Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wojna reklamowa elektromarketow
Autor Wiadomość
arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-01-2007, 22:34   

Marcin-Krak napisał/a:
To w sumie po co rywalizują między sobą :?: Daje to im większe zyski niż gdyby działali wspołnie pod jedną nazwą :?: :roll:

Tak na prawde kazdy z marketow ma osobny zarzad, osobno sie rozliczaja a spolka matka ciagnie kase z kazdej z osobna.

Trudno wyczuc jak bardzo jest to kontrolowana walka ... ale popatrz na to ze strony czysto ekonomicznej, jesli jedna marka zawali i klienci sie od niej odwrocja to pojda do 'konkurencji'.

W Szczecinie mamy sklepy komputerowe, dzialajace pod innymi nazwami a tak na prawde naleza to tych samych wlascicieli ... co wiecej maja ten sam cennik ;-) Wiem, bo sam projektowlaem mechanizm cenniki generujacy i 'brandujacy' osobne wersje dla poszczegolnych sklepow. To czysty marketing ... doslowniej, czysta kasa ;)

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 07-01-2007, 23:37   

Jeszcze mają Real (Geant) i Cash & Carry

Mitsumaniaki QR-Code:

McDoune 
Mitsumaniak
Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Wysłany: 08-01-2007, 01:22   

luk_szc napisał/a:

i chyba praktikera :wink:

a mnie sięwydaję (nie wiem na ilesłusznie) ale że właśnie dzięki tym kampanią będzie głośno zarówno o MM jak i Saturnie a po D**ie dostanie ElectroWorld o którym nikt nie mówi...

W sumie bardzo fajny pomysł.

:king: Zwycięzca Czwartej Edycji Typera Mitsumaniaków :king:

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 07:03   

Kiedyś na jednej ze stron w necie można było zobaczyć porównanie sprzętu RTV z Media Markt i innych sieci oraz sklepów - wniosek był taki, że MM jest właśnie dla idiotów (ceny dużo wyższe, obsługa gwarancyjna kiepska, itd.).

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-01-2007, 09:22   

McDoune napisał/a:
luk_szc napisał/a:

i chyba praktikera :wink:

Nie ma co gdybac: http://www.metrogroup.pl/..._l10/index.html

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-01-2007, 14:56   

Cytat:
Media Markt i Saturn ruszyły do reklamowej wojny. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że sieci należą do jednego koncernu - pisze "Dziennik".
"Zrobili z ciebie idiotę? Przyjdź do Saturna" - głosi spot reklamujący tę sieć handlową, który najpierw pojawił się z internecie, a pod koniec zeszłego tygodnia trafił również do telewizji. Temu hasłowi towarzyszy widok młodego mężczyzny z agresją niszczącego siatkę z Media Markt.

Sieć nie pozostała dłużna i wypuściła identyczną reklamę, tyle że tym razem wściekła kobieta z furią depcze torebkę Saturna. Miejsce akcji to samo, scenariusz również. Trudno się dziwić, w końcu obie sieci należą do jednego holdingu Media-Saturn wchodzącego w skład niemieckiej grupy Metro, a spot nakręciła dla obu austriacka agencja Demner, Merlicek & Bergmann. Dziś Media Markt ma wypuścić kolejny spot, ostatnie słowo w tym starciu.

Konsumenci są oburzeni. Wielu już zdemaskowało tajemnicę kampanii. Na forach internetowych wrze: "To wykorzystywanie niewiedzy ludzi i dodatkowe ogłupianie odbiorców", "To traktowanie klientów jak idiotów" - nie mają wątpliwości internauci. Ale są i tacy, którzy nie zwietrzyli podstępu. "Jestem zaskoczony informacją, że to ten sam koncern" - mówi warszawiak Adrian Dmoch. A jeden z internautów pisze: "Po raz pierwszy widzę reklamę, w której ktoś jawnie jedzie po Media Markt. I to kto? Saturn! Konkurencyjna sieć sklepów! Mnie się ta reklama bardzo podoba. Wreszcie ktoś dokopał MM".

Oburzenia nie kryje też Artur Adamowicz z działu PR sieci Electro World: "Wizerunek Media Markt jest nadszarpnięty przez afery pracownicze czy bojkotowane przez Polaków reklamy. Ta kampania wskazuje więc, gdzie mogą odejść zniesmaczeni klienci" - mówi. "I choć Saturn ma w Polsce tylko cztery sklepy, ma uchodzić za jedynego giganta, który może zagrozić Media Markt. To nieetyczne".

Prof. Jacek Leoński, socjolog z Uniwersytetu Szczecińskiego, mówi wprost: "To oszustwo. W świadomości konsumenta na pewno zakoduje się przekaz, że na rynku istnieją dwie konkurencyjne firmy i będzie wybierał jedną z nich. Ja sam nie wiedziałem, że Media Markt i Saturn należą do jednego koncernu".

Wioletta Batóg, rzecznik obu sieci, zapewnia, że kampanie to prawdziwa wojna dwóch gigantów, ponieważ sieci z jednego holdingu tak naprawdę nie mają ze sobą wiele wspólnego. "Zaczął Saturn, a że Media Markt współpracuje z tą samą agencją reklamową, zażyczyliśmy sobie takiego samego spotu" - twierdzi Batóg. Taki bieg wydarzeń nie jest jednak możliwy z punktu widzenia agencji.

"Zwyczajowo jest przyjęte, że agencja reklamowa nie obsługuje dwóch klientów działających w tej samej branży. To wola samych klientów. W mojej 18-letniej karierze wszystkie podpisane umowy zawierały klauzulę o wyłączności" - podkreśla Tomasz Bałuk, dyrektor zarządzający agencji reklamowej Gruppa66 Ogilvy.

To pierwsza ogólnopolska kampania telewizyjna Saturna. Ponieważ w tym roku sieć podwoi liczbę sklepów, ostra reklamówka ma przykuć uwagę konsumentów i pokazać go jako potentata. "Sieć liczy, że zanim prawda wyjdzie na jaw, wielu klientów sprytnie przekazany komunikat zapisze w swojej świadomości" - mówi Jarosław Betlej, prezes agencji reklamowej AHA.

Wielkie korporacje bardzo często skupiają w swoim portfolio marki teoretycznie ze sobą konkurujące, czego przykładem jest Unilever - właściciel herbat Lipton i Brookebond. Według specjalistów ta sytuacja sprzyja właścicielowi. Klienci danego segmentu rynku wybierają z większej gamy produktów tej samej firmy. "Są to niby dwie marki, ale pieniądze idą i tak do jednej kieszeni" - twierdzi Betlej.

Według niego kampania Metro Group jest genialna. "Naturalnym jej celem jest stworzenie zamieszania wokół tych marek. W ramach tej udawanej kłótni Metro zamierza prawdopodobnie podzielić Polskę na dwie części: Media Markt i Saturn. I to za pomocą jednego budżetu reklamowego. Prawdopodobnie w świadomości konsumentów zapisze się komunikat, że na rynku liczą się tylko ci dwaj gracze" - mówi Jarosław Betlej.

Jacek Olechowski, współwłaściciel agencji reklamowej DougFaberFamily, członek Komisji Etyki Reklamy, uważa kampanię za kontrowersyjną. "Jest godna zainteresowania Komisji Etyki Reklamy" - nie ma wątpliwości. Tyle że Komisja podejmuje działania wyłącznie na wniosek z zewnątrz. Mogą go złożyć konkurencyjna firma lub konsumeci.

Zrodlo: onet.pl

Czyli potwierdza sie to co pisalem, sklepy mimo ze jednego wlasciciela konuruja ze soba a specjalisci potwierdzaja, ze to ma tylko na celu monopolizacje rynku co ostatecznie prowadzi do sciagniecia kasy w jedna kieszen.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 08-01-2007, 15:00   

Cytat:
"Zrobili z ciebie idiotę? Przyjdź do Saturna"

Chyba powinno być:
Zrobili z Ciebie idiotę? Przyjdź do nas, my też ... zrobimy z Ciebie idiotę ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 09-01-2007, 12:46   

Electro World nie jest konturentem dla Media/Saturn - w Electro jest pelno chinskiego syfu, brak naprawde znanych i uznanych marek oraz ich nowych modeli (pisze na przykladzie 2 wizyt w Matarni w Gdansku). Do tego ceny czesto sa wyzsze niz w Media/Saturn. Podobnie z RTV Euro - z reguly jest tak, ze dany produkt w Media/Saturn jest 10% tanszy niz w RTV Euro. Zanim cos kupie czesto porownuje na Skapcu czy innych porownywarkach internetowych i bardzo czesto Media/Saturn wypada najkorzystniej (szczegolnie w przypadku drobnicy jak gry komputerowe). Oczywiscie nie zawsze, ale czesto. A co do samej reklamy - nie ogladam tv i mam to gdzies.

Odpowiedz do tematu