podczas uruchomienia jak zimny... |
Autor |
Wiadomość |
rafal j [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2007, 14:08 podczas uruchomienia jak zimny...
|
|
|
Jakie powinny byc obroty silnika zaraz po uruchomieniu gdy auto jest zimne, u mnie wahaja sie na poziomie 2500 czasem nawet 2900 czy u was tez tak jest, czy moze mam cos nie tak? Auto dosc szybko sie nagrzewa i obroty spadaja do 800 ale jak autko postoi np 40 min to oboty po uruchomieniu sa na poziomie 1700-1900 choc silnik trzyma temperature i po paru minutach znowu jest 800. Tak ma byc?
pozdrawiam
Rafal j |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2007, 15:17
|
|
|
Nie powinno tak byc ....
Jak wyglada sprawa z filtrem paliwa/powietrza ? Od dawna tak masz ? |
|
|
|
 |
rafal j [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2007, 15:27
|
|
|
Najgorsze jest to, ze nie pamietam jak bylo na poczatku ale mialem swego czasu problemy z silniczkiem krokowym i go wymienilem (kupilem uzywany) i prawdopodobnie od tamtego momentu to sie dzieje. Jest jescze taka sprawa, ze nie moge ustawic obrotow na przepustnicy to znaczy nawet jak podkrece obroty na wyzsze na przepustnicy to i tak po pewnym czasie racaja na 700-800
pozdrawiam
Rafal J |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2007, 15:35
|
|
|
a czysciles przepustnice ? |
|
|
|
 |
rafal j [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2007, 15:38
|
|
|
czyscilem przy wymianie silniczka krokowego ok 8 miesiecy temu |
|
|
|
 |
setko [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2007, 15:58
|
|
|
Obroty masz w normie jeśli jest to po nocy bo tuż po uruchomieniu są wysokie ale zaraz szybko spadają .
Co do dysz to radził bym pierw zapamiętac ustawienia a potem kręcić bo jak rozregulujesz
to tylko będzie gorzej. |
|
|
|
 |
Kristo [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2007, 15:39
|
|
|
rafal j napisał/a: | Jest jescze taka sprawa, ze nie moge ustawic obrotow na przepustnicy to znaczy nawet jak podkrece obroty na wyzsze na przepustnicy to i tak po pewnym czasie racaja na 700-800
|
Nie rozumiem, przecież przy rozgrzanym silniku na jałowym biegu obroty powinny być 700. Po co miałbyś je podkręcać? A to, że zimny silnik ma wyższe obroty jest normalne. |
|
|
|
 |
rafal j [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2007, 19:05
|
|
|
Slyszalem, ze obroty powinny byc na poziomie 1800 jak jest zimny. Jezdze na gazie wiec 700 obrotow to troche malo wg mnie powinny byc na 850-900 a moja instalacja gazowa nie daje mozliwosci wyregulowania obrotow tylko na gazie wiec musze to robis przpustnica a nie moge tego zrobic bo nawet jak odkrece regulacje na przepustnicy na maxa to po paru minutach mam znow 700 obrotow. |
|
|
|
 |
Kristo [Usunięty]
|
Wysłany: 14-01-2007, 00:00
|
|
|
Może Cię tym pocieszę - też mam instalkę gazową (wtrysk) i obroty przy w pełni rozgrzanym silniku 700. I jestem pewien, że takie powinny one właśnie być tzn na gazie identyczne jak na benzynie - przynajmniej w wypadku instalacji IV gen. Nie wiem czy zimny silnik powinien mieć akurat 1800, ale wydaje mi się, że zaraz po odpaleniu zwłaszcza przy ujemnych temperaturach otoczenia te 2500 nie jest chyba problemem. Ważne żeby za szybko nie przełączał się na gaz bo to niedobre raczej dla silnika - to powinna regulować elektronika instalki gazowej. |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2007, 00:24
|
|
|
rafal j napisał/a: | Slyszalem, ze obroty powinny byc na poziomie 1800 jak jest zimny. Jezdze na gazie wiec 700 obrotow to troche malo wg mnie powinny byc na 850-900 a moja instalacja gazowa nie daje mozliwosci wyregulowania obrotow tylko na gazie wiec musze to robis przpustnica a nie moge tego zrobic bo nawet jak odkrece regulacje na przepustnicy na maxa to po paru minutach mam znow 700 obrotow. |
Nie ma reguły, ważne by po nagrzaniu silnika mieściły się w przedziale 700 - 800 obr/min. To, że kręcisz bypasem niewiele zmieni bo silniczek krokowy i tak będzie dążył do zredukowania obrotów do w/w wartości. Będzie się tylko musiał więcej nakręcić co na pewno nie pozostanie bez wpływu na jego żywotność. Poza tym w skrajnym przypadku rozlegulowania, skończy się to hustawką obrotów a czasmi nawet gaśnieńciem silnika. W przypadku automatycznej skrzyni dojdzie jeszcze efekt szarpania przy zmianach biegów.
A jesli chodzi o samą regulację istnieje odpowiednia procedura jej przeprwadzania, ale to już historia na kolejny post...
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|