Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KOMPENDIUM Mierzenie grubości powłoki lakieru Carismy
Autor Wiadomość
ONdragon 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-08-2012, 13:22   KOMPENDIUM Mierzenie grubości powłoki lakieru Carismy

Witam.
Ostatnio zaopatrzyłem się w miernik grubości lakieru (elektroniczny). Jakie wartości powinien wskazywać przy oryginalnym niemalowanym autku. Wiem ze dla różnych marek jest inaczej. A jak to wygląda w przypadku carismy? Czy na wszystkich elementach budy wskazanie powinno być takie same. Czy np na masce fabrycznie jest inna grubość a na drzwiach inna (lub coś w tym stylu)? Które elementy najlepiej mierzyć na początek, na co zwrócić szczególną uwagę?

Czy ma się to tak samo w przypadku carismy I i II?

Dziękuję za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony przez glina 29-05-2014, 14:00, w całości zmieniany 1 raz  

reicz 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Comfort `03
Wysłany: 08-08-2012, 16:00   

nie wiem jak z grubością dokładnie, ale napewno każdy element powinien mieć taką samą. Nie powinno być różnic między maską, a drzwiami np.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 09-08-2012, 08:46   

Powinien wskazywać w granicach 1.30 z tolerancją 0.2

Master 
Mitsumaniak
Mitsubishi Carisma

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 11-08-2012, 01:01   

Cytat:
ale napewno każdy element powinien mieć taką samą. Nie powinno być różnic między maską, a drzwiami np

Z tego tekstu poniżej wynika że nie do końca dlatego przyjmuje się pewna tolerancje, moja rada to skupić się na elementach takich jak dach czy słupki, maskę i błotniki zderzaki... można wymienić na oryginalne w kolorze nadwozia i miernik nic nie wykaże jedynie wizualnie po stopniu zużycia może się dać poznać no chyba ze ostra polerka była, pzdr.

http://www.dobrzekupione....id=37&Itemid=54

reicz 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Comfort `03
Wysłany: 11-08-2012, 06:43   

dokładnie tak jak pisze kolega. trzeba sprawdzić dach, słupki, progi - elementy konstrukcyjne auta. A jeżeli ktoś wymieniał błotnik czy maskę po kolizji nie powinno to martwić bo dziś aut bez żadnej skazy już chyba nie ma :) . Jeśli właściciel twierdzi, że jest w 100% bez kolizyjne a po zmienieniu wyjdzie co innego idealny powód by zbijać cenę za auto. Ja właśnie te elementy sprawdzałem podczas kupna. Bardziej interesowała mnie mechanika niż maska, czy drzwi.

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 11-08-2012, 14:09   

Skupić sie trzeba na elementach niewymienialnych. Maska, przednie botniki itp to pierdoły trzymające się na kilku śrubkach, które bez trudu mozna wymienić. Pomijam oczywiście kwestie prawdziwych dzwonów i rogali jeżdżących po drogach.

Prawda jest tak, że wszyscy wierzą w nietykane przez lakiernika auta, bo tak im obiecał handlarz, a ciekawe ile osób jeżdżąc nap 5, czy 10 lat autem nigdzie go nie obtarło.

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

Odpowiedz do tematu