Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki olej do skrzyni biegów do Eclipsa 1g GS 4G63 ??
Autor Wiadomość
Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 23-12-2006, 17:14   Jaki olej do skrzyni biegów do Eclipsa 1g GS 4G63 ??

Jak w temacie konkretnie chodzi mi o nazwę, lepkość, symbol, ewentualnie cenę itd. Ale taki olej który kupię w większości sklepów i za normalną kase :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

dziobak26
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2006, 21:00   

Wymieniałem olej w skrzyni biegów i weszło 2l. Zapłaciłem niecałe 100zł z wymianą i jest to syntetyczny olej wlany wg/katalogu tylko nie pamiętam nazwy ale zalecany do tej skrzyni. Skrzynia pracuje dużo ciszej i biegi lżej pracują. Jeśli będziesz zainteresowany to mogę skoczyć do stacji i zapytać się jaki olej wlewali. POZDRAWIAM

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 23-12-2006, 23:07   

dziobak26, dzięki bardzo za info, jakby kto wiedział co i jak chociaż jakaś konkretny producent dobry a zarazem tani to byłbym wdzięczny :mrgreen:

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 24-12-2006, 17:52   

Mobil Mobilube 75W90, API GL-4 i 5, pełny syntetyk

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 24-12-2006, 21:35   

Krzyzak, dzięki bardzo za podpowiedz :) )

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

cyberluk
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2006, 13:05   

BG Synchro Shift II Transmission Fluid - sprzedaje go kiepuczi - ma nawet wystawioną aukcję na allegro.

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 26-12-2006, 01:03   

cyberluk napisał/a:
BG Synchro Shift II Transmission Fluid - sprzedaje go kiepuczi - ma nawet wystawioną aukcję na allegro.

Super olej tylko cena troszkę miażdzy, olej proponowany przez Krzyzak,
w poście ciut wyżej kosztuje 45 zł za 1l. I raczej napewno będzie u mnie w skrzynce.
Mój Kliper nie jest wyczynowcem i Mobil mu styknie. Zalewam zaraz po nowym roku i podziele się wrażeniami.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 02-01-2007, 08:48   

Na Mobilu jeździ Colt a w skrzynce Galanta mam właśnie BG Synchroshift II.

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 05-01-2007, 23:40   

Mobil Mobilube 75W90 zapodałem Kliperkowi w końcu i powiem że po pierwszych 150 km jest lalka skrzynka pracuje jak nówka i nie słychać jej wogóle biegi wchodzą jak masełko

DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC :)

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

kiepuczi 
Forumowicz

Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Wysłany: 06-01-2007, 04:59   

Z tego co wiem, i slyszalem a sledze na bierzaco wszystko co zwiazane jest z Eclipse, Mobil 1 jest dobry do skrzyniek niemieckich samochodow , a nie do miskow. sorry moze naklejka z klasyfikacja GL-4 i GL-5 cie zmylila, ale wszyscy mowia ze nie dziala on dobrze na synchronizatory w skrzynkach Mitsubishi, Honda.

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 06-01-2007, 13:34   

kiepuczi napisał/a:
Z tego co wiem, i slyszalem a sledze na bierzaco wszystko co zwiazane jest z Eclipse, Mobil 1 jest dobry do skrzyniek niemieckich samochodow , a nie do miskow. sorry moze naklejka z klasyfikacja GL-4 i GL-5 cie zmylila, ale wszyscy mowia ze nie dziala on dobrze na synchronizatory w skrzynkach Mitsubishi, Honda

rozmawiałem tu na forum i na PW i z mechanikami i powiedzieli że Mobil OK kilku forumowiczów jeździ na Mobilu i chwalą ale to tak jak z słynnym już mottem Huberta
Jednym słowem wlałem Mobila i jak sie bedzie sprawował czas pokaże narazie jest odczuwalna poprawa z tym co było przedtem :)

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 08-01-2007, 14:54   

kiepuczi napisał/a:
wszyscy mowia ze nie dziala on dobrze na synchronizatory w skrzynkach Mitsubishi, Honda.

narazie nie mam problemow w Colcie (procz lozyska, ktore i przed Mobilem bylo wys...ne), zalalem tez Mobila do skrzynki Galanta V6 i tez narazie OK - byc moze ta opinia dotyczy bardziej Hondy, ktorej skrzynki sa 'ciut' inne od reszty bo jezdza na oleju... silnikowym a nie przekladniowym

kiepuczi 
Forumowicz

Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Wysłany: 09-01-2007, 04:44   

Tu chodzi o synchronizatory z czego sa wykonane, DSM i Honda maja takie same, a opinie o oleju Mobil 1 w skrzynkach DSM zaczerpnolem z forum DSM, oraz ze strony warsztatu ktory remontowal moja skrzynke , jedne z najbardziej znanych TRE, to oni pisali by do ich skrzynek nie wlewac Mobil 1, Velvaline bo utraci sie gwarancje. kazali lac GM synchromesh( orginalnie zalewany do skrzynek Eclipse fabrycznie pod inna nazwa produktu ktorej teraz nie pamiatam) , BG synchroshift, Red Line.

geepard
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2007, 08:46   

kiepuczi napisał/a:
Tu chodzi o synchronizatory z czego sa wykonane, DSM i Honda maja takie same, a opinie o oleju Mobil 1 w skrzynkach DSM zaczerpnolem z forum DSM, oraz ze strony warsztatu ktory remontowal moja skrzynke , jedne z najbardziej znanych TRE, to oni pisali by do ich skrzynek nie wlewac Mobil 1, Velvaline bo utraci sie gwarancje. kazali lac GM synchromesh( orginalnie zalewany do skrzynek Eclipse fabrycznie pod inna nazwa produktu ktorej teraz nie pamiatam) , BG synchroshift, Red Line.

A w jakiej on jest cenie?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 09-01-2007, 13:12   

kiepuczi napisał/a:
zaczerpnolem z forum DSM, oraz ze strony warsztatu ktory remontowal moja skrzynke , jedne z najbardziej znanych TRE

no to faktycznie warto sie zastanowic, bo DSM jak i TRE to naprawde fachowcy - ale jak pisalem - narazie zadnych negatywnych zmian

synchro w moich Misiach jest oczywiscie z bronzu - dlatego GL-5 nie jest wskazany, bo skoroduja, ale ten Mobil spelnia GL-4 i GL-5, wiec nadaje sie do roznych skrzyn

jakkolwiek nigdzie nie widzialem w detalu oleju, ktory Mitsu leje fabrycznie - taki zielony

Odpowiedz do tematu