Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi OUTLANDER Turbo BRC
Autor Wiadomość
JKmotors 
Mitsumaniak

Auto: Outlander Turbo
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-06-2012, 20:05   Mitsubishi OUTLANDER Turbo BRC

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Na początek kilka zdjęć:
https://picasaweb.google.com/111978033419322889963/Misiek?authuser=0&authkey=Gv1sRgCL6Po7OQivHseA&feat=directlink

Trochę historii: Zakupiony na początku roku 2012, od pierwszego właściciela w Polsce, równiez jeden właściciel za granicą. Samochód z pełna dokumentacją, kompletem kluczy, faktur, i wsystkiego :) . Właściciel w Polsce kupił go w stanie idealnym, jeździł nim około dwóch lat nie robiąc nic, i jak się zaczęły wymiany to postanowił sprzedać. Na szczęście misiek był tani, i trafił w dobre ręce. Bez żadnych przygód (czujnik lakieru), przebieg 90.000 potwierdzony książką, fakturami i wyglądem :) .

Reanimacja: Zrobiłem w nim wszystko co trzeba było, czyli... Pełna wymiana prawie całego zawieszenia, zbieżność, pełen przegląd gazu BRC, zmiana parownika, dostrojenie u znajomego, wymiana oleju, płynów w dyfrach i wszystkich innych płynów w tym hamulcowy i skrzynia biegów (po wymianie płynu znaczna poprawa TTTM (ten typ tak ma) z wchodzeniem biegów...).

Wyposażenie: Pełna ładna wersja, czyli szyberdachy, grzane fotele, skóra i cała reszta. Dodatkowo radio dotykowe GMS z nawigacją Automapa.

Wrażenia: Miałem wcześniej Subaru Impreza STI (320KM) i po przygodach musiałem kupić samochód do jazdy. Jako, że nie wyobrażam sobie jazdy bez napędu 4x4 a Subaru na chwilę obecną odstawiłem na drugą półke padło na Outlandera (zwłaszcza, że silnik i trochę części z EVO, no i solidność Japońska...). Teraz jestem pewien, że po dokończeniu przygód z Subaru, i odzyskaniu pieniędzy będzie też Lancer EVO do upalania. Jeśli pozwolą na to finanse, okoliczności i wszystko pójdzie po mojej myśli. A outlander zawsze będzie mieć już pozycję ekonomicznego szybkiego samochodu do przemieszczania, i takiego oczka w głowie.
Wrażenia po przejściu z takiego potwora jak STI, że misiek jest wolny. Ale w porównaniu do innych SUVów, ma bardzo sztywne zawieszenie, świetną trakcję, bardzo udane napędy, i jestem mega zadowolony. Problem biegów mnie nie dotyczy, zmieniam biegi z między gazem, i jeździłem już na znacznie gorszych skrzyniach :) . Ai na śniegu bokami pojedzie i bączka zakręci, i ponadrzucać na szutrach można :) .
Cena części za to też mnie zaskoczyła... :)

Modyfikacje:
- No i po chwili jeżdżenia, poszły felgi z Lancera EVO (które znacznie miśka poszerzają i poprawiają trakcyjnie). I piekne opony Yokohama Advan (szersze niż oryginał).
- No i kierownica... Po spojrzeniu na oryginalna od razu wiedziałem, że długo w miśku nie zagości. Po spawaniu, kombinowaniu, lepieniu, skręcaniu i trzech dniach roboty z tulejami, trafiłe kierwonica z Lancera EVO która Ma poduszkę i klakson, które działają tak jak powinny. Efekt jest rewelacyjny, chociaż i pracy nie mało...

Plany:
- Na bank, planuję dodać miśkowi komplet zegarów na deskę rozdzielczą (dosłownie na :) ). Będzie temperatura Oleju, ciśnienie oleju i EGT :) . Czyli typowo na bezpieczeństwo auta. No i żeby było wiadomo po temperaturze oleju kiedy mozna trochę wcisnąć... :) .
- Fotel który będzie niżej, bo siedzi się trochę jak na kozie jako kierowca... Może jakiś komplet delikatnych kubłów na przód... Raz sie żyje! :) . Nie jest to samochód do rajdów, ale w kubłach zawsze wygodniej :) . A jak kubły to może i pasy szelkowe...

Hehe, może ktoś pomysli, że sobie ironizuję, ale nie, naprawdę jestem nienormalny :D :D :D

Prośby o pomoc...
- Skąd można dostać aluminiowe oryginalne pedały? Widziałem w wielu miśkach Outlanderach aluminiowe ori. Strasznie mi na takich zależy...
- Co zrobić z wydechem, żeby był troszkę głośniejszy? Czy podejdzie jakis z EVO? Może ktoś ma jakieś pomysły?

Mam nadzieję, że misiek Wam się spodoba, no i oczywiście na spocie w Warszawie się pojawię jak tylko będzie :) .
Jako nowy Mitsumaniak, mam nadzieję, że nie popełniłem znaczacych błędów a i dział dobrałem dobrze :) .

THX za wytrwałość w czytaniu :) .

JKmotors 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-06-2012, 20:11   

A i za jakośc zdjęć nie odpowiadam, samochód trochę obmyłem, ale fotografem nie jestem ;) .

Misiek :) 
Mitsumaniak
Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-03-2013, 21:08   

Fajne autko :)
Co do fotografii zawsze można się ustawić w fajnym miejscu na wspólne zdjątka. Ja też nie jestem fotografem, oraz nie mam super sprzętu, ale się staram jak mogę :P
Kiedyś byłem coltem i było fajne miejsce do sesji pod mostem siekierkoskim po praskiej stronie wisły. Fajnie jest np pod M1 w Markach nocą, czy w okolicach Marywilskiej 44.
Widzę, że masz taką samą kierownicę jak i ja :)
JKmotors napisał/a:
- Fotel który będzie niżej, bo siedzi się trochę jak na kozie jako kierowca... Może jakiś komplet delikatnych kubłów na przód... Raz sie żyje! :) . Nie jest to samochód do rajdów, ale w kubłach zawsze wygodniej :) . A jak kubły to może i pasy szelkowe...

Ja bym nie pchał w pasy szelkowe, a co do foteli może z EVO viii-ix podeszły by...

JKmotors napisał/a:
- Skąd można dostać aluminiowe oryginalne pedały? Widziałem w wielu miśkach Outlanderach aluminiowe ori. Strasznie mi na takich zależy..

Poszukaj na allegro/ebay, oraz tam gdzi sprzedają części do outlanderów (czasem nie wszystko wystawią sprzedawcy, warto pytać).

JKmotors napisał/a:
- Co zrobić z wydechem, żeby był troszkę głośniejszy? Czy podejdzie jakis z EVO? Może ktoś ma jakieś pomysły?

Ja bym robił custom w El-TEC. Mi tam robili i jestem jak na razie bardzo zadowolony, A wydech jest zdecydowanie wart tych pieniędzy. Do tego jeszcze jakiś mały mod z dolotem, i będzie kilka KM więcej :)
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany

08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 15-03-2013, 02:15   

JKmotors, wpadnij na spot kwietniowy a ja sie postaram o powiedzmy fotografa który robi fotki na codzień, więc może coś z tego wyjdzie..;-)
ps.ostatnio również sesyjki robią na "Nowym Cargo"(MOP Brwinów) np. w niedziele..

RoBSoN_97 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma GLS Exlusiv
Wysłany: 15-03-2013, 16:12   

Fajna sztuka ;) no i pruszkowskie blachy :)
pozdrawiam i bezawaryjności

JKmotors 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-03-2013, 21:12   

Dzięki wielkie za miłe słowa, i wskazówki :) . Jak się spotkamy na spocie, to zobaczycie, bo trochę się zmieniło, między innymi zegary STACK-a przybyły :) .

Misiek :) , wielkie dzięki za wizytówkę :) .
m6riano, bardzo chętnie skorzystam z opcji zrobienia jakiś fajniejszych zdjęć :) . Możemy pojechać gdzieś w teren, i może coś bokiem... ;) . Odwdzięczę się dużą ilością... :roll: :mrgreen:
A jeśli chodzi o fotele, pisałem już w innym wątku czy nie można by porównać mocowań z tymi z Lancera. Na bank na spocie się jakieś trafią, więc problem z głowy :!:

A w pruszkowie często bywam, może jakiś mini spot? :)

Misiek :) 
Mitsumaniak
Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-03-2013, 21:16   

co do jeżdżenia bokiem to off-road ok, ale nie palenie gumy w ramach klubu i spotów. Grozi to banem. Jeśli ktokolwiek ma na to ochotę może to robić we własnym zakresie, ew. z kolegami najlepiej na zamkniętym bezpiecznym terenie... zasady forum :P
Ale ja zawsze mogę się spotkać, szczególnie w niedziele.
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany

08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Wysłany: 16-03-2013, 22:07   

JKmotors, to dawaj jutro na "nowe cargo" na MOP Brwinów.
ps.coś mi sie kiedyś o oczy obiło że w SMM przerabiają każde fotele pod miśki więc możesz jakieś fajne z poduchami grzaniem i ogólnie na bajerze poszukac od A S8 np. na allegro..;-)

RoBSoN_97 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma GLS Exlusiv
Wysłany: 17-03-2013, 13:35   

JKmotors napisał/a:
A w pruszkowie często bywam, może jakiś mini spot?

czemu nie, jak będzie cieplej, ale chyba będzie lepiej podjechać na half-spota do SMM niż jeszcze się rozdrabniać na mniejsze, bo za dużo osób w okolicy Pruszkowa to nie ma ;)

m6ariano ja mogę się wybrać w ten czwartek na "nowe cargo" na MOP Brwinów.

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Wysłany: 17-03-2013, 18:06   

Nakładki na pedały dostaniesz w ASO, od Grandisa chyba podejdą, a do Grandisa jeszcze akcesoria są w sprzedaży w obniżonych cenach. Zadzwonić do ASO nic nie kosztuję a można się miło zaskoczyć tak jak ja przy kupnie ori dywaników gumowych.

JKmotors 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-03-2013, 10:07   

Ech, jakbym to przeczytał wcześniej! :( . To może ten czwartek? :)
Jakbym mógł prosić kogoś o kontakt PW z namiarem telefonicznym, jakbym nie mógł tam trafić. Na cargo bywałem czasami, ale na MOP brwinów jeszcze nie :) .
Jesli chodzi o pedały, to sprawa jest już załatwiona :) . Pokaże na miejscu!

A palenie gumy, absolutnie nie w moim stylu. Miałem na myśli raczej błotno śnieżne pojeżdżawki bokiem w bezpiecznym (!) miejscu 8)

JKmotors 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-03-2013, 10:09   

A może dzisiaj gdzieś? Bo tak ładnie prószy za oknem... :) .

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Wysłany: 19-03-2013, 14:40   

W czwartek jest spot aut tuningowych na parkingu w Arkadii ok 19(na który sie wybieram)
http://www.facebook.com/e...?ref=ts&fref=ts
a później tradycyjnie "cargo"
http://www.facebook.com/C...?ref=ts&fref=ts
a 12ego tradycyjnie już spot MM:
http://www.facebook.com/e...?ref=ts&fref=ts
(namiar do mnie:796-766-966)
pozdro

JKmotors 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-03-2013, 20:05   

Dzięki za namiar, dzisiaj się nie wyrobię, ale będę się odzywał w okolicach 12. Numer zapisałem :)

Odpowiedz do tematu