|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wymiana czujnika poł. wałka rozrz. |
Autor |
Wiadomość |
agalaska
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 GLX 98r. 66kW LPG
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-05-2012, 12:45 Wymiana czujnika poł. wałka rozrz.
|
|
|
Witam
Noszę się z zamiarem wymiany czujnika położenia wałka rozrządu. Chciałam zapytać, czy można to bez problemu zrobić samemu, czy muszę wydawać pieniądze u mechanika za pewnie 15 min. roboty?
Jeśli spokojnie da się samemu, chciałam się dowiedzieć na co zwracać uwagę, ew. jakie mieć narzędzia by czegoś nie sknocić. Wiem, że znajduje się po prawej stronie silnika tak trochę głębiej. Posiadam cari 1.6 90KM 98 rocznik. Będę wdzięczna za cenne wskazówki.
Pozdrawiam |
|
 |
Kamil_Ziomek
Mitsumaniak
Auto: EA2A 1998
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 648 Skąd: Żyraków
|
Wysłany: 09-05-2012, 16:35
|
|
|
Koleżanko dasz sobie rade. Potrzebujesz klucz 10 , jakieś szczypce (najlepiej takie które po ściśnięciu się blokują) olej lub oliwa, nowy o-ring jak masz. Wypinasz wtyczkę ( wciskasz zapadkę) jak nie chce wyjść to docisnąć wtyczkę i próbować, wykręcasz śrubkę , możesz obrócić czujnikiem w jedną i drugą stronę i pociągnąć powinien wyjść. Montujesz w odwrotnej kolejności, przed włożeniem nasmaruj o-ring olejem lub oliwą. W razie pytań pisz.
Tu zdjęcie gdzie szukać czujnika  |
_________________ Nie sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika.
 |
|
|
|
 |
agalaska
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 GLX 98r. 66kW LPG
|
Wysłany: 10-05-2012, 16:53
|
|
|
Dzięki wielkie Kamilu za rady Zrobiłam dokładnie tak jak opisałeś i wszystko się zgadzało. Jak dla laika trwało to 30 min. ale zostałam bohaterem w swoim aucie Dzięki wielkie jeszcze raz
Pozdrawiam |
|
 |
Kamil_Ziomek
Mitsumaniak
Auto: EA2A 1998
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 648 Skąd: Żyraków
|
Wysłany: 10-05-2012, 19:47
|
|
|
I ta satysfakcja, że sama naprawiłaś swoje autko . Od tego jest forum. |
_________________ Nie sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika.
 |
|
|
|
 |
|
|