Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Alternator Galant 1,8 GLSI 91r
Autor Wiadomość
qubi
[Usunięty]

Wysłany: 08-12-2006, 01:32   Alternator Galant 1,8 GLSI 91r

Witam wszystkich mam pytanie co do ceny alternatorów do mojego gala orientacyjnie min-max, i czy opłaca sie regenerować?? Będe wdzięczny za info

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-12-2006, 16:55   

Do mojego używany alternator na allegro po około 400-450zł, więc do Twojego nie powinien być droższy :wink: . Regeneracja w zależności od uszkodzeń. Standardowa sprawa, czyli regulator napięcie nie powinna przekroczyć 100zł
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

qubi
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2006, 19:39   

dzięki :)
a kto z mitsumaniaków ma namiary na kogos godnego polecenia, sprawdzonego i znającego się na ALTERNATORACH......... w okolicach komorowa, pruszkowa, warszawy lub okolic.

Szukam kogoś kto ma dostęp do części do miska :) ))

Dzięki wielkie za pomoc. :D

xpascal
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 17:18   mechanik

Polecam mechanika z AUTOTW przy Puławskiej w Warszawie, na przeciwko zjazdu do Geanta. Trzeba przejechać przez stację STATOIL i zaraz obok niej, za żywopłotem jest warsztat. Mechanik jest bardzo ok, tyle, że jest konkretnie obłożony robotą.
Co prawda on niekoniecznie się zna sam na alternatorach ale na pewno ma odpowiednie znajomości i dostęp do części. Sam jeździ EA, jego wspólnik i kolega też.
Z czystym sumieniem go polecam.

romekrtk
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2007, 16:24   

regenerazja alternatora polega na wymianie jakiegos tam modulu z diodami itd kosz tego nie jest specjalnie wielki o wiele taniej niz kupno nawet innego uzywanego alternatora. kazdy elektryk samoochodowy powinien sobie poradzic z takim czyms.

kojot128 
Forumowicz

Auto: Colt CJ0
Wysłany: 27-01-2007, 18:16   

Z regeneracja nie jest tak kolorowo jak tu pisze kolega… Miałem taką sytuację, że siadło mi ładowanie pomyślałem podobnie: wymiana regulatora szczotek i koniec a okazało się, że to nie wszystko, w alternatorze są jeszcze takie blaszki, które u mnie zaczęły się rozwarstwiać, elektryk powiedział ze koszt naprawy przewyższy cenę używki w dobrym stanie i z gwarancją. Skończyło się wydatkiem około 240zł, jeżeli dobrze pamiętam i wymianą alternatora.

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2007, 11:34   

podczepie sie pod ten temat z moim problemem, aczkolwiek chodzi o alter w 2.0 Sohc z 89r

dokonczyly zywota szczotki - ladnie wymienilem, a ze lozyska tez juz swoje mialy nasmigane to i tutaj dokonalem wymiany. z tym ze:

po zlozeniu zauwazylem, ze alter bardzo sie grzeje (samo uzwojenie) - polowki obudowy, chyba z racji na to ze sa alu staraja sie to cieplo oddac, ale generalnie alter jest niedotykalny
mam chyba to o czym pisal kojot128 - delikatnie zaczyna rozwarstwiac sie uzwojenie.

co z tym babolem poczac mozna? czemu sie grzeje?

z gory dzieki

kojot128 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2007, 18:27   

adams12, Może coś źle jest skręcone: jakieś bicie – tarcie i stąd ta wysoka temperatura… a jak było wcześniej? U mnie elektryk powiedział, że nie maco regenerować tego rozwarstwienia, koszt wysoki a dalej z tym jeździć to ryzyko, że się rozsypie… Na pytanie o przyczynę takiej masakry w alternatorze wskazał wodę, która musiała się dostać do środka… Jak już pisałem alternator został wymieniony na używkę z gwarancją…

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2007, 18:31   

widzisz, jak zdejmie sie pasek to elegancko chodzi, nic nie trze, nie wyczujesz luzow ani nic - skrecony dobrze :mrgreen:
tylko sie grzeje skurwiel!

kojot128 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2007, 18:38   

adams12, a jak było wcześniej? też był taki gorący...
jaki ma być podczas normalnej pracy?

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2007, 23:25   

problem polega na tym ze jak dobrze dzialal to go nie macalem wiec nie moge porownac :(

kojot128 
Forumowicz

Wysłany: 06-02-2007, 20:03   

adams12, Dzisiaj podotykałem swój alternator i był ciepły nie gorący można było położyć na nim rękę i nie parzył… Z tego wniosek, że twój się nienaturalnie mocno nagrzewa odnosząc to do mojego, ale jeżeli ładowanie jest ok i nic nie trze to może on tak już ma…

[ Dodano: 29-07-2007, 19:35 ]
adams12, i jak z tą temperaturą alternatora? tak trochę odkupuje temat bo ostatnio podczas tych upałów sprawdziłem mój i jest strasznie gorący i teraz to już nie wiem czy to norma?

Odpowiedz do tematu