Duże spalanie mojego Miśka :/ |
Autor |
Wiadomość |
ryba69 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2012, 10:22 Duże spalanie mojego Miśka :/
|
|
|
Witam wszystkich
Mam Colta C50 z silnikiem 1,3 12V i od jakiegoś czasu zaczął więcej jadać
Co prawda zmieniłem charakter jazdy bo poruszam się głównie po mieście
Ale spalenie rzędu 10-11 przy takim silniczku to chyba za dużo
Miałem zablokowane hamulce z tyłu ale to zrobiłem i spalanie jakoś drastycznie nie spadło
Jest to samochód na gaźniku i słyszałem że wyczyszczenie gaźnika może pomóc
Pytanie tylko czy znajdę kogoś w Stolicy która to potrafi bo w kilku warsztatach pytałem i nikt nie chciał się podjąć Twierdząc że niema specyfikacji fabrycznej
Pytanie czy można to zrobić na takich samych zasadach jak czyści się gaźniki w motocyklach czyli liczymy obroty zaworków i wkręcamy je na takie samo położenie po wymyciu |
|
|
|
 |
WK89
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 16v (c66a)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 110 Skąd: Jastrowie
|
Wysłany: 15-04-2012, 10:58
|
|
|
ryba69 napisał/a: | Pytanie czy można to zrobić na takich samych zasadach jak czyści się gaźniki w motocyklach czyli liczymy obroty zaworków i wkręcamy je na takie samo położenie po wymyciu |
tak gaźnik to gaźnik , a 11l to stanowczo za dużo , musi byc dobrze wyregulowany |
|
|
|
 |
ryba69 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-04-2012, 11:56
|
|
|
To zadam inne głupie pytanie ile zajmuje wyczyszczenie takiego gaznika bo z tego co wiem on ma tam mase menbranek podcisnienia itp |
|
|
|
 |
WK89
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 16v (c66a)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 110 Skąd: Jastrowie
|
Wysłany: 15-04-2012, 17:40
|
|
|
nigdy nie czyściłem gaźnika w aucie tak że ci nie powiem ale w moto nie raz i zawsze trwa to od kilkunastu minut nawet do kilku godzin gdy robi się to pierwszy raz i trzeba zapamiętać gdzie wszystko było |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 15-04-2012, 19:24
|
|
|
na początek sprawdź wskazania sondy lambda - na pracującym silniku wepnij sie igłami w przewody i czytaj napięcie, jak 0V to sonda do wymiany
a co do gaźnika, ja bym kupił jakiś środek do gaźnika w spreju i psiknął w dziurę, a do tego dołożył jakiś dodatek do paliwa do czyszczenia układu paliwowego |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
|