Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zawieszenie czy poduszka silnika
Autor Wiadomość
krystian870116 
Nowy Forumowicz
MG POWER

Auto: Galant 2.5 V6 z 1998r Kombi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-04-2012, 23:32   Zawieszenie czy poduszka silnika

Witam drogich mitsumaniakow i prosze omoderatorow o nie usuwanie tego postu:) przejdzmy do sedna sprawy

Otoz odpalam auto i wrzucam bieg 1 wolno ruszam i slysze stukot jakby ze srodka silnika badz z lewej strony kierowcy guma o gume taki gluchy stukot wrzucam 2 i przy spadku obrotow gdy chcesz dodac gazu jest to samo pierwsza mysl zapewne guma silnika "( najlepiej slyszalny gdy chcesz wolno ruszyc z 2 biegu ale co najlepsze jade po dziurach stukot daje sie we znaki ale wciskam delikatnie pedal hamulca jadac nie zatrzymujac sie i stukot jakby cichnie nie slychac go puszcam hamulec stukot wraca

dodaje ze bylem na 2 stacjach oraz ustawialem zbieznosc wczesniej mechanicy nie widza zadnych luzow na kolach wahaczach itp jeden stwierdzil ze byc moze klocki w zaciskach ale klocki i zaciski oraz tarcze mam nowki i nie ma szans by stukot wydobywal sie z klockow gdyz wsio jest dociagniete jak powinno byc zaciski ladnie trzymaja, dociskaja

prosze o jakas porade co to mogloby byc gdyz osobiscie ten stukot jest bardziej slyszalny z lewej strony kierowcy gdy jade po dziurach a ze srodka gdy chce ruszyc( tu guma silnika przednia)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 18-04-2012, 08:00   

krystian870116 napisał/a:
jade po dziurach stukot daje sie we znaki ale wciskam delikatnie pedal hamulca jadac nie zatrzymujac sie i stukot jakby cichnie nie slychac go puszcam hamulec stukot wraca
Ewidentnie wskazuje na luzy na zaciskach hamulcowych. Miałem to samo.
klocki i zaciski oraz tarcze mam nowki
Zaciski masz nowe? A prowadnice? I jarzma zacisków?

krystian870116 
Nowy Forumowicz
MG POWER

Wysłany: 18-04-2012, 21:57   

jakie prowadnice i o co chodzi z jarzmami zaciskow gdzie sie znajduja jak wygladaja zaciski mam cale nowe wraz z klockami i tarczami

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 18-04-2012, 22:54   

jakie prowadnice i o co chodzi z jarzmami zaciskow gdzie sie znajduja jak wygladaja
Używaj znaków interpunkcyjnych proszę :wink: Prowadnice zacisku to te 2 bolce, którymi przykręca się zacisk do jarzma właśnie. Jarzmo jest przykręcane 2 śrubami do zwrotnicy:
Łby prowadnic:

Jarzmo:

krystian870116 
Nowy Forumowicz
MG POWER

Wysłany: 19-04-2012, 19:42   

To mam nowiutkie wszystko jest podciagniete pracuje jak powinno luzów brak dodatkowo auto bylo sprawdzane na 2 stacjach kontrolii i nigdzie nie stweirdzono luzow sam osobiscie tez zagladam co tam sie dzieje pod spodem poza tym sprawdzilem po chlopskiemu podnioslem caly przod i szarpalem za koła i zero luzów czy moga to byc te wahacze dolne tzw banany?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 20-04-2012, 07:51   

Tak. Włącz bieg, włącz rękę za koło i chwyć za sworzeń banana, a druga osoba niech buja samochodem przód-tył. Jak będzie luz na sworzniu to wyczujesz od razu.

krystian870116 
Nowy Forumowicz
MG POWER

Wysłany: 20-04-2012, 21:08   

rozumiem ze te sworznie sa wymienne ? czy musze kupic nowki wahacze ? dzis jechalem po dziurach bo S3 kolo mnie buduja to praktycznie codziennie jezdze i za kazdym razem nasluchuje i sprostuje cos co napisalem wczesniej:) gdy wciskam hamulec podczas jazdy po tych dziurach najlepiej i najgłosniej slychac gdy jade po po tarce to stuka nie tak uciazliwie jak puszcze hamulec i diablem jeden wie czy wahacz w momencie hamowania moze sie napinac czy cos i dlatego mniej wali

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 21-04-2012, 10:44   

wahacz w momencie hamowania moze sie napinac czy cos i dlatego mniej wali
Może. Szczególnie sworzeń "banana".
rozumiem ze te sworznie sa wymienne ?
Nie są, ale można oddać do regeneracji gdzie wstawią nowe sworznie. W przeciwnym razie
nowki wahacze ?

diabelll 
Forumowicz

Auto: Galant ;>
Wysłany: 21-04-2012, 11:17   

Hugo, no niestety nie moge sie z toba zgodzic , to nie zacisk a wahacz giety banan tylni przedni mam to samo po dziurach napiernicza i odglos stukania w kabinie masz oberwany wahacz na poduszce

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 21-04-2012, 11:37   

diabelll napisał/a:
Hugo, no niestety nie moge sie z toba zgodzic , to nie zacisk a wahacz giety banan
Aha, czyli nie wiem co u mnie było wybite i co wymieniłem? :roll: I u każdego będzie tak jak u Ciebie? :mrgreen:

diabelll 
Forumowicz

Auto: Galant ;>
Wysłany: 21-04-2012, 14:19   

Hugo, no niestety na to wyglada :D

krystian870116 
Nowy Forumowicz
MG POWER

Wysłany: 21-04-2012, 16:45   

ja tez bardziej jestem sklonny przyznac racje ze to ten wahacz banan z poczatku myslalem ze to guma silnika bo nawet przy ruszaniu z 1 badz 2 to stuka jak cholera no a najgorzej to po dziurach az szlag mnie trafia

Odpowiedz do tematu