Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
nie działa tylny spryskiwacz
Autor Wiadomość
Szmiks 
Mitsumaniak
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,8 gdi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-07-2012, 12:44   nie działa tylny spryskiwacz

witam wszystkich forumowiczow:) przestal mi dzialac spryskiwacz tylnej szyby, nie wiem z jakiego powodu przestal dzialac wycieraczka normalnie chodzi, dodam ze z przodu nie ma zadnego problemu, dziala wszytsko bez zarzutu

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 23-07-2012, 12:59   

Nie wiem jak w cari ale w MSS mam tak jak rzadko używam tylnego spryskiwacza to płyn schodzi do zbiorniczka i trzeba trochę potrzymać aby zaczął płynąć na szybę :wink: .
Ewentualnie wsadź kogoś do auta niech włączy spryskiwacz a ty nasłuchuj czy pompka pracuje w komorze silnika bodajże koło nadkola :D .

tom1312 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 SOHC 16V GLS +LPG
Wysłany: 23-07-2012, 13:38   

Problem stary jak Carisma :wink: Pompka tylniego spryskiwacza do wymiany. Podchodzi od Tico, Lanosa. Ja u siebie wymieniałem już 2 razy. Polecam taką ze specjalną siateczką - filtrem na wejściu, u mnie działa już ponad rok. Dla porównania pierwsza, zwykła przeżyła kilka miesięcy :lol:

baks86 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GDI 2003
Wysłany: 23-07-2012, 13:58   

Dokładnie tak jak kolega opisał. Ja tylko doprecyzuje model Deawoo: Carisma I - Tico , Carismy II - Esperoo (u mnie taka siedzi). Dostępne są np. tu

Sama wymiana jest bardzo prosta, pompki siedzą przy prawym nadkolu, do odkręcenia jest jedynie jedna śrubka w błotniku. Także możesz spokojnie obadać sprawę z miernikiem i sprawdzić czy to pompka spryskiwacza, ale jest duża szansa że to jest właśnie sprawca całego zamieszania.

Szmiks 
Mitsumaniak
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,8 gdi
Wysłany: 23-07-2012, 17:01   

wielkie dzieki:)

JacekeR 
Mitsumaniak

Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Wysłany: 23-07-2012, 23:39   

Czy taka pasuje? Przymierzam się właśnie do wymiany ale jeszcze nie rozbierałem nadkola.
http://allegro.pl/pompka-...2469292039.html

kuken 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 GL '99
Wysłany: 24-07-2012, 09:08   

JacekeR- ta pompka bez przeróbek pasować nie będzie ze względu na położenie blaszek do wpięcia gniazda- tam masz położone równolegle a potrzebujesz prostopadle (tzn. jedna poziomo druga pionowo). Jest to do zrobienia ale będziesz musiał to połączyć np. na krótko.

Jak ostatnio wymieniałem to do tico nie mieli i kupiłem pompkę dedykowana do forda. Wszystko w niej było ok oprócz tego, że blaszki wtykowe miała osłonięte z 4 stron. Trzeba wtedy wyciąć nożykiem plastik z 3 stron tak żeby odsłonić blaszki, ale zostawić jedną ściankę, żeby się kostka trzymała, potem wpinamy kostkę, zawijamy izolacją i działa.

Abstrahując od tego- pompka od Tico pasuje idealnie bez żadnych przeróbek.

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 24-07-2012, 12:28   

Hmm...z tego co podaliście, to do poliftówki do tylnego spryskiwacza ta pompka będzie dobra? http://www.daewoo.win.pl/...php?product=727 Ewentualnie jest jeszcze tutaj: http://sklep.intercars.com.pl/?towkod=9F2CC4#x

JacekeR napisał/a:
Przymierzam się właśnie do wymiany ale jeszcze nie rozbierałem nadkola.

Jacku ja na początku przyszłego tygodnia będę chciał zamówić właśnie pompkę do tylnego spryskiwacza. Także w razie czego mógłbym wziąć dwie, wtedy podzielilibyśmy się kosztami przesyłki, a odbiór byś miał na spocie ;)

baks86 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-07-2012, 16:15   

Tak volve jedna i druga pasowałaby w moim polifcie. Dla pewności zawsze możesz sprawdzić tą pompkę odkręcając jedną śrubkę. Jest jedna zasadnicza różnica: pompki do Tico zaciągają płyn ze zbiorniczka od boku, a model z Espero pompuje płyn od dołu.
Wymiana bardzo prosta, trochę więcej trudności miałem z pompką spryskiwaczy reflektorów, ale można użyć zamienników do BMW i zmodyfikować delikatnie złącze.
Ostatnio zmieniony przez baks86 24-07-2012, 19:17, w całości zmieniany 1 raz  

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 24-07-2012, 19:16   

baks86 napisał/a:
okręcając jedną śrubkę

śrubkę ? A nie przypadkiem zaczep od nadkola ? Bo pamiętam, że wymieniałem nadkole i kurde z tymi zaczepami to była masakra, wyjąć je i nie uszkodzić to sztuka :evil: :evil: W weekend zobaczę ;)

baks86 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-07-2012, 22:21   

Tak zgadza się zaczep ze śrubką plastikową w środku.

pilsko 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma
Wysłany: 26-07-2012, 16:13   

Mam pytanko potrzebuje pomki do spryskiwacza na przód a widze że piszecie tylko na tył ma cari po lifcie jaką polecacie?

Odpowiedz do tematu