Końcówka tłumika |
Autor |
Wiadomość |
ufi [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2006, 01:24 Końcówka tłumika
|
|
|
Od niedawna ciesze się Coltem CA0. Metodą małych kroczków zrobiłem już wszystkie potrzebne wymiany, naprawy, konserwacje itp. Teraz przyszedł czas na tuning Jako, że fabryczna końcówka tłumika w CA0 do najpiękniejszych nie należy postanowiłem coś z tym zobić . Niechcem narazie ładować kasy w spawanie końcówek (za jakiś czas mam zamiar wymienić tłumik końcowy) dlatego zastanawiam się nad kupnem i montażem przykręcanej końcówki.
Rozważam opcje:
http://www.allegro.pl/ite...60_h_180mm.html
http://www.allegro.pl/ite...mika_chrom.html
Jeżeli macie lepsze propozycje to mile widziane będą linki. Fabryczna końcówka mnie drażni, a niewiem co będzie tam pasowało.
Moje pytanie jest następujące, czy w Colcie da radę zainstalować taką końcówkę (cały wydech wydaje mi się być dziwny ), oraz czy montaż takiego czegoś ma sens
Pozdro |
|
|
|
 |
zyraff85 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2006, 23:08
|
|
|
Slo_mo jest tylko jeden maly problem z ta podwojna koncowka (nota bene tez taka chcialem jak wyvieralem do swojego) a mianowicie bedzie wystawac poza obrys samochodu jak f**t z niezapietego rozporka Wedlug mnie najbardziej kardynalny blad jaki jest wlasnie popelniany przy zmianach w wydechu to wystajaca rura niczym dyszel, albo galaz dla ptaszkow. Dlatego ja akurat jej nie wzialem, choc najbardziej mi sie podobaja wlasnie podwojne, ewentualnie inferno, ale to juz raczej dostepne jest z calym tlumikiem. Plaskie tudziez owalne mozna dostac tez przykrecane - wiem, bo ja wlasnie taka kupilem i to chyba najrozsadniejsze wyjscie z gustownych, nie spawanych i bez tzw. dyfuzora (pierdziawki). |
|
|
|
 |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 2921 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-01-2007, 02:40
|
|
|
slo_mo napisał/a: |
Tanio i dobrze polecałbym coś takiego:
- podwójna końcówka - montowana na trzy śrubki (nic nie trzeba ciąć i spawać), bez żadnych bajerów
|
Jak kupiłem Toykę, to okazało się że wydech jest za krótki (kończył się jeszcze przed zderzakiem), więc nabyłem cosik takiego żeby go wydłużyć i uczciwie muszę przyznać że wygląda to naprawðe kiepsko Jak się dobrze przyjrzeć to widać żejest to nakręcane, a dwie rury zaczynają się tuż przy końcu wydechu, a to na prawdę nie jest sexi |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2007, 08:40
|
|
|
McDoune napisał/a: | slo_mo napisał/a: |
Tanio i dobrze polecałbym coś takiego:
- podwójna końcówka - montowana na trzy śrubki (nic nie trzeba ciąć i spawać), bez żadnych bajerów
|
Jak kupiłem Toykę, to okazało się że wydech jest za krótki (kończył się jeszcze przed zderzakiem), więc nabyłem cosik takiego żeby go wydłużyć i uczciwie muszę przyznać że wygląda to naprawðe kiepsko |
To sprawdź jak jest w trójkolorowym CA0
Zamontowanie jakiejkolwiek końcówki tak żeby całość dobrze wyglądała to tylko kwestia odpowiedniego spasowania całości - zresztą każdą końcowkę którą się zakłada trzeba dopasować. |
|
|
|
 |
West
Mitsumaniak Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 195 Skąd: Gryfów Śląski
|
Wysłany: 10-01-2007, 19:47
|
|
|
Końcówki na allegro to badziew - zamiast końcówki kup tłumik sportowy. Da on brzmienie i efekt wizualny. A jeżeli już końcówki to proponuję sklepy motoryzacyjne tam są ładne (pełne) końcówki z dyfuzorem i bez. Taka ładna podwójna, chromowana końcówka to koszt ok 100 zł. |
_________________ Był Lancer, był Galant jest Grandis
 |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-01-2007, 20:06
|
|
|
jak chcesz tannio: to kup najtansza koncowke - i nie wierz w zadne dyfuzory, to NIC nie daje! zadnego efektu w postaci ladniejszego dzwieku. Jesli juz, to tylko caly wydech z ladnym koncem, wtedy i wyglad i dzwiek. |
|
|
|
 |
West
Mitsumaniak Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 195 Skąd: Gryfów Śląski
|
|
|
|
 |
arek 69 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2007, 20:24
|
|
|
a co w przypadku SpaceStar'a gdzie końcówka wydechu lekko zagięta w dół.?
da sie jakoś bez ucinania??? |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 13-01-2007, 23:18
|
|
|
arek 69 napisał/a: | a co w przypadku SpaceStar'a gdzie końcówka wydechu lekko zagięta w dół.?
da sie jakoś bez ucinania??? |
w dobrym zakladzie ktory montuje tlumiki napewno sobie poradza i odpowiednio wszystko "wyprowadza" |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21940 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-02-2007, 22:29
|
|
|
Chcę prosić o poradę. Moim zdaniem do Colta CAO pasują tylko dwie podane poniżej końcówki wydechu. Jak myślicie, która pasuje bardziej? Dodam, że w aucie była zamontowana w Niemczech końcówka podwójna okrągła Remus nr 606 (stosowny wpis w niemieckim dowodzie rejestracyjnym). Niestety albo Helmut albo Polak ją wyciął. Może lepiej założyć chociaż ciut podobną do tej co była? Z kolei ta pojedyńcza okrągła jest fajnie pomalowana wewnątrz (pasuje pod kolor auta). Oto końcówki:
Podwójna okrągła
Okrągła |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 22-02-2007, 22:43
|
|
|
wg mnie okragla koncowka nie pasuje co colta, jesli juz to cos to zajmie cala ta dziure ktora tam jest, czyli albo podwojna, albo pojedyncza "spłaszczona". Jak zakladalem moja to przymierzalem wlasnie takie dwie - zwykla okragla i spłaszczona, i ta druga wygladala duzo lepiej. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21940 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-02-2007, 23:11
|
|
|
karolgt napisał/a: | pojedyncza "spłaszczona". | Wg mnie odpada. |
|
|
|
 |
zachar [Usunięty]
|
Wysłany: 22-02-2007, 23:15
|
|
|
Panie i panowie nawet taka koncowka jest kwestia gustu a otym sie nie dyskutuje |
|
|
|
 |
|