Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
centralny zamek mitsubishi carisma 1.8 gdi
Autor Wiadomość
game1 
Forumowicz

Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-06-2012, 19:21   centralny zamek mitsubishi carisma 1.8 gdi

Witam

Mam do Was pytanie i prośbę o porady. Mianowicie dziś mam awarie centralnego zamka. Rano jak już dojechałem do pracy wcisnąłem przycisk od centralnego samochód się zamknął i za chwilę otworzył. I tak kilka razy próbowałem i za każdym razem tak samo. Próbowałem zamknąć z kluczyka ale to samo bez zmian. Dopiero udało mi się zamknąć samochód przyciskiem w środku, a drzwi od kierowcy kluczykiem. Po powrocie do pracy zająłem się samochodem.
Na pierwszy plan poszły do sprawdzenia wszystkie siłowniki więc rozebrałem wszystkie drzwi odłączyłem wszystkie siłowniki i efekt taki sam. znalazłem sterownik radiowy od centralnego rozłączyłem go ale nie mogę znaleźć sterownika od centralnego gdzie on w carismie się znajduje? Co może być przyczyną takiego zachowania się centralnego zamka? Mój samochód to carisma 98 GDI.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 04-06-2012, 19:43   

Najprawdopodobniej jest zablokowany w pozycji otwierającej któryś z włączników przy wkładkach w zamkach albo w drzwiach kierowcy lub pasażera lub w bagażniku jeśli bagażnikiem dało się otwierać i zamykać całe auto. Najłatwiej zlokalizować ten problem poprzez rozłączanie kostek z przewodami wchodzącymi do drzwi, najpierw odłącz od strony kierowcy i sprawdź jak zamek działa jeśli dalej będzie problem, to podłączamy drzwi kierowcy a odłączamy pasażera i ponownie sprawdzamy czy auto się zamknie. Jeśli dalej będzie problem, to zostaje sterowanie z bagażnika, aby odłączyć bagażnik, można rozłączyć kostkę znajdującą się pod tylnym fotelem z prawej strony lub odpiąć kostkę od siłownika w bagażniku.
Sterownik od pilota jest w konsoli środkowej pod radioodbiornikiem.

game1 
Forumowicz

Auto: Carisma GDI
Wysłany: 04-06-2012, 21:44   

Właśnie tak zrobiłem jak pisałeś. Zlokalizowałem usterkę okazał się przełącznik na konsoli koło hamulca ręcznego. Zaciął się i cały czas dawał impuls na siłowniki w drzwiach. Dzięki

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 04-06-2012, 22:18   

Nie ma za co :)

saszkowa 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GLS
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 16-03-2014, 09:10   

Podłączę się pod ten temat żeby nie tworzyć kolejnego w bardzo podobnej sprawie.

U mnie sytuacja wyglądała tak:
- zaczęło się od kierunkowskazów, mianowicie awaryjne działały dobrze - przerywały, ale włączając kierunek to on świecił a nie przerywał. Została wymienona ta kostka odpowiedzialna za kierunki (znajdująca się nad pedałami) - nie wiem jak ją fachowo nazwać - stąd taka łopatologiczna nazwa ;)
- i od razu po tej wymianie zaczęły się dziwne sytuacje z zamkiem. Po jakiś 10 minutach jazdy, samochód sam się zaczynał zamykać - będąc zamkniętym jeszcze próbował się domknąć. Tak jak bym wciskała ten guzik nad ręcznym. Odłączany był akumulator, w celu jakiegoś resetu kompa - nic nie pomogło.
No i było to na tyle uciążliwe - że został wyjęty bezpiecznik od centralnego zamka. Ale z racji tego, że centralny dobra rzecz, to chciałabym to naprawić... i w sumie nie wiem od czego zacząć...

co gorsza teraz jadąc samochodem słychać czasami jakieś dziwne dźwięki tak jakby z kokpitu (w okolicach radia nie wiem) tak jakby załączał się alarm, bądź kierunkowskazy - ale alarm jest odłączony, centralny nie działa bo nie ma bezpiecznika, a przy wydawaniu tych dźwięków samochód ani nie mryga światłami ani nic z tych rzeczy.

Czy ktoś może ma jakiś pomysł ? :roll: :roll: :roll: :roll:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-03-2014, 09:21   

Możliwe, że sterownik centralnego wyzionął ducha i uszkodził kostke od kierunków, jak się wymieniło ja na drugą sprawną, to zaczał od jej destrukcji, zatem trzeba najlepiej do sprytnego elektronika oddac auto
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

DarknesS 
Mitsumaniak
Speed Demon \m/

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 16-03-2014, 10:26   

U mnie auto samo się otwierało więc zacząłem grzebać. Wyjąłem przycisk zamykania centralnego w konsoli środkowej, dokładnie wyczyściłem i złożyłem. Efekt taki, że już się Cari nie otwiera sama :) Może warto zacząć u Ciebie od tego @saszkowa?

saszkowa 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GLS
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 18-04-2014, 20:05   

Ostatnio, ba - nawet wczoraj :P z chłopakiem, patrzyliśmy na ten przycisk od centralnego... W sumie kwalifikuje się do czyszczenia ale jakoś, nie pomyślałam o nim ;) Jutro się tym zajmę...

W każdym razie - może ktoś orientuje się w którym miejscu znajdę sterownik centralnego ? :P

Odpowiedz do tematu