie opłaca się po prostu:)
Znajdź w szukajce temat "śmierć automatom" |
|
|
|
 |
karolw78 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 18:47
|
|
|
Wielkie dzięki za pomoc nie bedę w takim razie szukał manuala bedę się cieszył tym co mam, tylko mnie denerwuje ze tak słabo sie zbiera nie wiem moze to nie wina automatu??? |
|
|
|
 |
burst [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 19:23
|
|
|
Biegi zmienia normalnie, czy jakieś szarpania albo poślizgi ? Może warto wymienić płyn i wyczyścić (wypłukać) konwertor. Możliwe też że umiera sprzęgło lockup'u. Ale wtedy by się ślizgał nawet powyżej 2000 rpm.
Polecam też do poczytania:
www.automat.pl
Jest tam sporo na temat budowy, zasady działania i typowych usterek automatów. |
Ostatnio zmieniony przez tomusn 29-12-2006, 21:00, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
karolw78 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 19:36
|
|
|
Problem jest taki: czasem szarpie ale gdzieś tak na 2 biegu. zdarza się też że nie przerzuca biegów dość długo nie raz osiąga obroty 3500 i dopiero przerzuca, podczas hamowania redukując też są szarpnięcia. Dodam że potrafie przejeździć parę dni bez zarzutu. Faktem jest ze nie wymieniałem oleju bo pewien mechanik doradził żeby nie wymieniać ewentualnie dolać bo skrzynie sz... trafi. Jak sprawdzał to mówił że olej jest czysty i nie widzi aby coś sie działo w skrzyni ale odniosłem wrażenie że facet wcale się nie zna chyba na automatach. |
|
|
|
 |
burst [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 20:04
|
|
|
Sprawdź stan oleju. Rozgrzej silnik włacz na N i zobacz ile jest na miarce, powinien tam być napis HOT i dwie kreski. Druga sprawa to czy płyn się nie pieni i czy nie śmierdzi spalenizną. Jeżeli szarpie przy zmianie z 1 na 2 a pozostałe wchodzą płynnie to albo siłownik albo taśma hamulca 2 biegu. Wtedy też będzie kiepsko reagował na kickdown czyli wciśnięcie gazu do podłogi. Powinien zredukować prawie natychmiast. |
|
|
|
 |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 20:04
|
|
|
Witam
Wygląda mi to na niski poziom oleju.... Sprawdź na bagnecie czy się nie pieni...
pozdro
SebaD |
|
|
|
 |
karolw78 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 21:06
|
|
|
Jeżeli chodzi o zapach to nie śmierdzi spalenizną ale jak sprawdzić czy się pieni? widac na bagnecie bo poziom wydaje się że jest ok. dlaczego wydaje się bo nie wiem czy dobrze patrzę bo są 3 kreski 1 jest nad cold następnie 2 jest przed hot a 3 za (o ile dobrze pamiętam). W takim razie jaki poziom oleju jest właściwy, na ciepłym przed 2 czy powyżej 2 kreski??? I tak na marginesie to jaki olej będzie pasował do mojej skrzyni i czy można go wlać w miejscu w którym wyjmuje sie bagnet. Wiem dużo pytan ale od nie dawna mam ASB i ucze się. Dzięki za każdą pomoc i wskazówki. Jeżeli chodzi o kickdown to działa choć raczej używam over drive |
|
|
|
 |
burst [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 21:41
|
|
|
Na zimnym między 1 a 2 na cipełym 2 a 3. Overdrive to 4 bieg nie wskazane jest zalaczanie go przy malych prędkościach, bo można uszkodzić skrzynię - niskie obroty kiepskie smarowanie skrzyni. Dolać można przez ten otwór. Najlepiej jakiś mineralny ATF DII. Ale dolewaj małymi ilościami najlepiej jakas strzykawka. Jeżeli nie wiesz co było wlane to warto by to wymienić, pod Poznaniem w Baranowie jest dobry gość od automatów Pan Myszkowski. Mnie wykasował za wymiane płynu i filtra 400pln ale wszystko było zrobione max profesjonalnie wyczyszczona miska nowy filtr dobry olej przy okazji sprawdził ciśnienie i zrobil mały przegląd skrzyni. Oleju troche wchodzi do takiej skrzyni do tej co ja miałem wchodziło koło 6 litrów a tani to on nie byl. I najważniejsze jak coś się dzieje z automatem lub ma wycieki to naprawiaj od razu nie czekaj ja zwlekałem i w efekcie rozwalilem skrzynie. |
|
|
|
 |
karolw78 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 22:26
|
|
|
Jeżeli chodzi o używanie O/D to nie wiem jak to dokładnie działa ale zastosuje sie do zaleceń z dyskusji na forum na temat używania tegoż właśnie przycisku" Jak to jest z tym OverDrive...". Natomiast wyczytałem gdzieś na forum że powodem takie działania skrzyni może być rozregulowany silnik krokowy. Przyznam ze miałem (i mam) problemy z odpalaniem i mechanik powiedział ze przyczyną może być rozregulowanie silnika krokowego więc zostawiłem zapłaciłem i pojechałem do domu. Na drugi dzień pojawiły się po raz pierwszy problemy z szarpnięciami pojechałem do gościa ale zrobił popatrzył pooglądał i nic a ja zostałem z problemem do dnia dzisiejszego (z problemami z odpalaniem też, ale to inna historia). Czy jest to możliwe??? W związku z powyższym zamierzam skorzystać z porady Krzyzaka i sam spróbuje wyregulować silnik krokowy. |
|
|
|
 |
burst [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 22:57
|
|
|
Jest to możliwe bo skrzynia odczytuje też dane z czujnika położenia przepustnicy jak jest rozregulowany to też tak może być. Zrób regulacje wg. instrukcj Krzyżaka i zobacz co się będzie działo. |
|
|
|
 |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2006, 08:12
|
|
|
Oooo, o tym silniczku krokowym to nie wiedziałem, że ma wpływ na ASB... Człowiek uczy się przez całe życie...
Informuj o rezultatach prac
Życzę powodzenia...
SebaD |
|
|
|
 |
karolw78 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2006, 19:14
|
|
|
Tak jeszcze wrócę do tematu sprawdzania poziomu oleju w skrzyni czy na ciepłym znaczy: pracującym silniku przy pozycji P lub N, czy też wyłączony silnik po przejechaniu kilku kilometrów. Wiem pytanie może głupie ale są różnice we wskazaniach. A za krokowy wezmę się przy najbliższej wolnej chwili, zacząłem sprawdzenie "od tyłu" (niż zaleca to Krzyzak) i wskazania miernika na czujniku przepustnicy są większe od normy 0.66V (zalecane 0.5V), ale nie wiem czy to nie jest wynikiem jakiś błędów na ECU bo podpiąłem miernik do kostki i coś mi pokazuje ale mam problemy z odczytaniem kodu. O wynikach prac obiecuję poinformować. |
|
|
|
 |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2006, 20:09
|
|
|
Co do pomiaru ilości oleju, to przejedź jakąś trase, by się skrzynka nagrzała, następnie przerzucasz na postoju biegami P,R,N,D,2,L i zostawiasz na N, nastepnie wyłączasz silnik, czekasz chwilkę i mierzysz poziom oleju w skrzynce.
Co do odczytu błędów ECU, to najlepiej użyj diody (opis na stronie Krzyżaka ). Jeśli już chcesz sprawdzać to miernikiem, to tylko miernikem ze "wskazówką", bo elektronicznym nie dasz rady...
pozdro
SebaD |
|
|
|
 |
|