[Cari 1.8 GDI] klimatyzacja climatronic |
Autor |
Wiadomość |
bialytbg
Nowy Forumowicz BialyTbg
Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-05-2012, 13:14 [Cari 1.8 GDI] klimatyzacja climatronic
|
|
|
Witam maniaki. Pewnie ten temat pojawiał się juz wiele razy ale poprostu nie mam zbytnio czasu przeszukiwac forum(praca nawet w niedziele), Chciałem się zapytac kiedy się dobija klime, gdzie znajduje się osuszacz, i co powinno być widać w tym takim szklanym okienku pod maską, bo kiedyś gdzies slyszalem ze ma byc cos zielone. U mnie nic tam nie widac a klima działa i jest ok. wielkie dzięki za informacje:) |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 06-05-2012, 20:29
|
|
|
no więc tak. Klime dobijasz jak słabo chłodzi albo jak masz ochotę to możesz podjechać do zakładu i sprawdzić poziom czynnika. Ja nabijałem klimę w tamtym roku a w tym musiałem zmienić osuszacz, koleś z serwisu powiedział, że trochę czynnika uciekło (jest to normalne). Wielkośc ubytku zależna jest także od stanu układu, może być stary i mieć mikro nieszczelności których nie wykrywa się tak od razu. Facet powiedział, żebym przyjechał do niego za dwa lata (jeśli za rok będzie wszystko ok). Osuszacz masz obok chłodnic, to taka puszka ze szklanym okienkiem - nie piszę dokładnie gdzie bo z Twojego posta wynika, że już go znalazłeś tylko nie wiedziałeś że to to. W tym okienku u mnie jak włączę klimę to widzę przelewający się czynnik (takie jakieś zawirowania), jest tam kolor zielony, jednak chyba może nie być zielony bo to jest uzależnione czy masz w układzie dodany kontrast. Kontrast ma kolor zielony i jest on dobrze widoczny przy specjalnym świetle (chyba UV), i przez specjalne okulary. Wtedy on wygląda jakby fosforyzował. Kontrastu dodaje się przy nabiciu klimy celem znalezienia wycieku z układu. Jeśli gdzieś w układzie masz dziurkę to wycieka przez nią czynnik z tym kontrastem i dzieki temu łatwiej go zlokalizować. Jednak jeśli nikt nigdy nie dodał do układu kontrastu to możesz nie mieć tam zielonego koloru. |
|
|
|
 |
bialytbg
Nowy Forumowicz BialyTbg
Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 06-05-2012, 20:36
|
|
|
wielkie dzięki;). No bo kiedys słyszalem ze w tym okienku ma byc zielone a dzisiaj patrzylem i nie ma nic, nie widac tam moze dlatego za nie pracowal i mi silnik z klimą. A jade w nastepnym tygodniu do Belgii i wolałem się upewnic. Bo tak to dbam o czystosc filtra elekto. kupuje takie bomby odgrzybiające. A klima jak się ją właczy to według mnie mocno daje. jak wlacze max cool to w minute dwie jest zimno. |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 06-05-2012, 21:15
|
|
|
tak, żeby widzieć, że coś tam pracuje musisz odpalić silnik i włączyć klimę.
Dodam jeszcze, że facet od klimy mówił, że ten osuszacz warto jest wymieniać co 5 lat, lub jak klima jest rozszczelniona dłuższy czas. Ja swój zmieniałem bo miałem rozszczelnioną przez całą zimę dwa lata temu, wiec chciałem zmienić. |
|
|
|
 |
robert78
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 1171 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 10-05-2012, 20:21
|
|
|
mam pytanie u mnie po wlaczeniu klimy silnik przysiada zgodnie jak ma byc ale nic nie chlodzi czy nie mam plynu czy co gdzie znajduje sie ten zbiorniczek ze sklanym okienkiem bo szukalem kolo chlodnicy i nic tam takiego nie ma kierowalem sie po rurkach od climy |
_________________ Eclipse 4g 07r
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-05-2012, 21:27
|
|
|
Okienko jest w osuszaczu od góry na środku. Jeśli staniesz przed autem, to powinieneś mieć go po lewej stronie przy samej chłodnicy. Tak on wygląda, tylko od góry wkręcone są przewody
http://czesci.4cars.pl/img/2/mid/35119552.jpg |
|
|
|
 |
|