nie działa tylny spryskiwacz |
Autor |
Wiadomość |
Szmiks
Mitsumaniak Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,8 gdi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-07-2012, 12:44 nie działa tylny spryskiwacz
|
|
|
witam wszystkich forumowiczow:) przestal mi dzialac spryskiwacz tylnej szyby, nie wiem z jakiego powodu przestal dzialac wycieraczka normalnie chodzi, dodam ze z przodu nie ma zadnego problemu, dziala wszytsko bez zarzutu |
_________________ yo yo |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 23-07-2012, 12:59
|
|
|
Nie wiem jak w cari ale w MSS mam tak jak rzadko używam tylnego spryskiwacza to płyn schodzi do zbiorniczka i trzeba trochę potrzymać aby zaczął płynąć na szybę .
Ewentualnie wsadź kogoś do auta niech włączy spryskiwacz a ty nasłuchuj czy pompka pracuje w komorze silnika bodajże koło nadkola . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
tom1312
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 SOHC 16V GLS +LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 194 Skąd: Komorów/Rzeszów
|
Wysłany: 23-07-2012, 13:38
|
|
|
Problem stary jak Carisma Pompka tylniego spryskiwacza do wymiany. Podchodzi od Tico, Lanosa. Ja u siebie wymieniałem już 2 razy. Polecam taką ze specjalną siateczką - filtrem na wejściu, u mnie działa już ponad rok. Dla porównania pierwsza, zwykła przeżyła kilka miesięcy |
_________________ "Mitsu" i wszystko jasne
01388/KMM
 |
|
|
|
 |
baks86
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI 2003
|
Wysłany: 23-07-2012, 13:58
|
|
|
Dokładnie tak jak kolega opisał. Ja tylko doprecyzuje model Deawoo: Carisma I - Tico , Carismy II - Esperoo (u mnie taka siedzi). Dostępne są np. tu
Sama wymiana jest bardzo prosta, pompki siedzą przy prawym nadkolu, do odkręcenia jest jedynie jedna śrubka w błotniku. Także możesz spokojnie obadać sprawę z miernikiem i sprawdzić czy to pompka spryskiwacza, ale jest duża szansa że to jest właśnie sprawca całego zamieszania. |
|
|
|
 |
Szmiks
Mitsumaniak Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,8 gdi
|
Wysłany: 23-07-2012, 17:01
|
|
|
wielkie dzieki:) |
_________________ yo yo |
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 1426 Skąd: Stargard
|
|
|
|
 |
kuken
Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 GL '99
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Maj 2009 Posty: 129 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24-07-2012, 09:08
|
|
|
JacekeR- ta pompka bez przeróbek pasować nie będzie ze względu na położenie blaszek do wpięcia gniazda- tam masz położone równolegle a potrzebujesz prostopadle (tzn. jedna poziomo druga pionowo). Jest to do zrobienia ale będziesz musiał to połączyć np. na krótko.
Jak ostatnio wymieniałem to do tico nie mieli i kupiłem pompkę dedykowana do forda. Wszystko w niej było ok oprócz tego, że blaszki wtykowe miała osłonięte z 4 stron. Trzeba wtedy wyciąć nożykiem plastik z 3 stron tak żeby odsłonić blaszki, ale zostawić jedną ściankę, żeby się kostka trzymała, potem wpinamy kostkę, zawijamy izolacją i działa.
Abstrahując od tego- pompka od Tico pasuje idealnie bez żadnych przeróbek. |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 24-07-2012, 12:28
|
|
|
Hmm...z tego co podaliście, to do poliftówki do tylnego spryskiwacza ta pompka będzie dobra? http://www.daewoo.win.pl/...php?product=727 Ewentualnie jest jeszcze tutaj: http://sklep.intercars.com.pl/?towkod=9F2CC4#x
JacekeR napisał/a: | Przymierzam się właśnie do wymiany ale jeszcze nie rozbierałem nadkola. |
Jacku ja na początku przyszłego tygodnia będę chciał zamówić właśnie pompkę do tylnego spryskiwacza. Także w razie czego mógłbym wziąć dwie, wtedy podzielilibyśmy się kosztami przesyłki, a odbiór byś miał na spocie |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
baks86
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-07-2012, 16:15
|
|
|
Tak volve jedna i druga pasowałaby w moim polifcie. Dla pewności zawsze możesz sprawdzić tą pompkę odkręcając jedną śrubkę. Jest jedna zasadnicza różnica: pompki do Tico zaciągają płyn ze zbiorniczka od boku, a model z Espero pompuje płyn od dołu.
Wymiana bardzo prosta, trochę więcej trudności miałem z pompką spryskiwaczy reflektorów, ale można użyć zamienników do BMW i zmodyfikować delikatnie złącze. |
Ostatnio zmieniony przez baks86 24-07-2012, 19:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 24-07-2012, 19:16
|
|
|
baks86 napisał/a: | okręcając jedną śrubkę |
śrubkę ? A nie przypadkiem zaczep od nadkola ? Bo pamiętam, że wymieniałem nadkole i kurde z tymi zaczepami to była masakra, wyjąć je i nie uszkodzić to sztuka W weekend zobaczę |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
baks86
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-07-2012, 22:21
|
|
|
Tak zgadza się zaczep ze śrubką plastikową w środku. |
|
|
|
 |
pilsko
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 26-07-2012, 16:13
|
|
|
Mam pytanko potrzebuje pomki do spryskiwacza na przód a widze że piszecie tylko na tył ma cari po lifcie jaką polecacie? |
|
|
|
 |
|