Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
klamka do szyb
Autor Wiadomość
cyna
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 21:50   klamka do szyb

Czy ktoś może mi napisac jak się zdejmuje klamke do zamykania szyb??chodzi mi o tylnie drzwi.prosze o pomoc.z góry dziekuje :|

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-01-2007, 07:10   

Na klamce jest taka sprężysta spinka jak w maluchach i polonezech, trzeba wziąść średni wkrętak płaski lub jakiś nożyk, delikatnie rozdzielić klamkę od takiego pierścienia który bezpośrednio przylega do tapicerki, w tym momencie ukaże ci się nacięcie na korpusie klamki a w nim właśnie taka sprężysta zapadka trochę przypominająca literkę C z wywiniętymi końcami na zewnątrz, popychasz zapadkę w kierunku brzucha i powinna zejść, generalnie łatwiej się zdejmuje niż zakłada.
Jeżeli zdejmujesz juz bnoczek to przy okazji powinieneś nasmarować mechanizm zamka przez otwór w dzrwaich zaślepiony taka czarną naklejką o śr. 3cm na wprost zamka.

Tomecki
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2007, 08:06   

Student napisał/a:
Na klamce jest taka sprężysta spinka jak w maluchach i polonezech, trzeba wziąść średni wkrętak płaski lub jakiś nożyk, delikatnie rozdzielić klamkę od takiego pierścienia który bezpośrednio przylega do tapicerki, w tym momencie ukaże ci się nacięcie na korpusie klamki a w nim właśnie taka sprężysta zapadka trochę przypominająca literkę C z wywiniętymi końcami na zewnątrz, popychasz zapadkę w kierunku brzucha i powinna zejść, generalnie łatwiej się zdejmuje niż zakłada.
Jeżeli zdejmujesz juz bnoczek to przy okazji powinieneś nasmarować mechanizm zamka przez otwór w dzrwaich zaślepiony taka czarną naklejką o śr. 3cm na wprost zamka.

No i klikamy na pomógł :D
Swoją drogą świetny opis Student,

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 09-01-2007, 12:48   

W Manualu jest pokazane, że używa sie do tego kawałka materiału( szmatki) ...
Czy cos źle skojażyłem ? Jeżeli tak to wyprostuj Student 8)

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2007, 12:59   

Nigdy nie używałem materiału ale jeżeli jest taka możliwość to musi być to materiał który pozwoli się zaczepić tej zableczce o ten materiał czyli o małej gęstości np. gaza opatrunkowa.
Prawdopodobnie CYAN zrobi to szybciej scyzorykiem albo małym wkrętakiem ale oczywiście jeżeli manual wskazuje taką możliwość to proszę o próbę i informację na forum.

Zdjęcie przy pomocy scyzoryka lub wkrętaka to ok.10sekund, niestety gorzej się zakłada.

wolgaster 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 09-01-2007, 13:54   

Dlaczego gorzej się zakłada. Sprężynke wkładasz w wycięcie korbki przed założeniem na wielowypust tak jak ma być założona na gotowo. Umieszczasz korbke na wielowypuście i wciskasz. Sprężynka sama zaskoczy w wycięcie na wielowypuście od sterowania szyby.

[ Dodano: 09-01-2007, 14:01 ]
Nie zakładaj najpierw korbki a potem próbuj włożyć sprężynke bo rzeczywiście z tym może być prolem tylko tak jak napisałem.
Pozdr.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2007, 14:28   

Właśnie tym sposobem co opisujesz nie dało rady ze względu na to że zableczka za mocno wchodziła w korpus klamki a nie chciałem jej rozginać.

A zrobiłem dokładnie tak:
Nie zakładaj najpierw korbki a potem próbuj włożyć sprężynke bo rzeczywiście z tym może być prolem tylko tak jak napisałem.

Ale faktycznie było kiepsko to zrobić.

cyna
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2007, 17:28   

Dziekuje wwszystkim za poradę.Jutro się wezme za to bo dziś poźno wróciłem do domu i nie mam czasu.Jestem dobrej myśli że się uda.Pozdrawiam :)

[ Dodano: 10-01-2007, 20:06 ]
Dokładnie tak jest jak napisałeś Student.Nie używałem żadnej szmatki tylko zwykły mały śrubokręt.Dziekuje za pomoc.Pozdrawiam :D

Odpowiedz do tematu