Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
22-08-2007, 17:15
wibracje przy 100 km/h
Autor Wiadomość
arek0927
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2007, 09:20   wibracje przy 100 km/h

mam dziwne wibracje odczuwalne najbardziej na kierownicy przy prędkości 95-120 km/h założyłem nowe opony, wyważone kołą, wymienione na nowe: tuleje wahaczy przód, łożyska, swożnie, amortyzatory,tarcze chamulcowe przetaczane poza tym przy hamowaniu lekkie stukanie w lewym kole i lekkie puknięcie przy ruszaniu jeśli ktoś może w tym pomóc będę wdzięczny

Han Solo
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2007, 01:49   

Jakie masz gumy? Niektóre mają wady jeszcze kiedy nie są do końca wyprodukowane;) Może miałeś jakąś "sytuację z adrenaliną" i wyhamowałeś którąś oponę? Choć to nasilałoby się aż do V-max.
Jeśli auto było bite, poszycie auta czy też mocowanie którejkolwiek części zawieszenia może być pęknięte i jako niestabilne łapie rezonans w zakresie obrotów odpowiadających tym prędkościom, na konkretnym biegu. To extremal, ale może. Miałem to w wielowachaczowym aucie -pękła blacha pod kielichem McPersona -przód.

arek0927
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2007, 15:59   

opony dębica frigo ale chyba to nie to na poprzednich było to samo i na wcześniejszych też,poprzedni właściciel mówił że pod spodem został jakiś uchwyt po jakimś obciążniku czy to możliwe żeby to było jakieś dodatkowe wyważanie całego auta i brak tego ciężaru może mieć wpływ na rezonans pojazdu

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2007, 18:09   

arek0927 napisał/a:
pod spodem został jakiś uchwyt po jakimś obciążniku czy to możliwe żeby to było jakieś dodatkowe wyważanie całego auta i brak tego ciężaru może mieć wpływ na rezonans pojazdu

Jest coś takiego i nazywa się doważanie kół na samochodzie, ale w normalnych warunkach (czytaj przy zdrowym, nie walonym mocno aucie) nie jest to potrzebne.
Trochę poczytać o tym możesz w TYM temacie.

korek
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2007, 18:17   

zdejmij ten odważnik i zobacz co będzie wtedy, jak to nic ci nieda to wyważ jeszcze raz koła. chyba że masz felgi krzywe...

piotruś 
Forumowicz
,DZIECI KWIATY.''

Auto: ford S-Max.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-01-2007, 21:54   

Sprawdż jeszcze raz wszystkie śróby które były ruszane być może zacisk niedokręcony lub zobacz po ostrym przychamowaniu czy tarcze te przetoczone się nie kolorują( przegrzewają) a tym samym wyginają się powodując pulsowanie pedału hamulca i drgania. :o

BUBU 
Mitsumaniak
Partyzant

Auto: Endeavor
Wysłany: 04-01-2007, 22:49   

Zwróć jeszcze uwagę na mocowanie półosi w piaście (czyli śrubę na wieloklinie )czy śruba jest właściwie dokręcona , i następna sprawa , mianowicie czy któraś z osłon przegubów nie była (jest) pęknięta,syf połączony ze smarem potrafi niezłe cuda na przegubie wyczyniać.
Pzdr.

Han Solo
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2007, 13:27   

Ten odważnik to jakiś kibel.. Jeśli masz Dębice Frigo (a nie Frigo2) to te opony miewają wady jeszcze jako nowe. Dlatego servisy montujące gumy nie chcą sprawdzać wyważenia samych felg. Jeśli felga jest prościutka a z oponą kolo wymaga 70g odważnika to ewidentnie jest to wina trefnej opony Poza tym Frigo mają kostki ząbkowane i same z siebie dają wrażenie jazdy na oponach terenowych (swoją drogą dzięki temu są to najlepsze na świecie opony do jazdy po śniegu). Ale nie sądzę by to była ta wibracja. Jeśli już to przy wysokich prędkościach. Sprawdź też czy indeks prędkości/nośności jest odpowiedni do Twego auta. Wystarczy nawet kilkaset km na zbyt słabej oponie by odkształciła się i stała jeszcze bardziej niebezpieczna. Wogóle gdy nie jest zimno a jazda jest szybsza od typowej dla zimy, opona zimówka dostaje cholernie w dupe. Jest wąska wysoka, ma miękką gume a wewn. oplot jest delikatny. PZDR

Han Solo
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2007, 13:36   

Stukanie przy hamowaniu to może byc krzywa tarcza (za dużo z niej zebrali przy toczeniu i jest cienka-wygina się). Stukanie przy ruszaniu to z mojego doswiadczenia swożeń albo końcówka drążka. Wjedź na szarpaki do stacji diagnostycznej i sie wyjaśni. Galant ma bardzo dużo elementów składowych zawiechy. Ja, raz na miesiac czy dwa wymieniam w niej coś, choćby tulejkę. PZDR:)

arek0927
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2007, 21:31   

dzięki auto było lekko bite z przodu po przeczytaniu na temat dowarzania myślę, że mogło by pomóc zwłaszcza, że tarcze przetaczane ale czy ktoś wie gdzie to zrobić w okolicach kętrzyna.co do swożni i końcówek nowe auto prosto zwarsztatu poszło na przegląd i niby wszystko gra .co do chamowania to faktycznie lekko lużny zacisk w lewym kole

stani78 
Mitsumaniak

Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
Wysłany: 06-01-2007, 17:49   wibracje przy 100km/h

Witam. A jak wygląda sprawa geometri .

arek0927
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2007, 19:03   

była ustawiana zbieżność laserowo więc chyba ok

Han Solo
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 01:48   

Nie brakuje na rynku elementów zawieszenia które zaczynają postukiwać po zaledwie 1000km :? Wachacz, nowy, piszczał mi i kwiczał od początku :? Dałem na maxa sprayem do smarowania łańcuchów motocyklowych. Od roku cisza. :D
Nie każde auto da się ustawić (geometria,zbiezność).
"Byli tu tacy jedni co mieli Golfa kupić. Pytają ile podniesienie auta kosztuje. Ja im, że za friko podniose. Ucieszyli się jak z wygranej w totka. No i go w górę dałem na podnośniku. Facet się kręci pod autem, zagląda tu i tam, miny stroi. Żona: Brudny trochę! Mąż: Nooo.. brudny.. Z kwaśnymi minami ruszyli do sprzedawcy, że będzie trzeba trochę opuścić z ceny! Golf-zero wyposażenia 1,6 1993r za ponad 9000zł poszedł. Ja tam byłem cicho, ale jakby spytali, co sądzę, to bym im powiedział, że obie podłużnice krzywe jak cholera, rdza zachlapana barankiem, a lakier i szpachla to chyba stopami kładzione! Ale nie spytali. Bali się, że opinia będzie może coś kosztować. No i facio rżnął speca, to jakby to wyglądało? Nawet bym nie próbował go ustawiać. Za to ZAOPINIOWAŁBYM za DZIEKUJĘ.."
Bardzo prawdziwa i bardzo świeza sytuacja z warsztatu mojego mechanika :wink: PZDR

zolnierz
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2007, 16:49   

Ja tez mialem podobny problem. Trzepalo najbardziej w okolicy 100/h a powodem byly pokrzywione felgi ( aluminiowe ) Wywazanie w tym przypadku jest bezskuteczne. Wymiana albo prostowanie felg. Byc moze to co innego ale warto sprawdzic.

Pozdro

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 30-01-2007, 23:04   

Czasem pordzewiałe tarcze żle sie ułoż na piastach i bija, niekoniecznie koła. Wyczyść wszytko i złoż ponownie, to ni zajmuje duzo a moze pomoć, bo sie syf zbiera i przeszkadza.
Pozdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Odpowiedz do tematu