Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] Montaż przetwornicy i bi-xenonu
Autor Wiadomość
Firek 
Forumowicz

Auto: Pajero II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-07-2012, 17:43   [2.5 TD] Montaż przetwornicy i bi-xenonu

Witam jest to mój 1 post na tym forum, mam takie pytanie czy ktoś montował do Swojego Pajero II generacji przetwornice z xenonami?? Auto jest z roku 1993r. Głównie chodzi mi o to czy nie było problemu przy zakładaniu oraz na przeglądach czy się nie czepiają. Drugie moje pytanie brzmi czy lampy te z nowszych roczników z gładkim szkłem pasują zamiast starych lamp z tym szkłem takim starszego typu??

Pozdrawiam Piotr

Robert09 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi Pajero 3,2 2013
Wysłany: 24-07-2012, 20:28   

Przy pierwszej przypadkowej kontroli "misiaki" zabiorą Ci dowód rejestracyjny, reflektory xenonowe musza mieć automatyczne samopoziomowanie i odpowiednią homologację.
Lampy ze szkłem gładkim są takie same jak z ryflowanym, rolę przetłoczeń na szkle pełni wówczas ryflowany odbłyśnik. Sama przetwornica i palniki nie załatwiają sprawy. Było o tym na forum. Generalnie dotyczy to wszyskich marek, nie tylko Pajero.

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 25-07-2012, 21:19   

Przepisy przepisami ale ludzie i tak montuja. Na szczescie w Irlandii nie ma przepisu na xenony i je montowac mozna bez problemu. Ja w swoim mam zamontowane 8 xenonow. Mam ustawione tak aby nie oslepiac, na przegladze juz 3 z kolei sie nie czepiali zeby za bardzo do gory swiecily olbo cos. Jezeli chcesz montowac to polecam Ci o barwie kolorystycznej 4300K - zblizone do halogenow aczkolwiek masz 3x jasniej. Jezeli nie ustawisz ich zbyt wysoko i nie beda oslepiac to raczej nikt cie nie zatrzyma bo nie zrwacaja tak uwagi jak te niebieskawe 6000K jub jeszcze wyzsze wartosci.

Robert09 
Forumowicz

Wysłany: 26-07-2012, 14:16   

Cenna rada, ale w programach motoryzacyjnych rodem z U.K. nie jeden raz przekładali reflektory gdy auto pochodziło z kraju o ruchu prawostronnym. Konstrukcja lamp jest inna, inaczej przebiega t.zw. granica cienia. Autorzy programu mówili że to ze względu na ów przegląd. Co kraj to obyczaj. Ja np. poszedłem do okulisty a ksenonów nie montowałem :D

Firek 
Forumowicz

Auto: Pajero II
Wysłany: 26-07-2012, 20:37   

No to temat xenonów mam rozwiązany czyli nie montuje :) ciekawi mnie jedynie czy jest różnica w "jakości" świecenia lamp gładkich a ryflowanych ? ponieważ Sporo jeżdżę wieczorami/w nocy i chciałbym poprawić oświetlenie ;)

Besiek 
Forumowicz

Auto: Pajero 3 3,2 DI-D
Wysłany: 27-07-2012, 08:56   

No zobacz, dwa dni na Mitsumaniakach i zobacz ile złotówek w kieszeni zostało :mrgreen:

Robert09 
Forumowicz

Wysłany: 27-07-2012, 09:00   

Z gładkim świecą lepiej, do tego jakieś żarówki + 60% blue vision i jest naprawde nieźle.

Odpowiedz do tematu