[Cari 1.8 GDI] CB RADIO - huczy, trzeszczy - nic nie słychać |
Autor |
Wiadomość |
thefirm
Forumowicz
Auto: Cari 1,8 GDI '00
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-03-2012, 01:01 [Cari 1.8 GDI] CB RADIO - huczy, trzeszczy - nic nie słychać
|
|
|
Witajcie Panowie
Na dniach kupiłem CB Radio, nówka President Teddy do tego antenka ANTENA MAGNETYCZNA
WILSON LITTLE WIL
Zestaw z aukcji:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2165555541
Zestaw podłączał mi znajomy mechanik który zna się świetnie na CB Radiach (ma z 5ięc w domu, jakaś UKF'ka 10metrowa pod domem,nieważne) i .. radio szumi jak szalone, nikogo prawie nie słychać, gdy przełącze na tryb ASC to ktoś mu być dosłownie zaraz obok mnie żebym go usłyszał...Gdy dodaje gazu słychać na radiu, radio zbiera głos z silnika...Podłączyliśmy bezpośrednio pod akumulator, trochę pomogło...no właśnie, ale tylko trochę...Nadal były mega szumy, jednym zdaniem - radio denerwowało zamiast pomagać.
I tutaj Panowie pytanie do Was - gdzie jest przyczyna? Jakiś filtr załatwi sprawę?
Poczytałem trochę tematy w archiwum jednak nic nie odwoływało się do zestawu który posiadam.
Z góry ogromne dzięki za odpowiedź, w niedziele długa trasa przede mną.
Pozdrawiam,dziękuję. |
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Posty: 192 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 31-03-2012, 10:28
|
|
|
Witam. Ja też niedawno zakładałem CB RADIO - przeczytałem wszystkie fora i zrobiłem co możliwe żeby uniknąć zakłóceń. I podpowiem Ci tyle:
1. Ta antena co kupiłeś jest za słaba.
2. U mnie podłączenie pod AKU nic nie dało - szumy były jakie były.
3. Żadne filtry Ci nic nie pomogą. Trzeba odkłócać po kolei podzespoły, które zakłócają pracę radia.
4. Większość zakłóceń jest generowanych przez alternator i można stosować kondensatorki albo cewki, przez które pójdą zakłócenia i je zbierze w całości, częściowo albo wcale - zależy, w którym miejscu dasz je. Najlepiej od razu z wyjścia alternatora.
5. Możesz mieć kable WN do wymiany bo może przeskakiwać po nich prąc i dlatego sieje w radiu.
6. Pewnie ustawiałeś antenę w odpowiednim miejscu na aucie - SWR - musi być ok 1,0-1,5 (robi się to reflektometrem)
7. W radiu ma być cały czas włączony filtr ANL - ten przeciwzakłóceniowy.
8. No i ustawienie radia pozostaje idealne.
Dodam tylko, że CARI benzynowe są dość ciężko odkłócającymi się autami. W większości zestawów CB występują zakłócenia. Ja pisałem już o tym temacie na forum. Nawet presidenta za 1200zł próbowałem z dobrą anteną i też lipa. Więc pozostaje wymiana anteny u Ciebie na jak najdłuższą (co też może zbierać jeszcze więcej zakłóceń) - ale to jedyna droga - kup oryginalną SIRIO ML-145 i będziesz zadowolony. Chyba, że chcesz krótką to można zakupić PRESIDENT OHIO. Ja taką mam i sprawdza się w mieście i trasie w 100%. |
|
|
|
 |
thefirm
Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2012, 11:02
|
|
|
O kurde...
Chciałbym dać radę na tej antence, nie musi chodzić idealnie, ważne żeby po prostu chodziło...Nie zdawałem sobie sprawy że tyle problemu przy Cari jest z CB Radiem :/
Dzięki kolego, podam informacje które napisałeś znajomemu i spróbujemy jakoś to ustawić...
Prosiłbym bardzo o wpis jeszcze kogoś kto ma tak jakja 1.8 GDI po lifcie jezeli coś to robi,
Pozdrawiam, dzięki. |
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

|
Wysłany: 31-03-2012, 16:42
|
|
|
Sprawdzałem i w polifcie GDI i to samo dokładnie jest! |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 31-03-2012, 16:48
|
|
|
tomicarisma napisał/a: | 5. Możesz mieć kable WN do wymiany bo może przeskakiwać po nich prąc i dlatego sieje w radiu. |
przy GDI odpada ta opcja, tam masz cewki zapłonowe.
proste radyjo alan 109 do tego jakaś tam antena 1,5m i u ojca w cari 99r przed lift gdi podpięte do zapalczniczki daje radę szumów więlkich nie ma, gra czysto. |
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

|
Wysłany: 31-03-2012, 16:56
|
|
|
dobrze jak radio ma automatyczny SQUELCH tzw. DSS wtedy redukuje Ci szumy do zera no i dobry filtr ANL. Aktualnie najlepsze filtry przeciwzakłóceniowe w radiach do 500zł ma radyjko YOSAN PRO 120 - niewiele kosztuje itd. Ale mowa tutaj o tym aby na tym zakupionym zestawie śmigało. Pozostaje więc idealne ustawienie SWR reflektometrem - w serwisie CB koszt ok 10zł oraz poprawne ustawienie funkcji radia. Włącz radio i spróbuj poprzestawiać antenę po dachu, na klapę bagażnika itd. i zobacz czy zakłócenia się zmianiają - najlepszym miejscem na antenę jest środek dachhu więc spróbuj i tam ją ustawić. |
|
|
|
 |
thefirm
Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2012, 17:20
|
|
|
Dzięki wielkie za rady - jutro podjadę do znajomego który ogarnia temat i z nim pokombinujemy ustawienia różne...
Jak ktoś jeszcze chce coś napisać, chętnie poczytam.
Pozdro, dzięki. |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 01-04-2012, 00:27
|
|
|
Ja mam prostego Alana 1001z ze wspomnianą anteną Sirio ML-145 wustrojona na 1,1 na bagażniku i szumy są na rozkręconym na maksa squelchu wystarczy troszkę podkręcić i zakłóceń nie ma. Zmierzona odległość na jakiej można rozmawiać z odpalonym silnikiem to jakieś 17 km z tym, że w drugim pojeździe antena została dostrojona później przez trzykrotne jej przycięcie |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
majonez1990
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 (90KM)
|
Wysłany: 01-04-2012, 15:27
|
|
|
Kolego załóż dobrą masę między obudową z CB a karoserią (krótki a gruby przewód) i kabel z anteny poprowadz tak żeby nie był zawinięty w okrąg.
Ja ostatnio walczyłem co prawda w passacie z CB, ale musiałem dać 2 umasowienia. |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 02-04-2012, 23:17
|
|
|
1. Masa
2. Lokalizacja anteny (u mnie na dachu jest 1000000x lepiej niż na klapie bagażnika)
3. Wtyki antenowe (czasami patałachy tak to polutują, że gacie opadają)
4. Zwykłe proste radio bez wodotrysków, telewizorów, maszynek do wiazania krawatów itp
Sprawdzone przezemnie: Uniden 520 pro xl, stabo 3001e
Raczej bym odpuścił marketowe filtry, bo szkoda kasy.
Możesz poszukać przyczyny zakłóceń przez obserwację, jak się maja do wł/wył silnika, obrotów, dmuchawy, wycieraczek itp. Może uda się znaleźć winowajcę. |
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

|
Wysłany: 03-04-2012, 00:16
|
|
|
zwolin napisał/a: | Uniden 520 pro xl |
Uniden 520 pro xl daje radę ale nie ma homologacji więc jak Cię miśki zatrzymają to mogą Ci je zabrać. Zastanówmy się lepiej co zrobić z już kupionym zestawem a nie podrzucać pomysł zakupu drugiego.
Więc na razie to co powyżej...
Ja dodam jeszcze coś od siebie. Też miałem kilka radyjek i anten i tak po nitce do kłębka - 90% zakłóceń podczas pracy zestawu jest generowanych przez auto (podzespoły - dochodzące poprzez alternator). Odkłócanie jedyniepozostaje ! Cewka lub kondensator za alternator i jedynie to. Masa jak najbardziej - ale raczej magnesówka łapie ją.
Jak mówisz, że pod AKU jest lepiej tzn. że zakłócenia idą i przez zasilanie - więc podłącz pod AKU.
Skoro słyszysz wyraźnie kogoś jak jest blisko tzn. że odbiór jest silniejszy niż generowane zakłócenia więc wszystko śmiga. Jak jest ktoś dalej to auto generuje zakłócenia i nie możesz nic usłyszeć.
Poczytaj w instrukcji radia jak ustawiać SQ i może coś to pomoże.
Moim zdaniem tylko i wyłącznie u Ciebie wina antenki. |
|
|
|
 |
zwolin
|
Wysłany: 03-04-2012, 08:02
|
|
|
tomicarisma, prawo nie działa wstecz.
Nie słyszałem, żeby miśki zabierali radia.
Niestety, ale zakup innego zestawu jest często tańszy i prostszy niż odkłócenie wszystkiego w samochodzie. Poza tym wystarszy, że stanie koło Ciebie coś siejącego zakłóceniami i znów lipa. |
|
|
|
 |
thefirm
Forumowicz
|
Wysłany: 17-06-2012, 16:21
|
|
|
Panowie i radia w 1.8GDI po lifcie mi nie śmiga.
Tryb ASC nie działa prawie w ogóle, szumi jak szalone, nie da się go używać bo nic nie słyszę.
Jest tu ktoś kto ma radio CB które dobrze działa w Carismie 1.8GDI po lifcie?
Bardzo proszę o wpis. Robię duże trasy i nie da rady radia ustawiać, a byłem u wielu znachorów.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zwolin
|
Wysłany: 17-06-2012, 16:50
|
|
|
thefirm napisał/a: | byłem u wielu znachorów |
i tu jest sedno sprawy. Poszukaj w okolicy fachowca.
Może masz radio niesprawne?
W sumie to z Twojego postu można wyczytać tylko, że masz problem:
-jakie radio
-gdzie podłączone
- jaka antena
- gdzie zamocowana antena
- jaki szum (szumi, warczy, zmienia się z obrotami? w tle słychać rozmowe, czy nic?)
Daj nam szansę i napisz w czym dokładnie jest problem |
|
|
|
 |
parys2007
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8GDI 125KM.po lifcie
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2012 Posty: 38 Skąd: rotterdam
|
Wysłany: 17-06-2012, 16:52
|
|
|
Witam. Posiadam radio CB. w mojej cari po lifcie i działa bez zarzutu.Radio to TTI. mam je od około trzech lat i działa bez problemu. |
|
|
|
 |
|