Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa wodna
Autor Wiadomość
Amadeus
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 14:33   Pompa wodna

Witam wszystkich forumowiczów.

Od niedawna mam Cari 1.6 z 98 roku. Dzisiaj odstawiłem ją do swojego mechanika na wymianę paska rozrządu (części zakupiłem u Japaneze) i miałem nadzieję ją dzisiaj odebrać, a tu nagle telefon od mechanika że popa wodna ma lekkie luzy i szumi, i warto ją wymienić. A teraz do sedna, pytanie brzmi czy przy każdej wymianie rozrządu trzeba wymieniać obligatoryjnie pompe wodną ?. Auto kupiłem z pewnego żródła mam nawet wszystkie faktury z przeglądów i napraw w ASO (pierwszy włąściciel nawet klocki wymieniał w ASO) i nie zauważyłem by gdzieś na fakturze przy wymianie rozrządu była wyszczególniona pompa wodna.

I jeszcze jedno, czyw takim razie pompa wodna "wisi" na rozrządzie a nie na pasku wielorowkowym ? (nie przyglądałem się wcześniej), a w związku z tym czy warto w takim przypadku oszczędzać na zamienniku.

Edit.

Sorki za umieszczenie w ogólnych a nie technicznych wątkach. jeśli to możliwe to proszę moderatora o przeniesienie tego wątku do "technicznych"

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-01-2007, 14:36   

Tutaj masz dyskusje na ten temat ;)
http://www.mitsubishi-gra...highlight=pompa

Amadeus
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 14:45   

Dzięki Harpagan, szukałem w wątkach carismy.

więc rozumieć mam że w Cari jest tak samo jak w Colcie.

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Wysłany: 08-01-2007, 15:18   

Silnik ten sam co w opisywanym colcie tyle ze odwrocony o 180 stopni wiec wydaje mi sie ze i zasada ta sama ;)
Jednak jesli chcesz byc na 100% pewny to niech wypowie sie ktos troche madrzejszy w tym temacie niz ja

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 08-01-2007, 15:28   

pompę wodna w Cari powinno wymienić się w przypadku każdej wymiany rozrządu, bo jak już zauważyłeś jest ona napędzana od paska rozrządu a co za tym idzie, jak padnie pompa pomiędzy wymianami, to koszt rozebrania i złożenia rozrządu może przekroczyć koszt samej pompy. Także profilaktycznie się ją wymienia podczas wymiany rozrządu. Oczywiście nie każdy to robi za każdym razem, ale to już własne ryzyko wygenerowania oszczędności lub większych kosztów w przyszłości.
Co do oryginału i zamiennika to wiadomo, lepszy oryginał, ale czasem i zamiennik też nie jest zły. Tu chyba potrzebna konsultacja z Japaneze na temat konkretnej firmy.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 08-01-2007, 16:11   

no i widzisz ma luz itp. bo pewnie wczesniej nie byla wymieniana, czyli teraz wymienic i sie nawet nie zastanawiac
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Odpowiedz do tematu