[Carisma] Problem z drążkiem skrzyni biegów |
Autor |
Wiadomość |
Goodik
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-05-2012, 18:41 [Carisma] Problem z drążkiem skrzyni biegów
|
|
|
Mam taki nietypowy problem, bowiem nie mogę wrzucić biegu wstecznego, stało się to nagle :/
i nie wiem gdzie szukać przyczyny bo nie ma stuków puków w skrzyni biegów tylko nie mogę tego grzybka podnieść w drążku skrzyni biegów. Rozbierał to ktoś kiedyś ? może jakaś sprężynka się zsunęła , nie wiem nie mam pojęcia co może być przyczyną do tego ta gałka chyba się nie odkręca? :/ bo próbuje kręcić w lewo , prawo , w góre ciągnę i nic , ani drgnie. Miał ktoś z was podobny problem? bądź przynajmniej powiedzcie jak ściągnąć tą gałkę dodam że mam Carisme z 97r |
Ostatnio zmieniony przez glina 22-01-2013, 08:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 821 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20979 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Goodik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-05-2012, 13:20
|
|
|
Cari którą mam to 1.9 TD z 97r.
Na razie odkręciłem kawałek metalu ( bo nie wiem jak to nazwać ) znajdujący się pod mieszkiem który służy jako blokada wrzucenia biegu wstecznego bez podciągnięcia tego grzybka i wsteczny wskakuje bez problemów ( ale na dłuższą metę kiedyś się zapomnę i zamiast 1 wrzucę R i narobię szkód więc nie jest to żadne rozwiązanie). Czyli żadne tulejki itp tylko coś w tym "grzybku" który trzeba podciągnąć do góry się zepsuło :/ Ale co ? , nie wiem czy tam znajduje sie jakaś sprężyna ehh... Byłem dziś u 2 mechaników i u blacharza ( którego mi doradzili bo oni przeważnie rozbierają auto do nagiej karoserii ) i nikt nie potrafił ściągnąć gałki i naprawić tą usterkę. Już sam nie wiem co robić , szukać jakiejś "złotej rączki" czy poświęcić gałkę i starać się samemu to naprawić. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19-05-2012, 13:51
|
|
|
Tulejki wybieraka do wymiany. Możesz mieć też problemy z wrzuceniem jedynki. Chodzi o to, że dzwignia się nie przechyla tyle ile trzeba, bo ma około 5mm, albo więcej luzu. Szukaj na drążku pod samochodem (drążek łączący skrzynię biegów z dźwignią zmiany biegów), tulejki są na jego obydwu końcach.
Na 1 fotce widać zużycie tej dużej tulejki, ta stalowa wewnątrz nie powinna wystawać. Wystaje, bo teflonowa się wytarła.
 |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Lolek
Nowy Forumowicz
Auto: carisma msx
|
Wysłany: 20-05-2012, 22:00
|
|
|
galka jest nalozona na stale koncowka drazka jest radelkowana i na tym sie to trzyma musisz na sile pokrecic galka tak jakbys wkrecal srube az sie obrobi i wtedy z calej sily ja wyciagniesz do gory. Ja tak zrobilem z ponownym zalozeniem jej na drazku nie mialem problemow |
|
|
|
 |
Goodik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-05-2012, 22:11
|
|
|
Panowie ogromnie dziękuję za odpowiedzi, sądzę że to są/były tulejki tak jak pisze wichura aczkolwiek zrobiłem kurs do Holandii i o dziwo samo się naprawiło :/ wsteczny wskakuje tak jak za dawnych czasów, zamontowałem tylko ten metal który służy jako blokada wrzucenia R zamiast 1 i działa. Jeszcze raz strasznie dziękuje, mimo to że zaczęło znów poprawnie chodzić i tak pojadę wymienić tulejki przed kolejną podróżą. Aczkolwiek aby nie zakładać nowego postu zapytam się was, czy do naszych Cari można zamontować relingi i trumienkę ? Nigdy nie widziałem Cari z relingami a wybieram się w kolejną daleką podróż i nie wiem czy się da i jak zamontować bagażnik dachowy. Są tam jakieś plasticzki z którymi jutro planuje się pomęczyć zobaczę co pod nimi jest, może jakieś mocowania na to ustrojstwo aczkolwiek zawsze kilka litrów zyskam . |
|
|
|
 |
|