|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przegląd 45.000 i regulacja zaworów |
Autor |
Wiadomość |
herman
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 DID MIVEC (4WD) 6MT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-07-2012, 10:23 Przegląd 45.000 i regulacja zaworów
|
|
|
Witam,
w zeszłym tygodniu doświadczyłem mało przyjemniej sytuacji, mianowicie przeglądu ASXa przy 45 tys. km. (1.8 4x4) DiD.
Jak mnie poinformowano w serwisie, podczas tego przeglądu konieczne jest sprawdzenie luzów zaworowych i ich ewentualna regulacja. Nie byłoby z tym problemu, gdyby nie fakt, że zostałem zmuszony do poniesienie kosztu tej operacji, co skutkowało kwotą przeglądu równą 1900pln!!!.
Pytania jakie się nasuwają:
1. dlaczego w tak nowym aucie konieczna jest ingerencja w silnik i prowadzenie prac regulacyjnych?
2. dlaczego w tych silnikach nie ma automatycznej regulacji zaworów?
3. i ostatecznie, dlaczego klient jest obciążany tymi kosztami. Nie są to przecież części eksploatacyjne?
Zaskakującym jest dla mnie również fakt, że nie znalazłem w sieci żadnych informacji od właścicieli pojazdów, którym by to przeszkadzało. ASX nie jest moim pierwszym nowym autem i w żadnym z poprzednich podczas okresu użytkowania/gwarancji nie wykonywano podobnych prac i nie obciążano mnie kosztami.
Z punktu widzenia klienta, nie wygląda to pozytywnie i marka Mitsubishi traci w oczach potencjalnych klientów, którym opowiadam o tym zdarzeniu.
p.s.
najciekawszy jest fakt, że po zdjęciu pokrywy zaworów o raz wykonaniu pomiarów, serwis stwierdził, że regulacja nie jest konieczna (koszt samych uszczelek to 350pln). |
Ostatnio zmieniony przez herman 16-07-2012, 11:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 16-07-2012, 11:03 Re: Przegląd 45.000 i regulacja zaworów
|
|
|
herman napisał/a: |
najciekawszy jest fakt, że po zdjęciu pokrywy zaworów o raz wykonaniu pomiarów, serwis stwierdził, że regulacja nie jest konieczna (koszt samych uszczelek to 350pln). |
Ale który serwis ASO? Znaczy regulowali czy nie? Czy skasowali 1900zł za kontrole?
A co do regulacji to cóż taka konstrukcja silnika i już... Każda ma swoje wady i zalety. Teraz modne jest regulowanie na popychaczach szklankowych... Niestety dość nieprzyjemna operacja logistyczno rozbieralna. Z drugiej strony tak jak przypuszczałem pewnie interwał zostanie wydłużony bo jakby trzeba było regulować (a nie sprawdzić) po 45 tys to by była porażka bo było gorzej jak z paskiem rozrządu...
Ps. W dziale lancera przerabiało parę osób regulację ale w beznynie 1,8 bo tam jak zamontujesz gaz (do silnika nieprzystosowanego) to trzeba regulować (a nie sprawdzać) po tych 45 tys.... Warto dodać w tytule, że Ty piszesz o dieslu a nie benzynie (bo się ktoś może przestraszyć). |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 16-07-2012, 11:13
|
|
|
jaceksu prawie rok temu napisał/a: | Zapytajcie ile będzie was kosztować 3-ci przegląd diesla ( tzn po 45kkm) oczywiście łącznie ze sprawdzeniem luzów zaworowych | I zapewne to jest właśnie ta kwota.... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
vavoom
Forumowicz
Auto: ex-ASX
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Cze 2011 Posty: 357 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 16-07-2012, 11:15
|
|
|
herman napisał/a: | co skutkowało kwotą przeglądu równą 1900pln |
Co serwis, to cena. Ja też jestem świeżo po przeglądzie 45 000 km, kilka dni temu wykonałem kilka telefonów i popytałem o ceny w kilku serwisach, średnia cena wraz z wszystkimi częściami to 1400 zł (w kwestii zaworów - koszt III przeglądu wraz z usługą regulacji ok. 600 zł, uszczelki do wtryskiwaczy ok. 230 zł, uszczelka pokrywy zaworów ok. 140 zł).
Nasunęły mi się podobne pytania do Twoich, więc drążąc temat dopytywałem, czy regulacja jest koniecznością, odpowiedzi były różne, ale ostatecznie dowiedziałem się - cyt. "regulacja powinna być wykonana, bo tak przewiduje gwarant, ale stwierdzenie, że musi być wykonana przy 45 000, to zbyt mocne słowo".
A najbardziej zaskoczył mnie najbliższy mi serwis, gdzie dowiedziałem się, iż decyzja dotycząca potrzeby regulacji zaworów podejmowana jest po sprawdzeniu osłuchowym podczas przeglądu, nie ma znaczenia, który to przegląd.
Zabrzmiało egzotycznie, więc poszperałem po necie i znalazłem coś takiego jak Warranty and Maintenance Manual (United States) - nie ma tam co prawda naszego silnika, więc nie wiem, czy można się tym sugerować, ale w kwestii regulacji zaworów przy każdym przeglądzie informacja jest następująca:
"Inspect and adjust intake and exhaust valve clearance. If valve noise increases, adjust valve clearance. This maintenance is not “scheduled” service, should be done any time." |
_________________ Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji |
|
|
|
 |
herman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-07-2012, 11:19
|
|
|
vavoom napisał/a: | herman napisał/a: | co skutkowało kwotą przeglądu równą 1900pln |
"Inspect and adjust intake and exhaust valve clearance. If valve noise increases, adjust valve clearance. This maintenance is not “scheduled” service, should be done any time." |
To też jest w naszej książce, tylko napisane odwrotnie - jeśli słychać odgłosy zaworów, to należy je skontrolować niezależnie czy są w ramach przeglądu czy nie.
Dodam, że zgłosiłem głośną pracę zaworów podczas drugiego przeglądu i tu diagnoza, że jest wszystko OK została wydana na podstawie słuchania dźwięku silnika!
Nie rozumiem, dlaczego w tym przypadku konieczne jest zdejmowanie pokrywy? Jeśli jednak jest potrzebne, to dlaczego na mój koszt? Wnerwia mnie to na maxa.
Serwis Motorcentrum w Gdańsku.
Dowiedziałem się również, że niektóre benzyny w Suzuki mają co 30 tys. km regulację zaworów! |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 16-07-2012, 11:23
|
|
|
herman napisał/a: | że niektóre benzyny w Suzuki mają co 30 tys. km regulację zaworów! |
Należy rozróżnić regulację przez wymianę popychaczy szklankowych i regulację śrubami (w starych silnikach). Ta pierwsza jest skomplikowana także logistycznie, ta druga bardzo prosta i szybka (więc tania). Która jest w Suzuki?
Ale jeśli za 1900zł to jest same sprawdzenie (rozumiem robocizna z normalnego przeglądu, oleje filtry ~900zł) więc uszczelki 350zł i 650zł za odkręcenie pokrywy i zmierzenie 16 szczelin? Massakra. Powinni kasować w zależności od tego czy tylko sprawdzenia czy regulacja bo to zasadnicza różnica... |
|
|
|
 |
herman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-07-2012, 11:38
|
|
|
krzychu napisał/a: | herman napisał/a: | że niektóre benzyny w Suzuki mają co 30 tys. km regulację zaworów! |
Ale jeśli za 1900zł to jest same sprawdzenie (rozumiem robocizna z normalnego przeglądu, oleje filtry ~900zł) więc uszczelki 350zł i 650zł za odkręcenie pokrywy i zmierzenie 16 szczelin? Massakra. Powinni kasować w zależności od tego czy tylko sprawdzenia czy regulacja bo to zasadnicza różnica... |
Też tak uważam. Powiedziałem w serwisie, że powinni podzielić tą operację na 2 części: sprawdzenie ewentualnych luzów oraz opcjonalnie regulacja. Otrzymałem informację, że jest to kwota razem z regulacją i tyle. Dostałem rabat po ostrej walce, że nie było wymagane regulowanie, jednak kierownik serwisu nie był przekonany o konieczności rozdzielenia tych czynności. Nie wiem na ile skomplikowana jest w naszym silniku regulacja zaworów - serwis tłumaczył się, że jak jest już zdjęta pokrywa to regulacje wykonuje się od razu podczas pomiaru - jeśli oczywiście trzeba. |
|
|
|
 |
vavoom
Forumowicz
|
Wysłany: 16-07-2012, 11:41
|
|
|
herman napisał/a: | tu diagnoza, że jest wszystko OK została wydana na podstawie słuchania dźwięku silnika! |
No to widzę, że "badanie osłuchowe" to standard... krzychu napisał/a: | Ale jeśli za 1900zł to jest same sprawdzenie |
Niestety, serwis Mitsubishi jest chyba jednym z droższych, choć i tak znacznie potaniało w stosunku do ceny sprzed kilku lat, gdzie regulacja luzów zaworowych kosztowała chyba 4 tys. |
_________________ Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji |
|
|
|
 |
herman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-07-2012, 11:43
|
|
|
vavoom napisał/a: | herman napisał/a: | tu diagnoza, że jest wszystko OK została wydana na podstawie słuchania dźwięku silnika! |
No to widzę, że "badanie osłuchowe" to standard... krzychu napisał/a: | Ale jeśli za 1900zł to jest same sprawdzenie |
Niestety, serwis Mitsubishi jest chyba jednym z droższych, choć i tak znacznie potaniało w stosunku do ceny sprzed kilku lat, gdzie regulacja luzów zaworowych kosztowała chyba 4 tys. |
Matko!
To teraz rozumiem ich zdziwienie, że czepiałem się marnych kilku stów |
|
|
|
 |
vavoom
Forumowicz
|
Wysłany: 16-07-2012, 12:01
|
|
|
herman napisał/a: | To teraz rozumiem ich zdziwienie, że czepiałem się marnych kilku stów |
Heh no właśnie Pewnie do dzisiaj nadziwić się nie mogą
herman napisał/a: | najciekawszy jest fakt, że po zdjęciu pokrywy zaworów o raz wykonaniu pomiarów, serwis stwierdził, że regulacja nie jest konieczna |
Zgodnie z polską listą czynnści przeglądowych, następne sprawdzenie przy przebiegu 90 000 km. Biorąc pod uwagę pierwsze sprawdzenie, można wywnioskować, że regulacja MOŻE będzie potrzebna po kolejnych 45 tys. przebiegu, zatem powinna być co 90 tys., a nie 45 tys.? Jak uważacie, czy to sprawdzenie/regulacja co 45 tys. to nie przypadkiem tylko po to, żeby skubać klienta? |
|
|
|
 |
herman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-07-2012, 12:07
|
|
|
vavoom napisał/a: | herman napisał/a: | To teraz rozumiem ich zdziwienie, że czepiałem się marnych kilku stów |
Heh no właśnie Pewnie do dzisiaj nadziwić się nie mogą
herman napisał/a: | najciekawszy jest fakt, że po zdjęciu pokrywy zaworów o raz wykonaniu pomiarów, serwis stwierdził, że regulacja nie jest konieczna |
Zgodnie z polską listą czynnści przeglądowych, następne sprawdzenie przy przebiegu 90 000 km. Biorąc pod uwagę pierwsze sprawdzenie, można wywnioskować, że regulacja MOŻE będzie potrzebna po kolejnych 45 tys. przebiegu, zatem powinna być co 90 tys., a nie 45 tys.? Jak uważacie, czy to sprawdzenie/regulacja co 45 tys. to nie przypadkiem tylko po to, żeby skubać klienta? |
Dobrze byłoby znać w tej kwestii oficjalne stanowisko. |
|
|
|
 |
vavoom
Forumowicz
|
Wysłany: 16-07-2012, 12:13
|
|
|
herman napisał/a: | Dobrze byłoby znać w tej kwestii oficjalne stanowisko. |
Zdaje się, że oficjalne stanowisko jest takie... (informacja, jaką otrzymałem z MMP)
"Zgodnie z informacjami ogólnymi zawartymi w workshop manual silnik 4N1 nie posiada samoczynnej kompensacji luzów zaworowych co oznacza iż przy przebiegu 45.000 km wymagane jest sprawdzenie i regulacja w razie potrzeby luzów zaworowych." |
|
|
|
 |
herman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-07-2012, 15:38
|
|
|
vavoom napisał/a: | herman napisał/a: | Dobrze byłoby znać w tej kwestii oficjalne stanowisko. |
Zdaje się, że oficjalne stanowisko jest takie... (informacja, jaką otrzymałem z MMP)
"Zgodnie z informacjami ogólnymi zawartymi w workshop manual silnik 4N1 nie posiada samoczynnej kompensacji luzów zaworowych co oznacza iż przy przebiegu 45.000 km wymagane jest sprawdzenie i regulacja w razie potrzeby luzów zaworowych." |
No tak, w zasadzie ro zamyka dyskusję. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 16-07-2012, 17:05
|
|
|
vavoom napisał/a: | ... przy przebiegu 45.000 km wymagane jest sprawdzenie i regulacja w razie potrzeby luzów zaworowych." |
IMO to nie zamyka dyskusji. Bo jeśli dokonano samego sprawdzenia to powinna być cena za samo sprawdzenie (robocizna + ew uszczelki). Jeśli natomiast dokonano regulacji poprzez wymianę szklanek, to cena na fakturze powinna zawierać liczbę wymienionych szklanek, cenę za sztukę i czas pracy miszcza. To było by logiczniejsze.
BTW cena tej nieszczęsnej regulacji występowała już w postach w dziale ASX. Ponad to dodam, że w L200 regulacja luzów zaworówych odbywa się co 40000km. Nie wiem w jakiej cenie obecnie, ale 4 lata temu było to ok 3600pln. |
|
|
|
 |
herman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-07-2012, 11:46
|
|
|
Trik napisał/a: |
IMO to nie zamyka dyskusji. Bo jeśli dokonano samego sprawdzenia to powinna być cena za samo sprawdzenie (robocizna + ew uszczelki). Jeśli natomiast dokonano regulacji poprzez wymianę szklanek, to cena na fakturze powinna zawierać liczbę wymienionych szklanek, cenę za sztukę i czas pracy miszcza. To było by logiczniejsze.
BTW cena tej nieszczęsnej regulacji występowała już w postach w dziale ASX. Ponad to dodam, że w L200 regulacja luzów zaworówych odbywa się co 40000km. Nie wiem w jakiej cenie obecnie, ale 4 lata temu było to ok 3600pln. |
Serwis tłumaczy się, że 1900 jest to cena kontroli a sama regulacja jest gratis |
|
|
|
 |
|
|