Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Firebee
08-04-2007, 20:02
Zaproszenia
Autor Wiadomość
Simones
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2007, 23:49   

arekp napisał/a:
Jestem za opracowaniem globalnego wzoru i udostepnieniem zrodla do wlasnych wydrokow niz robienie gadzetow 'kazdy sobie'.

a ja nie, bo idac tym tropem to powinnismy ustalic jeden sluszny model Mitsubishi i wszyscy tylko nim jezdzic, i tak samo spodnie, koszulki, bluzki i kurtki, dla palacych jedna marke szlugow, tak samo ostrzyzeni i wogole jak dwie krople wody. Sorry Arek, ale jak Cie lubie sasiedzie, tak mnie zszokowales i zgodzic sie z tym nijak nie moge. Kiedy sie rejestrowalem na forum, nie bylo zadnej informacji, ze moge szerzyc dobre imie forum i zapraszac innych w tylko jeden sposob i za pomoca jednego rodzaju wizytowki (tym bardziej ze prawde mowiac, to takiej biedy to jeszcze nie widzialem). Turek zrobil moze nie dokonca profesjonalke, ale przynajmniej jest ciekawa, kolorowa i wzbudza zainteresowanie, a ta co zostala wybrana przed naszym przybyciem... no sorry, ale ja bym tego za darmo nie wzial, a jeszcze komus to dawac... Z reszta nie wazne, bo nie o to chodzi, generalnie nie zabraniajmy ludziom czegos, czym krzywdy nikomu nie robia, bo to juz jest wedlug mnie ograniczanie swobody.
Turek ja sie caly czas na nia pisze :D Najwyzej zostaniemy usunieci z klubu za niesubordynacje i naduzycia :lol:

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-01-2007, 00:18   

Nikt Was z klubu nie usunie ... to bylo by chore i sam bym sie wypisal po takiej akcji.

To co napisalem powyzej jest oczywiscie moim prywatnym zdaniem a nie stanowiskiem klubu. Nadal OSOBISCIE uwazam, ze nalezy trzymac sie pewnych wzorow przy produkcji gadzetow i materialow reklamowych dla klubu. Niech sobie bedzie i 10 wzorow zaproszen, byle ich nie bylo tyle co uzytkownikow forum. Uwazacie, ze obecna forma zaproszen jest niewlasciwa ... napiszcie o tym na forum klubowym i zaproponujcie zmiane.

Dlaczego uwazam, ze wzory gadzetow powinne byc wspolnie ustalone? A chocby po to, aby klubowicze mieli jednakowe koszulki na zlocie, jednakowe podkladki pod tablice, jednakowe naklejki z adresem klubu na szybie. Dlaczego jednakowe? Bo im wiecej danego wzoru widac tym bardziej jest on zauwazalny i rozpoznawalny. Jesli kazdy bedzie tworzyl wlasne materialy reklamowe to nie beda sie one roznily od szmatlawcow wsadzanych za wycieraczke na parkinach w centrum miasta.

Jako przyklad moge poznac logo Coca-Cola® - nie ma znaczenia w jakim jezyku beda napisy, falke rozpozna kazdy. Dlaczego? Bo jest charakterystyczna. To samo tyczy sie Nike czy naszego kochanego 'potrojnego diamencika' ;)

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 03-01-2007, 00:41   

Panowie nie ma się o co kłucić, uważam że świętą rzeczą jest nasze klubowe logo i ono powinno zostać niezmienne, kolega Turek powinien zamiast logo Mitsubishi Motors, umieścić nasze i bedzie OK.
Do stworzenia logo potrzebny jest font: Magneto. Jeśli go kolega Turek nie posiada niech kliknie na PW to mu pośle na e-mail.
Wątek Coca-Cola podsumuje tak, jeśli napis jest na butelce, bilbordzie czy na ciężarówce z mikołajem wszyscy wiedzą o co chodzi, jeśli nasze logo bedzie na wizytówce białej, z autkiem, czy z misiem, na aucie z przodu czy z tyłu, na lusterku.... ważne aby był w niezmiennej formie graficznej bo to nasz MITSUMANIAKOWY HERB :mrgreen:
Pozdro for all.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Wysłany: 03-01-2007, 00:43   

No to pozwolę się wypowiedzieć jako założyciel no i jakby nie patrzeć osoba, która wymyśliła mitsumaniaków..

Oczywiście nie mam nic przeciwko prywatnym inicjatywom użytkowników forum, ale:

Używasz na wizytówce logo Mitsubishi Motors, które to jest znakiem zastrzeżonym (co prawda nie robisz nic złego a reklamujesz nasz serwis, ale np Bartek NKM też nie robił nic złego tworząc Nieoficjalny Klub Mitsubishi i skończyło się dla niego konflinktem z MMC za użycie logo na stronach NKM)

Jako Oficjalny Klub Mitsubishi staramy się ustalać wspólnie i ujednolicać produkty wychodzące spod naszych rąk - nie ważne ile tysięcy razy lepsze są czyjeś wizytówki - projekt wizytówek jest jeden i takie są też rozprowadzane (przeze mnie zresztą) - nie czerpie z tego żadnych korzyści - zależy mi jedynie na tym, aby projekt był jeden, a nie tysiące.

Nie jestem oczywiście zamknięty na nowe propozycje, ale uważam, że jeden projekt wizytówek wystarczy i taki powinien być do czasu aż demokratycznie nie zadecydujemy o zmianie na nowy (jeśli macie propozycję zmiany - zapraszam do działu "mitsumaniaki", gdzie będziemy o tym dyskutować).

Tak więc proszę o wyrozumiałość. Dążę jedynie do ujednolicenia każdego z produktów.
Jeżeli macie jakieś pomysły związane z produktami związanymi z Klubem zapraszam na PW, podejmiemy wspólnie decyzje dot. produktu, a nawet pomogę go wypromować (przykład - kalendarz Boreckiego, dywaniki Matejki itp itd) - nie chciałbym po prostu by nastał haos i każdy robił coś swojego i rozprowadzał na swoją rękę.

Oczywiście nie mogę Ci zabronić rozprowadzania Twoich wizytówek, bo nikt Ci tego nie zabroni (no chyba, że MMC za użycie logo), więc zrobisz jak Ty uważasz.

I jeszcze jedno.. To jest moje zdanie, jednego z założycieli. Bez reszty założycieli, jak i bez Was wszystkich Klub by nie istniał, więc zapraszam do dyskusji, jednak nie w dziale regionalnym, a Klubowym, żeby każdy mógł się wypowiedzieć.

Pozdrawiam
Firek

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2007, 02:51   

Mysle, ze co do dyskusji masz Firku racje i najlepiej bedzie go przeniesc do klubu. Natomiast hmm, jak by to ujac, przyszedlem tu z ulicy :D znalazlem wspanialego Miska (z reszta takiego samego jak Ty masz, wiec wiesz :roll: ) i nie moge/chce (niepotrzebne skreslic) zmieniac czegos co tam sobie juz x czasu temu ustaliliscie - t jest pierwsza sprawa. Druga to taka, ze niekoniecznie kolorowa, ciekawa i bogata w efekty graficzne wizytowka musi sie podobac mi jak i innym. Skoro zaakceptowaliscie juz kiedys jedna to widocznie taka Wam sie podoba i nic mi do tego. Pytanie czy jesli sa osoby, ktorym podoba sie inna (nawet jesli sa w mniejszosci) to nie mozna zrobic innej. Tymbardziej jak to slusznie ktos zauwazyl, ze mozna przeciez wykorzystac jeden symbol - wspolny dla wszystkich, a zrobic na inym tle i bedzie wspolny element taki sam jak wszedzie i jednoczesnie w typie ktory odpowiada czesci klubowiczom o odmiennych gustach. Poprostu uwazam, ze powinno sie wszystkich uszanowac, tymbardziej ze wykonanie takiego uklonu wcale wiele nie kosztuje. NIKT przeciez nie dziala na szkode klubu, a wrecz przeciwnie, a zmuszanie tych co by chcieli byc w klubie do pewnych rzeczy poprostu uwazam za... niepotrzebne.
Jesli np. chcialbym kupic dla dzieci koszulki z logo Mitsumaniakow i byly by tylko biale, to... i tak po 15min byly by czarne - no bo jak to dzieci :D Wiec moze warto przemyslec kwestie ujednolicania wszystkiego i wszystkich, bo kolorowy swiat jest ciekawszy. Poza tym apropos logo CocaColi - no wlasnie dobry przyklad - to tylko logo, a nie jedna i ta sama cala etykieta, bo z tego co kojarze to wersji graficznych (tla, inne napisy, itd.) na etykietkach bylo wiele.

Firebee 
admin mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2007, 07:19   

tylko, ze nawet pewnie w Coca Coli nie ma 5 rodzajów jednego i tego samego produktu (np. Cola Light nie ma etykiety różowej w fioletowe kwiatki, niebieskiej, granatowej, z podobizną Billa Gatesa, oraz Kennyego z South Parku:)), a jeśli nawet były jakieś zmiany etykiet to zapewne decyzja była wspólna właścicieli firmy, bądź po zatwierdzeniu przez wszystkich (całą firmę) nowego wizerunku.

Tak jak już mówiłem, nie zabraniam nikomu robić różnych innych produktów, ale każdy z nich (nawet mała drobnostka) jest wizytówką naszego Klubu (naszego - ponad 400 Klubowiczów, a nie tej jednej, która ten produkt zrobiła), więc jeśli ktoś chce już coś rozprowadzać to proszę o kontakt, ze mną, tworzymy ankietę i niech Klubowicze decydują, czy robimy kolejny projekt wizytówek, czy nie.

Pozdrawiam
Firek

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2007, 08:15   

A tego całego zamieszania i tak by nie było jakby turek61 nie chciał się pochwalić. I tak naprawdę nikt nie wie ile takich "inicjatyw" jest na ulicach...
Wprowadzając wymogi typu kontakt z "założycielami", glosowania, itp. brniemy w czy Polacy przodują - w papiekową, nikomu niepotrzebną robotę (każdy będzie miał inne zdanie - tak jak w tym temacie - i wszystko skończy się i tak na decyzji jednej osoby).
Powtórzę raz jeszcze, że turek61 nie stworzył klubowej wizytówki tylko zaproszenie sygnowane jego nickiem skierowane do osób nie będących w klubie i za jako takie klub nie ponosi żadnej odpowiedzialności.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2007, 09:05   

slo_mo napisał/a:
Powtórzę raz jeszcze, że turek61 nie stworzył klubowej wizytówki tylko zaproszenie sygnowane jego nickiem skierowane do osób nie będących w klubie i za jako takie klub nie ponosi żadnej odpowiedzialności.

Uzywajac adresu, loga lub samego okreslenia 'mitsumaniaki' wiazesz je z Klubem i to Klub bedzie ponosil odpowiedzialnosc za np. zasmiecanie ulotkami.

Co do etykietek Coca-Cola® to wlasnie wszedzie sa takie same ;) - a przynajmniej byly w 2002 kiedy rozpatrywalismy w/w przypadek jako wzorcowa identyfikacje firmy. Etykietki roznia sie tylko miedzy rodzajami napoju ale sa zachowane w tym samym stylu.

W Polsce mamy chyba 3 albo 4 rozlewnie CC, wyobraz sobie co by bylo gdyby jedna z rozlewni wprowadzila wlasne etykietki ;)

Moje niezmienne zdanie na temat wspolnego ustalania wzorow dazy nie do biurokracji tylko do uporzadkowania waznej sprawy jaka jest identyfikacja Klubu. To, ze pochwalono sie jednym odmiennym zaproszeniem i powstala dyskusja dowodzi tylko tego, ze problem istnieje - i z cala pewnoscia nie chodzi mi o potepianie turek61 za inicjatywe ale pokazanie, ze to nie jest dobra droga (dlatego napisalem, ze wlasna inicjatywa sie w tym przypadku nie liczy).

Chcecie uzywac innych ulotek? Przygotowac inny wzor naklejki na auto? Wejdzcie na forum klubowe (Klub mitsumaniaki.com) i tam zaproponujcie przygotowane projekty. Mozna przeciez ponownie zaglosowac i przygotowac przed zlotem koszulki, kubeczki, cokolwiek ...

Przenosze caly watek na glowne forum aby inni mogli sie przylaczyc.

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 03-01-2007, 09:08   

Dziekuję Wszystkim tym, którzy docenili to co zrobiłem jak i tym, którzy otwarli mi oczy na pewne sprawy.Faktem jest też i tu sie przyznam, że raczej pwinienem dostać kolejne ostrzeżenie za nieumiejętne używanie funkcji "szukaj".Gdybym dobrze szukał nie byłoby sprawy.
Uważam, że Wszyscy macie poczęści racje i dlatego wycofuję się z rozpowszechniania swojej "manufaktury".
Mam tylko jeszcze jedno pytanko: Czy konieczne jest zamawianie i zakupywanie wizytówek ? Przecież wielu z nas dysponuje dobrym sprzętem i mogłoby wydrukować sobie takowe.
Czy to jest zabronione ?
Po uzyskaniu odpowiedzi proszę o zamknięcie tematu i uznanie sprawy za niebyłą :wink:

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2007, 09:26   

turek61 napisał/a:
Mam tylko jeszcze jedno pytanko: Czy konieczne jest zamawianie i zakupywanie wizytówek ? Przecież wielu z nas dysponuje dobrym sprzętem i mogłoby wydrukować sobie takowe.

O tym wlasnie pisalem wyzej. Mozemy wspolnie ustalic jakimi wzorami wizytowek, zaproszen, plakatow itp. sie poslugujemy, udostepnic zrodla tych materialow i kazdy zainteresowany bedzie mogl je sobie wyprodukowac we wlasnym zakresie.

Wzor wizytowek powinien posiadac Firek, a czy produkcja ich we wlasnym zakresie bedzie tansza niz ich zakup to juz kwestia dyskusyjna ;)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 03-01-2007, 10:22   

Popieram to zeby kazdy mogl sobie sam zrobic te wizytowki/naklejki na samochod itd, wg jednego wzoru dostepnego dla kazdego.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 03-01-2007, 11:01   

arekp napisał/a:
Wzor wizytowek powinien posiadac Firek, a czy produkcja ich we wlasnym zakresie bedzie tansza niz ich zakup to juz kwestia dyskusyjna ;)

Oby tylko jeszcze jakość materiału na którym będzie wydruk był przyzwoity.
Wizytówki od Firka są na jakimś .... dość dobrym kartoniku (czy czymś podobnym).
Ja, pomimo, że mam do dyspozycji z kilkadziesiąt drukarek, to chyba miałbym problem wydrukować na takim sztywnym materiale.

Natomiast wkładać ludziom wizytówki na cienkim papierku to trochę by nas ośmieszało, a już nie mówię, jak by taka wizytówka wyglądał po spotkaniu z deszczem.
Tak więc projekt to jedno, ale jest jeszcze kwestia materiału na jakim dokonamy wydruk.

Mi osobiście, na naszych wizytówkach brakuje nicku, myślę, że większość z nas dopisuje na niej słowa typu "Zapraszam Gość"

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Firebee 
admin mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2007, 11:14   

cena wizytówek myślę odpowiednia (10zł za 100szt., 5 zł za 50szt.), jakość też dobra (sztywny papier lakierowany) - nicka nie ma gdyż przedrożyło by koszta i myśle ze lepiej zeby każdy dopisal swoj nick.
Troszke zwolnilem tempa z rozsylaniem za co przepraszam, ale w tej cenie musze walczyc o wyprodukowanie kolejnych (co oczywiscie nadal bedzie sie udawac..)
Pozdrawiam
Firek

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 03-01-2007, 12:19   

Firebee, np. dla mnie cena w tych granicach nie gra roli natomiast mieszkam w Krakowie na dużym osiedlu i mamy tam jedną pocztę i jak mam coś odebrać np. przesyłkę poleconą to mam delirkę osobiście wole zapłacić na miejscu za wydruk takich wizytówek, za 100 sztuk pytałem cena 45 dwustronne kolor i zapłace byle nie stać na poczcie :)

Myśle, że dobrą sprawą byłoby stworzenie tematu dostępnego tylko dla osób zarejestrowanych w klubie, w którym to temacie zamieścilibyśmy *jpg z wzorami jakiś tam ogólnie przyjętych naklejek czy wizytówek. A co do wzorów można się dogadać.
Prawdę mówiąc w małopolsce stworzyliśmy sobie nakleki na tył samochodów oto link do fotek z oficjanlej dekoracji nimi Misiów: http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=6670 i teraz wydaje mi się że troszkę nas poniosło, ale stało się tak więc oficjalnie zgłaszam projekt do akceptacji, i podejmuje się przygotowania każdemu z osobna projektu takiej nalepy w wersji elektronicznej w formatach *cdr, *pdf, *jpg, *tiff i wielu innych.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Firebee 
admin mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2007, 12:26   

Z powyższym projektem jest wszystko ok, bo zachowana jest czcionka itp. Jedyne o co prosze to to, by uprzedzic nas, zebysmy mogli podeslac oryginalne logo, bądź wzór...
Wizytówki wg naszego wzoru możecie oczywiście drukować, tylko jak już powyzej wspomniano na pożądnym papierze..
Pozdr
Firek

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi