USB - Jak podłaczyć ? |
Autor |
Wiadomość |
marcinex1
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-05-2012, 19:33 USB - Jak podłaczyć ?
|
|
|
Witam, prosze o wytłumaczenie, jakby ktoś był tak miły, bo nie do końca rozumiem, mam możliwość zakupu http://allegro.pl/nowe-or...2349173272.html i z tego co poczytałem tutaj na forum pasuje do lancerka 1.8 invite, jest tam też informacja, że posiada usb. Widziałem w nowszych miśkach już fabryczne usb, w moim nie ma. Jeśli dobrze rozumiem, to z tego radia mogę sobie poprowadzić kabel do np: schowka i mieć usb? Proszę o wyrozumiałość i odpowiedź jakiegoś fachowca. Z góry dzięki
[ Dodano: 25-05-2012, 12:34 ]
Jakiś błąd wkradł się w link, to nowy link http://allegro.pl/nowe-or...2349173272.html , właśnie kupiłem i ponawiam pytanie wyżej, czy nikt nie wie? |
Ostatnio zmieniony przez tyku 18-03-2015, 13:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
noeneos
Nowy Forumowicz Nowy
Auto: Lancer 1.8 Sportback 143koniki
|
Wysłany: 25-05-2012, 12:49
|
|
|
Wydaje mi się że chyba jest to możliwe pod warunkiem że kostka podpinana do radia u ciebie ma wszystkie piny we wtyczce, potem już tylko zlokalizować które piny i pociągnąć kabel z gniazdem. Instalacja z usb jest fabrycznie pociągnięta w nowych modelach, więc może ktoś z grona osób posiadających takową mógłby ci podpowiedzieć pod co jest podpięta(jakie końcówki ewentualnie schemat wyjść radia). Zaznaczam że tak mi się wydaje ale może poczekaj aż ktoś bardziej doświadczony w temacie audio ci podpowie.
Swoją drogą 250 zeta za nowego Rockforda nieźle |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 26-05-2012, 10:21
|
|
|
noeneos napisał/a: |
To tylko radio.... Nie jest powiedziane, że będzie lepiej grało... Bo w zestawie powinien być jeszcze wzmacniacz i sub. |
|
|
|
 |
marcinex1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-05-2012, 10:31
|
|
|
krzychu napisał/a: | noeneos napisał/a: |
To tylko radio.... Nie jest powiedziane, że będzie lepiej grało... Bo w zestawie powinien być jeszcze wzmacniacz i sub. |
Bardziej mi chodziło o fakt posiadania zmieniarki no i przede wszystkim USB (choć nie wiem czy mi się uda to podłączyć) a co do wzmaka i suba to zawsze jest to już jakiś początek |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-05-2012, 10:35
|
|
|
marcinex1 - oczywiście, ale odnosiłem się raczej do samej ceny... Że to nie jest cały komplet RF. |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 26-05-2012, 22:38
|
|
|
Mi by się bardzo przydało USB w samochodzie bym mógł w fabrycznym "radiu" słuchać muzyki MP3 z Playera lub pamięci flash, jak na razie mogę podpiąć tylko przez kabel jack cinch.
wiem że wyższe modele to mają, tak naprawdę jestem mocno zdziwiony że USB nie ma w mojej wersji. Teraz każde nawet najtańsze radio dokładane ma USB
ciekawe czy jest jakiś sposób na dołożenie do seryjnego sprzętu USB ? |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
marcinex1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-05-2012, 20:48
|
|
|
pablo diablo napisał/a: | Mi by się bardzo przydało USB w samochodzie bym mógł w fabrycznym "radiu" słuchać muzyki MP3 z Playera lub pamięci flash, jak na razie mogę podpiąć tylko przez kabel jack cinch.
wiem że wyższe modele to mają, tak naprawdę jestem mocno zdziwiony że USB nie ma w mojej wersji. Teraz każde nawet najtańsze radio dokładane ma USB
ciekawe czy jest jakiś sposób na dołożenie do seryjnego sprzętu USB ? |
- sposób jest bardzo prosty(według mnie) wystarczy że osoby mające usb i RockfordFosgate podały pod jakie końcówki wtyczki mają je podpięte i tyle(albo aż) |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

|
Wysłany: 28-05-2012, 08:17
|
|
|
To nie jest takie pewne. Czy moje radio jest przystosowane do tego? Tzn, czy jak uda mi sie podpiąć usb czy w sterowanie ma przycisk usb? Bo chyba taki powinien być? Prawda.
Ja mam wybór CD, RADIO, AUX i tyle.
Najlepiej będzie jak się ktoś wypowie tu kto ma usb oryginał |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 28-05-2012, 11:02
|
|
|
Podłączam się do tematu - mam radio fabryczne z odtwarzaczem CD i żeby posłuchać muzy z innego nośnika (np. mp3 player) podpinam go przez mini-Jack-->rozgałęźnik-->"cincze" które znajdują się za dźwignią skrzyni biegów..
Czy da się jakoś wyprowadzić "port USB" żeby móc podłączyć pamięć Flash(pendrive'a)??
Bo jak rozumiem to o to chodzi Pawłowi.
PS Ja też mogę wybrać albo radio albo CD albo AUX, natomiast może soft sam sprawdza jakie ma odbiorniki podpięte do wyprowadzeń odtwarzacza.. i diagnozuje, że na pinach od pamięci Flash nic nie ma.. więc i nie ma po co wyświetlać takiej opcji, a jak wyprowadzimy port na panel i podepniemy pendrive'a, to się i opcja "usb" pojawi
PS 2 na takim sprzęcie się nie znam, ale liczę na wsparcie |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-05-2012, 11:29
|
|
|
A są modele (wyposażenia) bez RF które mają USB? Jeśli nie to za pewne będzie potrzebna wymiana radia. Moduł odpowiedzialny za odczyt z USB na pewno jest dużo droższy niż sama złączka w schowku i kawałek kabla.... Więc jakby taka obsługa była w radiu to złącze też by było. |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

|
Wysłany: 28-05-2012, 20:43
|
|
|
Kurcze przydało by się zobaczyć takie oryginalne radio z USB i zobaczyć różnice. Niech się ktoś wypowie kto ma USB i jak sie uruchamia program USB - jest specjalny przycisk USB?
Jeżeli więc jak nie da się podpiąć USB kabla to istnieje jakaś przejściówka by to uruchomić ?
czy skazani jesteśmy wozić ze sobą mp3 Player z ładowarką bo nie bede w tych czasach nagrywał na płyty CD katalogów mp3 bo nie robiłem już tego od lat i nie mam ochoty do tego wracać |
|
|
|
 |
marcinex1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2012, 08:28
|
|
|
pablo diablo napisał/a: | Kurcze przydało by się zobaczyć takie oryginalne radio z USB i zobaczyć różnice. Niech się ktoś wypowie kto ma USB i jak sie uruchamia program USB - jest specjalny przycisk USB?
Jeżeli więc jak nie da się podpiąć USB kabla to istnieje jakaś przejściówka by to uruchomić ?
czy skazani jesteśmy wozić ze sobą mp3 Player z ładowarką bo nie bede w tych czasach nagrywał na płyty CD katalogów mp3 bo nie robiłem już tego od lat i nie mam ochoty do tego wracać |
Jeśli Rockford ma obsługę usb to musi się dać podłączyć, kluczem będzie zidentyfikowanie pinów pod które jest podpięte gniazdo usb w radyjku, przejściówka według mnie nie jest możliwa bo tutaj chodzi o różnicę sygnałów cinch - analogowy a usb cyfrowy,odnośnie samego uruchamiania z usb posiedziałem trochę i znalazłem, tu macie odpowiedź (przycisk mode) http://forum.mitsumaniaki...3&highlight=usb |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 29-05-2012, 19:18
|
|
|
marcinex1, masz to radio? podłączałeś? |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
marcinex1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2012, 21:43
|
|
|
bastek napisał/a: | marcinex1, masz to radio? podłączałeś? |
właśnie wróciłem do domu i będę oglądał to cacko , niestety w sobotę i niedzielę mam egzaminy, także zacznę coś myśleć od poniedziałku (nie wiem czy tyle wytrzymam ) nad tym usb na pewno posiedzę i jak mi się nie uda to poszukam porady u fachowców. Jedno jest pewne jak jest możliwość to usb podłącze, bo na tym mi chyba najbardziej zależy i dam znać. Pozdro |
|
|
|
 |
lurek
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sedan'08 1.8
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lip 2013 Posty: 422 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 16-07-2013, 17:22 Czytnik kart SD lub USB
|
|
|
Witam,
Czy jest jakiś odpowiednik xcarlinka (emulatora zmieniarki na usb/sd) do Lacerów? ew. inne rozwiązanie pozwalające odtwarzać muzykę z patyka lub karty SD? |
|
|
|
 |
|