Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ALL] jaki wlać olej?????????????
Autor Wiadomość
witas
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2006, 23:25   [ALL] jaki wlać olej?????????????

witam mam wielki problem bo nie wiem jaki mam wlac olej do mojego colta jest to colt z 95 roku z silnikiem 1,3 12V.na karteczce od poprzedniej zmiany jest napisane ze nalany byl olej pełen syntetyk ale nie chce mi sie w to wierzyc poniewaz auto ma przejechane 166 tyś.poza tym olej w pelni syntetyczny powinien byc jak woda a ten sie dosyc lepi czyli moze byc pelen syntetyk wlany ale moze tez byc mineralny albo połsyntetyk.kto mi doradzi jaki wlac albo jak sprawdzic jaki byl wlany????:/
Ostatnio zmieniony przez karolgt 14-10-2007, 23:17, w całości zmieniany 1 raz  

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2006, 23:29   

Znam Colta CA0 z przebiegiem bliskim 200000km i jeździ cały czas na pełnym syntetyku. Ja mając ponad 200000km mam olej półsyntetyczny tylko dlatego, że nie wiedziałem co było lane poprzednio. Nie wiem czy jest możliwość sprawdzenia jaki olej miałeś w silniku, ale jeśli nie ufasz karteczce to najbezpieczniej będzie wlać olej mineralny. Półsyntetyk też nie powinien zaszkodzić.

witas
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2006, 23:32   

aha.ale jesli byl wlany mineralny i wleje polsyntetyczny to co sie moze stac co bedzie gorszego a co bedzie jesli byl wlany polsyntetyk a ja wlaje mineralny???

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2006, 23:35   

Mineralny nie zaszkodzi w niczym. Jeśli wlejesz syntetyk po mineralnym to istnieje prawdopodobieństwo zatarcia silnika przez to, że syntetyk bardzo dokładnie przeczyści wszystkie kanały olejowe i bywa że jak trafi na opór to taki kanał się zapycha. Półsyntetyk nie powinien zaszkodzić zarówno po mineralnym jak i syntetycznym.

Tak słyszałem. W sumie to sie na tym nie znam ;-)

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2006, 23:36   

jsli byl wlany mineralny a wlejesz polsyntetyk to moga byc problemy , ale jezeli byl wlany polsyntetyk a wlejesz mineralny to nic zlego sie nie stanie

witas
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2006, 23:40   

a jeśli był wlany rzeczywiście pelen syntetyk a ja wlaje mineralny to moze zaszkodzic??i czy jakis mechanik wyczuja na palcu czy tam jest olej mineralny czy pełen syntetyk slyszalem ze tak czy to prawda???pytam bo kompletnie sie nie znam:)

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2006, 23:47   

Mineralny olej nigdy nie zaszkodzi, nieważne co było przedtem. Jeśli mechanik będzie pewien na 1000000% i kilku innych to potwierdzi to lej to co było. Nie wierzę jednak, by takie coś było możliwe....

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2006, 23:50   

Jezeli naprawde nie masz pojecia co bylo wlane wczesniej to wlej mu olej mineralny i nie bedzie zadnych problemow - duzo osob jezdzi na mineralu i chwala sobie , zadnych problemow ani nic podobnego a glowa bedzie spokojna.

witas
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2006, 23:54   

no dobra ale w takim razie nie rozumiem dalczego sie zastanawiac jaki byl lany olej poprzednio skoro tak czy inaczej mineralny nie zaszkodzi po co sie leje no połsyntetyk albo pełensyntetyk jak bede wiedzial ze jest wlany np polsyntetyk na 100% to co lepiej wlac ten co byl czy mineralny i dlaczego?????????????

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2006, 00:00   

Jezeli bedziesz wiedzial na 100% co bylo wlane to wlewaj to samo , a jezeli bedziesz sie wahal to lej mineral i problem z glowy a dlaczego ?
- bo lepiej dla calego silnika jezdzic na tej samej klasie oleju co byla wlana poprzednio no a poza tym syntetyk czy polsytetyk sa lepsze od minerala bo oczyszczaja silnik

witas
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2006, 00:04   

aha bardzo dziekuje....niestety nie wiem jak byl lany wiec powinienim wlac mineralny.nie wiem dlaczego ale ma przeczucie ze byl lany pelen syntetyk bo po co ktos mialby klamac piszac na tej lkarteczce poza tym sinkik chodzi jak nowy nic go nie slychac(ale pewnie to nie ma znaczenia:))...

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2006, 00:17   

To wlej półsyntetyk Mobil i bedzie temat zamknięty ;-)

Aha, kupuj tylko w sklepie mimo wyższej ceny, nie na Allegro mimo zapewnień sprzedających - to nie jest to samo!

witas
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2006, 00:19   

i nawet jak byl lany mineralny to nie bedzie problemu??:>>

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2006, 00:20   

Nie powinno byc problemu ale dla pewnosci 100% lejesz minerala i smigasz , pozdrawiam :wink:

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2006, 00:21   

Nie, nie będzie problemu.

U mnie nie było.

Odpowiedz do tematu