Garaż czy chmurka? |
Autor |
Wiadomość |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 15-06-2012, 11:55
|
|
|
Luk napisał/a: | myjnia ręczna 35 zł |
Hmm a u mnie 2-6zł też ręczna . Do opłukania wystarczy. A tak co 3 razy trzeba dokładniej umyć.
[ Dodano: 15-06-2012, 11:57 ]
Marian_K napisał/a: | Żeby mieć 100% pewność należałoby zrobić testy laboratoryjne, w innym przypadku to tylko domysły. |
Jakby każdy był w stanie zrobić testy w labolatorium (a i tak jest sporo rozważań jakie parametry przyjąc ile czasu w garazu ile na dworze, co ile myć auto itd). To by nie były potrzebne fora dyskusyjne. Więc nie gań ludzi którzy chcą się czegoś dowiedzieć lub podyskutować. |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 15-06-2012, 12:10
|
|
|
Zimą w ogrzewanym garażu na pewno lakier dostaje po tyłku bardziej od soli. Takie prawa natury że sól działa w dodatniej temperaturze.
Inna sprawa w nieogrzewanym i wentylowanym gdzie różnica temperatury jest minimalna, tam jest tak jak pod chmurką tylko nic nie leci na auto i go dodatkowo nie brudzi. |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-06-2012, 13:21
|
|
|
krzychu napisał/a: | Hmm a u mnie 2-6zł też ręczna . Do opłukania wystarczy. |
Nie no, taka ręczna to u mnie też 6zł. Tylko że ona zmywa wyłącznie "gruby" brud, odchody i takie tam... Ale tej szarej, tłustej powłoki nie rusza... |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 16-06-2012, 20:35
|
|
|
Ja jestem w 100% pewny - jeżeli chodzi o rdzę itp to na pewno samochód z orginalnym lakierem bez rys i obtarć do blachy wytrzyma dłużej pod chmurką - szczególnie zimą - ciągle wszystko jest zamrożone a sam bród dziala jak izolator dla soli (szczególnie te najgorsze miesjca - progi, nadkola itp. Lancer z 2004roku nie ma śladu rdzy - poza obtarciem na blotniku - przy nadkolu - obcierka na parkingu i po 3 latach cos sie tam zażółcilo.
Ale jeżeli chodzi o kolor lakieru i jego wizualny aspekt - pod chmurką matowieje, bieleje i wszystko co nie dobrze - szczeólnie dach, maska - polerowanie nic nie daje - sprawdze jak zadziala porządny wosk który troche przed tym promieniowaniem chroni - zrobilem zwykłą paską K2 polowę dachu - różnica całkowita - po zrobieniu - czerwony bijący po oczach - orginal - lepiej nie mówić - ale co z tego - efekt na 1 tydzień - może czysty wosk zadziala na dłużej. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Marian_K
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback '08
|
Wysłany: 18-06-2012, 09:37
|
|
|
krzychu napisał/a: | Więc nie gań ludzi którzy chcą się czegoś dowiedzieć lub podyskutować. | Nie miałem zamiaru ani uprawnień aby kogoś ganić napisałem tylko swoje zdanie.
Karwoś napisał/a: | Ja jestem w 100% pewny - jeżeli chodzi o rdzę itp to na pewno samochód z orginalnym lakierem bez rys i obtarć do blachy wytrzyma dłużej pod chmurką - szczególnie zimą - ciągle wszystko jest zamrożone a sam bród dziala jak izolator dla soli (szczególnie te najgorsze miesjca - progi, nadkola itp. | Tylko ten brud, który niby ma być izolatorem dla soli sam zawiera sól... Poza tym przez całą zimę nie panują temperatury ujemne - bywają też dodatnie i wtedy cały ten syf się rozmraża i wsiąka w szczeliny itp. Na pewno dzieje się to rzadziej niż w przypadku samochodów garażowanych, ale jednak się dzieje.
Izolacją dla soli/chemii/brudu jest porządna konserwacja podwozia (specjalne środki) i nadwozia (woski/powłoki ochronne), a nie sam bród.
Garaż pozwala na aplikację ww środków - nawet w ciągu zimy (jeśli ogrzewany).
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-06-2012, 22:15
|
|
|
Ale w garażu te wachania są codziennie - no chyba że to wiata - ma dach i przewiew gorszy niż bez garażu. |
|
|
|
 |
Pawcho
Forumowicz Pawcho
Auto: Lancer 1.8 SB Intense
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2009 Posty: 265 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 19-06-2012, 08:50
|
|
|
Karwoś napisał/a: | Ale w garażu te wachania są codziennie - no chyba że to wiata - ma dach i przewiew gorszy niż bez garażu. |
Niby dlaczego wiata ma być gorsza od garażu?? |
|
|
|
 |
Drive4Fun
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Instyle+ 1.8
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 19-06-2012, 17:25
|
|
|
krzychu napisał/a: | maniax86 napisał/a: |
Ściema czy jednak coś jest na rzeczy? |
Ja to też kiedyś słyszałem. Różnica może być w zimie kiedy to na dworze sól jest przymarznięta i wolno zachodzi proces degradacji lakieru/blachy, a w garażu ma cieplej i szybciej zachodzi ten proces. |
Sorrki, sól przymarznięta? To po kiego grzyba ją sypią zimą na drogi?
Posyp sobie solą kostkę lodu i zobaczysz, czy sól zamarznie |
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 19-06-2012, 17:42
|
|
|
Drive4Fun, mieszanki solne (piasek z solą lub solankę) sypane na polskie drogi zamarzają z wodą poniżej bodaj -8stC. Jest też dostępna (lotniska to stosują) inna sół bodaj wapnia, która przy temp poniżej -10 wiąże wodę w kryształy (o ile czegoś nie poplątałem) i nie robi lodowiska, ale jest droższa od tej zwykłej o jakieś 3-4 razy. A w Norwegi to nawet nie wiem czy solą drogi czy tylko potrawy. |
|
|
|
 |
Drive4Fun
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-06-2012, 17:49
|
|
|
Dzięki za wyjaśnienie |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 19-06-2012, 17:53
|
|
|
Drive4Fun weź sobie 2 kawałki blachy. Wrzuć do osobnych pojemników, wlej tyle samo wody i sporo soli (ale tyle samo). Jeden pojemnik daj do zamrażalki ale takiego ~ -5 stopni, a drugi daj na przy kaloryferze i zostaw na tydzień. Obejrzyj efekty. |
|
|
|
 |
Drive4Fun
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-06-2012, 18:06
|
|
|
Chodzi tobie o rdzewienie, ok- rozumiem.
Mi chodziło o zamarzanie/przymarzanie soli.
Luzik. Pozdrawiam. |
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-06-2012, 22:46
|
|
|
Panowie - odczepcie sie od tej soli - w polsce sól drogową dodaje sie do zupy a nie na drogi. |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-06-2012, 02:01
|
|
|
Karwoś napisał/a: | Panowie - odczepcie sie od tej soli - w polsce sól drogową dodaje sie do zupy a nie na drogi. |
Nie wiem gdzie mieszkasz i jak jest u Ciebie, ale Kraków jest pod wzgledem ilosci "chemi" na drogach przesrany... a zabili mnie w zeszlym roku gdy zaraz po swietach cala Wielicka i chodniki wzdluz przysypali cm warstwa takiego ni to piasku, ni to blota, ni to soli... oblebialo wszytko jak sie dalo... w smaku raczej slone (choc smakowalem na zasadzie dotkniecia palcem i palca czubkiem jezyka) generalnie syf jakich malo...
a wtedy ledwo co mroz w nocy zlapal i nie wiem czy choc cokolwiek przypruszylo...
no ale zapewne rok sie konczyl i trzeba bylo budzet usankcjonowac, bo jeszcze by wyszlo, ze za duzo pieniedzy dostaja |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-06-2012, 22:00
|
|
|
gzesiolek napisał/a: | dotkniecia palcem i palca czubkiem jezyka |
Człowieki - ciesz sie że żyjesz - moze sie pomylili i soli kuchennej dali zamiast drogowej - którą przecież przez pomylke dodawali do zup.
Może kontrol mieli komisji UE w sprawie dofinansowania i pożytkowania środków otrzymanych w ramach współpracy to musieli sie wykazać wysokim współczynnikiem zużycia materiałów. |
|
|
|
 |
|