Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Nie zalacza sie wentylator.
Autor Wiadomość
zuk38 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-04-2012, 16:13   [Cari 1.6] Nie zalacza sie wentylator.

Witam.
Zauwazylem, ze w mojej Cari 1.6 99r. podczas stania w miejscu niepokojaco rosnie temperatura, a wentylator sie nie zalacza. Sprawdzilem bezpiecznik i przekaznik i sa ok. Do wentylatora dochodzi napiecie, jednak nie dostaje masy ( z tego co sie orientuje to jest zalaczany masa z komputera?). Weentylator po podlaczeniu na krotko dziala.

Mam taka prosbe, czy moglby mi ktos zaznaczyc na ponizszym zdjeciu, w ktorym momecie powinnien wlaczyc sie wentylator?

Pozdrawiam

parys2007 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8GDI 125KM.po lifcie
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 29-04-2012, 18:47   

u mnie wentylator się włącza kiedy ta wskazówka stoi dokładnie na połowie,może czujnik od wentylatora ci padł.

zuk38 
Forumowicz

Wysłany: 29-04-2012, 20:49   

No to u mnie jest cos nie tak, bo temperatura byla jakies 2mm od czerwonnego a wentylator sie nie wlaczyl.
Gdzie znajduje sie czujnik od wentylatora? (Mylslalem, ze jes on zalaczany przz komputer) Jak go sprawdzic?

Pozdrawiam

parys2007 
Forumowicz

Wysłany: 29-04-2012, 21:13   

nie jestem pewien ale albo jest w chłodnicy albo w głowicy ten czujnik

zuk38 
Forumowicz

Wysłany: 29-04-2012, 21:28   

Jesli masz na mysli czujnik temperatury to on jest ok.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 29-04-2012, 21:29   

W Carismie wentylator załącza komputer silnika. W tych silnikach są dwa czujniki temperatury, jeden(dochodzi do niego jeden kabel) od zegara w liczniku i drugi podający temperaturę dla komputera, dochodzą do niego dwa przewody.
Możliwe, że temperatura jest ok a źle działa czujnik od zegara pokazując zbyt wysoką temperaturę albo jest coś nie tak z obwodem wentylatora i mimo, że komputer wysyła sygnał na przekaźnik wentylatora, to wentylator się nie załącza lub jest jakiś problem z samym komputerem lub z połączeniem pomiędzy komputerem a przekaźnikiem wentylatora.

parys2007 
Forumowicz

Wysłany: 29-04-2012, 21:39   

jeżeli jest uszkodzony czujnik który podaje temperaturę do komputera to wentylator się nie załączy prawda?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-04-2012, 21:54   

Jeśli padnie ten czujnik, to komputer awaryjnie załącza wentylator i wentylator chodzi cały czas po włączeniu na zapłon.

maciej 63 
Forumowicz

Auto: COLT 1.6 cjo 98r bistro
Wysłany: 29-04-2012, 22:23   

a może na chłodnicy jest czujnik który załącza wentylator

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-04-2012, 08:44   

W tym aucie załącza go komputer.
zuk38, a sprawdzałeś, czy otwiera Ci się termostat. Jak wskazówka jest pod końcem skali, sprawdź czy od strony wentylatora chłodnica jest gorąca. Jeśli jest gorąca, to termostat ok.

zuk38 
Forumowicz

Wysłany: 30-04-2012, 13:48   

Gdzie szukac tego czujnika, ktory podaje temperature do kompa? Jak odlacze od niego kabel to komp powinnien zalaczyc awarynie wentylator?

Zrobilem odczyt bledow i kontrolka silnika miga caly czas co 0,5s, czyli bledow brak.

Termostat jest ok, bo chlodnica jest goraca, a samochod grzeje sie tylko, gdy chodzi w miejscu, np stojac w korku.

Czujnik, ktory podaje temperature na wskaznik dziala prawidlowo.

Mam instalacje gazowa Vialle LPI, moze to ma jakis wplyw?

Czy moze ktos potwierdzic jeszcze ta informacje kiedy sie powinnien zalaczyc wentylator?

Pozdr

Dalszy ciag obserwacji:

Zauwazylem, ze po zalaczeniu klimy, wlaczaja sie oby dwa wiatraki, czyi raczej po stronie komp wentylator jest ok.

Zrobilem zdj. wskaznika, przy takiej temp juz powinnien chodzic wentylator, nie?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-05-2012, 07:48   

Wiem, że mam inny silnik, ale u mnie wentylator załącza się jeszcze o 3 kreski dalej niż na tym foto.
Jeśli wentylatory załączają się jak działa klima, to raczej z ich obwodem jest wszystko ok.
Jeszcze nie miałem czasu ogarnąć swojego problemu, ale może to wina zapchanej chłodnicy. A jaką masz temperaturę podczas jazdy jak działa klima? U mnie na klimie jest ze dwie kreski niższa jak u Ciebie.
Czujnik od kompa jest w pobliżu miejsca gdzie siedzi termostat, w którymś temacie nawet ktoś wrzucał fotki. W obudowie termostatu jest wkręcony ten od zegara.

zuk38 
Forumowicz

Wysłany: 01-05-2012, 09:22   

Znalazlem ten czujnik, po odlaczeniu kabla od niego jest tak jak mowiles - wentylator jest zalaczany odrazu po odpaleniu auta i chodzi caly czas.

Podczas jazdy mam normalna temperature (skazowka w pionie), jak chodzi klima, to jest troszke nizsza (z 2 kreski). Tak drastycznie rosnie tylko stojac w miejscu.

Mysle, ze ten czujnik, ktory idzie do kompa padl i nie podaje prawidlowej temperatury, wymienie go i zobaczmy.

docencik87 
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Wysłany: 01-05-2012, 15:15   

Problem już raz opisywany na forum i naszej Cari też występuje

Problem jest gdzieś w skrzynce przekaźników pod maską. Śniedzieje gdzieś podłączenie do przekaźnika. Sygnał z ECU jest tak słąby, że nie udaje się wysterować wentylatora. W momencie gdy temperatura jest krytyczna podaje porządny impuls włącza oba wentylatory i wtedy temp spada.
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku
.

zuk38 
Forumowicz

Wysłany: 02-05-2012, 11:28   

To raczej nie to, bo wentylator nie zalacza sie wcale, nawet jak temperatura jest krytyczna.

Odpowiedz do tematu