Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Z34A 1.3] 30 tys przejechane i kilka mankamentow (airbag, s
Autor Wiadomość
_gugi 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ3 Motion
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-03-2012, 23:51   [Z34A 1.3] 30 tys przejechane i kilka mankamentow (airbag, s

Witam...
Mija juz 9 miesiac odkad zakupilem colta i pokonalem nim juz prawie 30tys km...

- pewnego jesiennego dnia (chyba po wjechaniu w jakas dziure) zaswiecila mi sie kontrolka airbag, ktora swieci do tej pory - niestety czasu za bardzo nie mialem, zeby szukac warsztatu, ktory moze sie temu rozsadnie przyjrzec, bo ciagle gdzies jezdze :) auto jest z rynku wtornego, wiec przypuszczam, ze cos moze "byc na rzeczy"
Co dziwne od tego momentu zaobserwowalem zwiekszony apetyt na paliwo mojego miska... Dziennie pokonuje ten sam odcinek do pracy i o ile wczesniej jazda z predkoscia ok 110 km/h (do pracy mam 60 km z tego 50km jade droga ekspresowa) oznaczala zuzycie ok 6,2l/100km tak od momentu zapalenia sie airbagu zuzycie wzroslo na tyle, iz azeby utrzymac to spalanie predkosc podrozy musiala spasc do ok 85-90km/h.. Dziwne to dla mnie - i czy moglby to byc az tak duzy zbieg okolicznosci??? Co rowniez ciekawe to zuzycie podczas mrozow nie bylo, az tak tragicznie wysokie (wzrost o ok. 0,2 - 0,3l na tej samej trasie przy tej samej predkosci) Szczerze mowiac, nie rozumiem co sie stalo...

- inna rzecz - z racji tego, iz paliwo jest juz bardzooooooo drogie postanowilem rozejrzec sie co do ewentualnej instalacji LPG - autko ma teraz 100tys km przebiegu, wiec chyba powinno sie nadawac... Generalnie znalazlem cos takiego i w najblizszych dnaich bede sie wybieral do tych panow :) http://moto.allegro.pl/st...2198016812.html chce zalozyc dobra instalacje, jednak nie mam na ten temat zielonego pojecia... Bede wdzieczny za jakies wskazowki...

- i kolejna sprawa - zarowki przednie - qrde zmienilem juz chyba po 2 komplety, srednio wytrzymuje mi jedna okolo 3 miesiecy... czy to normalne??? lampy mam standartowe na zarowke H7. swiatla wlaczam normalnie, bo i tak trzeba, wiec czujnika zmierzchu nie uzywam...

Poza tym generalnie colt to fajne autko :) No moze troche wytluklem juz zawieszenie, ale coz... Polskie drogi..

dzieki i pozdrawiam

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-03-2012, 07:29   

Kontrolka airbag i spalanie to raczej dziwne zbiegi okoliczności, na montaż instalacji gazowej wybierz się do Zbrosławic (przed Tarnowskimi Górami), jakie żarówki przednie kupujesz :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 21-03-2012, 10:46   

_gugi, co do żarówek może kupujesz takie co dają 1000% więcej światła :mrgreen: bo z ich trwałość jest różnie.
Ja w moim MSS mam zwykłe H4 tungsram i przez dwa lata około 20kkm ich nie zmieniałem.
Co do świecenia szału nie ma, ale same lampy w MSS to porażką :? .
Dodam, że nie mam świateł do jazdy dziennej.
Poczytaj na stronce producenta żarówek czy na ten model dają gwarancję.

ravusek 
Forumowicz

Auto: Colt cz3
Wysłany: 21-03-2012, 14:07   

Przy okazji żeby tematu nie robić, orientuje się ktoś jakiej firmy są oryginalne żarówki montowane w coltach?

kojomedal 
Forumowicz

Auto: COLT CZT
Wysłany: 22-03-2012, 09:12   

generalnie w coltach lecą często żarówki, a światła moim zdaniem mają bardzo dobre.
ja kupuje osram i świecą bardzo ładnie

krysstek 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z30 1,3 Inform '06
Wysłany: 23-03-2012, 15:07   

Z własnego doświadczenia polecam żarówki Philipsa Longer life. Faktycznie są żywotne, wymiana po 3 latach, a stary komplet, jeszcze działający, poleciał na zapas. Koszt ok. 30 pln/szt. Oryginalnie u mnie były osram +30% i wytrzymały jakieś 1,5 roku.
A jeśli chodzi o zwiększone spalanie po zapaleniu kontrolki poduchy, to może podczepienie do kompa pokaże jeszcze jakiś błąd. Dodatkowo częste palenie żarówek, to na mój gust, coś z elektryką. Czy autko miało "przeszłość"?

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 02-04-2012, 13:41   

żarówki -żarówkami a co z
_gugi napisał/a:
- pewnego jesiennego dnia (chyba po wjechaniu w jakas dziure) zaswiecila mi sie kontrolka airbag, ktora swieci do tej pory

Odpowiedz do tematu