Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nadal wysokie spalanie w Carisma 1,8 GDI
Autor Wiadomość
Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 06-01-2007, 12:29   

a filtry paliwa zmieniles - tak profilaktycznie juz ??
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

MichalM
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2007, 12:45   

Proponuję dolać jakiegoś uszlachetniacza do paliwa i przegarować na trasie na wysokich obrotach. U mnie po takim zabiegu spalanie spadło a moc wróciła.
Musiałem tak zrobić po zamule od paliwa Shell :?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-01-2007, 12:46   Re: Nadal wysokie spalanie w Carisma 1,8 GDI

fular napisał/a:
Powrócę jednak do tematu wysokiego spalania w 1,8 GDI. Mój ostatni rezultat to 10,7 l/100km na całym baku. To najwyższe spalanie w mojej historii. Aż boję się pomyśleć, co będzie zimą.

Jak dla mnie takie spalanie to mało - mnie po mieście u mnie łyka średnio 12l/100km więc nie rozumiem dlaczego narzekasz :D

Opisz teren w którym się poruszasz, jak dużo korków, ile średnio w korkach stoisz, czy jeździsz po płaskim czy po górach, po mieście czy w trasie, czy agresywnie czy delikatnie itp. bo takie stwierdzenie - pali mi dużo - bez szczegółów to sie psu na budę nadaje...

Mnie Cari pali bardzo mało - 12 po mieście i to jest jak dla mnie mało jak na mój styl jazdy i teren w którym sie poruszam oraz moc auta bo Corsa mnie paliła po mieście 10 - Cari w trasie pali mi 7 - i to bardzo mało bo Corsa z ponad połowę mniejszą mocą silnika łykała 6.

:twisted:

PS. Nie wiem czym dotąd jeździłeś że jesteś zaskoczony spalaniem. Pooglądaj sobie na spritmonitor.de inne Cari jeżdżące w podobnych warunkach do takich jak twoje i wtedy dopiero oceniaj spalanie.
Ostatnio zmieniony przez saphire 06-01-2007, 12:47, w całości zmieniany 1 raz  

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 06-01-2007, 12:47   

ale nie zaszkodzi podejrzec - jesliby bylby takze pod maska to jest patrzac od przodu auta pod maske po prawej stronie pod puszka z bezpiecznikami bedzie taka duza tuba (to filtr weglowy) a pod nim jesliby byl to bedzie cos w takim ksztalcie

to to je filtr :mrgreen:
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Tanpit
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2007, 13:46   

Cytat:
12 po mieście i to jest jak dla mnie mało

To dla Ciebie jest malo? Ja poruszam sie po Wroclawiu, gdzie obecnie sa mega-remonty, korki to norma i carisma zadowala sie 9 litrami (moze z malym kawaleczkiem;) Nie wiem, czy pocieszyles kolege tym, ze Tobie auto pali wiecej, bo na pewno ten silnik nie powinien byc az tak lapczywy na paliwo.

Pozdrawiam.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 06-01-2007, 14:29   

fular napisał/a:
Jeżeli nie będzie to wymagało wejścia pod samochód, to sprawdzę :D inaczej muszę pojechać na kanał.

w 1.6 nie wymaga
Lexus IS220D
Calish4nia

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 06-01-2007, 14:48   

fular napisał/a:
ja mam 1,8 GDI ale sprawdzę :)

no wiem hehe, ale z tego co bodajze student pisal to w 1.8 gdi bylo roznie z tymi filtrami
Lexus IS220D
Calish4nia

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 06-01-2007, 16:36   

Tanpit napisał/a:
To dla Ciebie jest malo? Ja poruszam sie po Wroclawiu, gdzie obecnie sa mega-remonty, korki to norma i carisma zadowala sie 9 litrami (moze z malym kawaleczkiem;) Nie wiem, czy pocieszyles kolege tym, ze Tobie auto pali wiecej, bo na pewno ten silnik nie powinien byc az tak lapczywy na paliwo.

Zapraszam do Przemyśla w godzinach szczytu :twisted: średni czas przejazdu 4ro km odcinka przez centrum miasta to jakieś 40 miunut :D i mówisz że masz większe korki? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: no a poza tym ja mam przecież automata więc z zasady z litr więcej od manuala chyba bierze :) a do tego jeszcze górki u mnie dość spore a miasto tak jak Rzym leży na 8 wzgórzach (różnice poziomów nawet i po 220m) więc praktycznie stale z jednej góry na inną górę wjeżdżasz więc nie ma bata by mniej wypalać :P

Stąd moje pytanie o teren w jakim jeździ.

tomo85 
Forumowicz

Auto: galant 2,4 gdi '00
Wysłany: 08-01-2007, 10:04   

Witam.
Dwa słowa o spalaniu.
12 litrów to ja mam w 2,4 gdi po mieście oczywiście, a jezdze wcale nie wolno a korków i remontów jest u mnie pod dostatkiem.
Wiec jednak coś jest nie tak z tym spalaniem.

Pozdrawiam

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 09-01-2007, 22:10   

Ja sie doczepie robiac maly offtopic odnosnie uszlachetniaczy na boga czy kogo tam chcecie nie lejcie tego. Chyba ze chcecie auto szybko sprzedac owszem sa plusy mniej pali, lepiej sie zbiera ale jak padnie cos w silniku to masakra. W silniku robi sie skorupa nie wiem jak to sie nazywa mechanik mi to kiedys tlumaczyl. Wiec uszlachetniacze to jedynie jak szykujemy sie do sprzedazy etc.

Piotr Góralski
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 07:37   

Autorom wcześniejszych postów chodziło prawdopodobnie o uszlachetniacze do paliwa. Jest możliwość, że zachowanie auta jest spowodowane "przytkaniem" wtryskiwaczy i wtedy dodatki do paliwa oczyściłyby cały układ zasilania (o ile zadziałałyby zgodnie z opisem z etykiety :wink: ). Byłem kiedyś u Japaneze i oglądałem filtr do baku GDI zamówiony przez klienta. Jest tam dość gruba włóknina filtrująca, a nie tylko siateczka.

remiczek
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 10:51   

witam
pewnie mi sie za to oberwie , ale co tam człowiek uczy sie całe życie,

próbował ktos wykorzystac słynne magneztyzery ?

mój zdnajomy zrobił to w mazdzie bodajże 323 i stwiedził ze spalanie spadło o jakis 1 litr do 2 a noge ma cięzką

pozdrawiam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 10-01-2007, 21:23   

tomo85 napisał/a:
12 litrów to ja mam w 2,4 gdi po mieście oczywiście, a jeżdzę wcale nie wolno a korków i remontów jest u mnie pod dostatkiem. Wiec jednak coś jest nie tak z tym spalaniem.

Nie sądzę - popytałem kilku kolesi na parkingu przed supermarketem z Cari 1.6 co prawda ale zgodnie zeznają że im palą u mnie po mieście w okolicach 10-12 l/100 więc widac taka specyfika miasta i terenu a skoro moja to automat a w dodatku ja mam bardzo ciężką nogę to 12l/100 po mieście mnie jak najbardziej satysfakcjonuje bo skoro jeżdżąc służbowym Palio wychodzi nam 13l/100 i wszystkim innym służbowym też tak a i kumplom z Meganki 1.4 około 10l/100 a z Meganki 2.0 ponad 14l/100 a i z Corsy 1.4 60KM 10l/100 a z Astry 1.4 114KM 11l/100 z Astry 1.6 114KM 13l/100 to jak widac moje 12l/100 to mało :) no może załóżmy że średnio :twisted: :mrgreen: :lol:

tomo85 
Forumowicz

Auto: galant 2,4 gdi '00
Wysłany: 11-01-2007, 10:11   

Witam saphire .
Wejdę jednak w małą polemikę i chyba lekka przesada z tym spalaniem bo jedziłem od nowości słuzbową fiesta 1,4 ponad 100.000 i nigdy nie przekroczyłem 9 litrów a juz 14 litrów Megan 1,4 to chyba musiały być extremalne warunki /klima,korek itd/ ale ok i tak uważam ze 1,8 gdi 12litrów to trochę za dużo.
Życze jednak mniejszego spalania .

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 11-01-2007, 10:28   

saphire napisał/a:
palą u mnie po mieście w okolicach 10-12 l/100

dla mnie norma, w obu autach,

saphire napisał/a:
Meganki 1.4 około 10l/100

malo :) - koles co byl ze mna na zlocie tez w normie mial 12, ale ciagle pedal w podlodze bo to nie chcialo jechac

i co do spalania - miasto miastu nierowne, porownac spalanie w trasie i wtedy sie okazuje ze rozbieznosc miedzy roznymi osobami siega litra - poltora to juz zalezy od ciezkosci nogi,
dla przykladu moja cari poprzedniemu wlascicielowi brala 8-9 litrow po poznaniu, z tym ze jego dzienny dojazd do pracy wynosil 15 km a nie 3
Lexus IS220D
Calish4nia

Odpowiedz do tematu