Przesunięty przez: Firebee 27-01-2007, 13:00 |
kalendarz MM AD 2008 - propozycja Grześka - co Wy na to:) |
Autor |
Wiadomość |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-01-2007, 15:42 kalendarz MM AD 2008 - propozycja Grześka - co Wy na to:)
|
|
|
akbi napisał/a: | jakby się zebrało z 40 chętnych to by wyszło po ok 50zł ??
to aby zejść do tegorocznej ceny to by ze 100 chętnych musiało być ...hm ... no to też już to czarno widzę |
To dziwne, circa 3000 osób zarejestrowanych na forum a zebranie 100 chętnych graniczy z cudem.
borecki napisał/a: | powiem inaczej przy tej cenie to jest nierealne ;]
|
ale gdyby już teraz stworzyć projekt, lub jego zalążki:
- jakie auta na której stronie a IMO jako oficjalny i certyfikowany klub dostalibyśmy ciekawe foty od MitsubishiMotors
- strona sierpniowa ze zdjęciem grupowym z poprzedniego zlotu (będzie okazja fajną fotę na tą okazję w Borkach strzelić)
- kolorystyka, osoby urodzone w danym miesiącu ustaliły by między sobą kolor przewodni
- horyzontalny czy vertykalny
chwilowo nic więcej nie przychodzi mi do głowy ale myśl przewodnia jest taka: skoro jest tak dużo czasu na pomysł i projekt to do grudnia znalezienie 100 chętnych nie powinno stanowić problemu.
Poza tym taki kalendarz zawierał by cząstkę każdego z nas.
Pomyślcie o tym, to tylko 20÷30 PLN do zebrania przez 350 dni a satysfakcja ogromna |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
Ostatnio zmieniony przez arekp 15-01-2007, 22:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
|
Wysłany: 12-01-2007, 16:00
|
|
|
heh...
mysle, ze duzo zalezy od tego jaki bedzie to kalendarz, czy projekt sie spodoba, czy wykonanie bedzie dobre, czy format przypasuje itp. Aaa i oczywiscie ograniczylbym demokracje. Jesli 50 osob zacznie decydowac o formie wizualnej i koncepcji graficznej to wyjdzie katastrofa.
Wole z czystym sumieniem zaplacic drozej i miec przyzwoity kalendarz niz szukac oszczednosci za wszelka cene. Lepiej juz nie robic, bo szkoda czasu tworcow i wykonawcow. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Grześku

|
Wysłany: 12-01-2007, 17:07
|
|
|
Gene napisał/a: | mysle, ze duzo zalezy od tego jaki bedzie to kalendarz, czy projekt sie spodoba, czy wykonanie bedzie dobre, czy format przypasuje itp. |
wszystko w naszych rękach, myślę że forma graficzna będzie na bardzo profesjonalnym poziomie a treść zależy od nas.
Gene napisał/a: | Aaa i oczywiscie ograniczylbym demokracje. Jesli 50 osob zacznie decydowac o formie wizualnej i koncepcji graficznej to wyjdzie katastrofa. |
Fajnie by było gdyby tyle osób się tym zainteresowało, zauważ że obecny ledwo przekroczył 20. Poza tym wybór będzie ograniczony do kilku elementów - to nie ma być dzieło a'la Picasso tylko przyjemna dla oka grafika.
Gene napisał/a: | Wole z czystym sumieniem zaplacic drozej i miec przyzwoity kalendarz niz szukac oszczednosci za wszelka cene. |
Uważasz że wśród klubowiczów nie ma doskonałych grafików? Że to co powstanie będzie tandetne i śmieszne? O to raczej nie trzeba się martwić a drogie nie zawsze oznacza dobre. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 12-01-2007, 18:19
|
|
|
Grześku napisał/a: | To dziwne, circa 3000 osób zarejestrowanych na forum a zebranie 100 chętnych graniczy z cudem. |
Tez sie bardzo dziwie. Tegoroczny kalendarz mi sie nie podoba na tyle aby go zamowic. Ale jesli na 2008 uruchomimy produkcje prostego, 12to kartkowego kalendarza to jestem chetny na 100% przy kwocie 20zl. Wieksza kwota za 12 kartek bylaby lekka przesada ale zobaczymy pozniej o ile te koszty moglyby wzrosnac.
Moje wymagania:
- 12 miesiecy na osobnych, przekladanych kartkach
- termin i miejsce zlotu 2008 ustalone przed drukiem
- kalendarz musi miec pasek do odznaczania aktualnego dnia na mapie miesiaca
Ze swojej strony moge zaproponowac inne rozwiazanie na zdjecia. W ktoryms watku pojawilo sie zestawienie modeli na kolejne kartki, nie chce mi sie teraz szukac ale mozemy:
- na zlocie 2007 cyknac zdjecie kazemu pojazdowi ktorego wlasciciel chce wziasc udzial w konkurcie (samochod + rodzina wlasciciela)
- po zlocie 2007 opublikowac zdjecia w kategoriach modelowych
- wybrac po jednym zdjeciu z kazdej kategorii modelowej
- brakujace strony uzupelnic zdjeciami grupowymi (grupowe zdjecie osob, ladne zestawienie wszystkich aut na zlocie - cos co imituje panorama, ktora przygotowalem po Bialymstoku)
- opracowac projekt
- zebrac fundusze
Zdjecia z MMC beda z cala pewnoscia pierwszej klasy, jestem przekonany ze kontakty jakie tam mamy umozliwia nam uzyskanie zdjec - bardzo wazne jest abysmy uzyskali tez prawa do takiego ich uzycia.
Z pewnoscia wsrod nas znajdzie sie jakis zawodowy fotograf chetny do pomocy Nie wierze, ze zaden fotograf nie jezdzi Miskiem W ostatecznosci moge postarac sie przywiezc na zlot ktoregos z kolegow + jego stuff.
Nasze zdjecia beda "naszymi" zdjeciami wiec bardziej jestem za taka forma - wazne aby zrobic je dobrym sprzetem w wysokiej rozdzielczosci. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 12-01-2007, 18:47
|
|
|
arekp napisał/a: | Wieksza kwota za 12 kartek bylaby lekka przesada ale zobaczymy pozniej o ile te koszty moglyby wzrosnac. |
no i wlasnie o takie podejscie mi chodzi :/
arek wszystko zalezy od ilosci osob jesli sie zbierze 1000 to mooge go zrobic nawet po 10zl za sztuke
a tymczasem zerknij sobie na ceny http://www.allegro.pl/sea...0&pay=0&order=p |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 12-01-2007, 21:25
|
|
|
a ja bym pozostal przy wczesniejszym projekcie - tzn wybrane 12 zdjec nawiazujacych do danej pory roku w danym miesiacu naszych autek |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2007, 02:13
|
|
|
to byl bardzo dobry projekt moj maly meksykanski przyjacielu :] |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-01-2007, 10:16
|
|
|
borecki napisał/a: | arekp napisał/a: | Wieksza kwota za 12 kartek bylaby lekka przesada ale zobaczymy pozniej o ile te koszty moglyby wzrosnac. |
no i wlasnie o takie podejscie mi chodzi :/ |
Przepraszam, ale co jest zlego w podejsciu do 20zl pisze sie na 100% a przy wiekszych kosztach wszystko zalez od tego jak duzo kwota wzrosnie? |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2007, 11:56
|
|
|
arekp napisał/a: | Wieksza kwota za 12 kartek bylaby lekka przesada |
bardziej mi chodzi o to
dlatego wlasnie podalem Ci ceny zebys sobie porownal |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-01-2007, 12:12
|
|
|
borecki napisał/a: | arekp napisał/a: | Wieksza kwota za 12 kartek bylaby lekka przesada |
bardziej mi chodzi o to
dlatego wlasnie podalem Ci ceny zebys sobie porownal |
Ale podales przyklad dla wykonania 1 sztuki indywidualnego kalendarza. Jesli taki produkt zaczniemy przygotowywac z 10-cio miesiecznym wyprzedzeniem - wycena, zapisy, ustalenie formy, przedplata osob zainteresowanych to mysle, ze 100 chetnych sie znajdzie. |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2007, 12:43
|
|
|
generalnie jestem jak najbardziej za ale szczerze to nie sadze ze zbierze sie tu 100 osob ale jesli tak bedzie to moge zrobic taki kalendarz, postaram sie niedlugo przygotowac wycene na 100 szt. |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 14-01-2007, 20:43
|
|
|
Nie nikogo nie chcialem atakowac tylko wskazac kierunek dzialania. Z calym szacunkiem dla duzej grupy odbiorcow i szczegolnie dla Tworcy kalendarza na ten rok, jest to obrazek na szafke w warsztacie samochodowym a nie powazny kalendarz. Wiem, ze nie bylo chetnych i wszelkie dzialania sa na granicy oplacalnosci ale moze postarac sie o ambitniejszy projekt. Jesli jest grafik-projektant chetny cos wymyslic to ja z przyjemnoscia przyklasne i zamowie nawet ze 3 szt. Wiem, ze wykonanie projektu nie jest kosztowne jesli juz sie zadeklaruje spolecznie popracowac. Nie trzeba wykonywac 13 plansz. Wystarczy 2, 3 i juz bedzie widac koncepcje. Ja nie twierdze, ze tanie to zle ale z doswiadczenia wiem, ze jesli ktos ma zrobic cos dobrze to powinien otrzymac przyzwoite pieniadze za to. To naturalne i zdrowe. Dlaczego jezdzimy Mitsubishi! Bo to dobre auta. Sa drozsze od przecietnych samochodow ale wiemy za co placimy. Ta zasada odnosi sie do kalendarza. Moze to moje osobiste zdanie ale po to jest forum. No nie?
Serdecznosci |
 |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2007, 00:38
|
|
|
no przyznam racje koledze i tak jak pisalem wczesniej chetnie opracuje cos takiego i jesli zbierze sie odpowiednia grupa chetnych to zrobie taki kalendarz
a co do duzej liczby chetnych to zobaczcie ile osob dyskutuje w tym temacie ;] |
|
|
|
 |
Grześku

|
Wysłany: 15-01-2007, 07:23
|
|
|
Gene, szacunek, masz rację tylko po tym co napisał borecki borecki napisał/a: | a co do duzej liczby chetnych to zobaczcie ile osob dyskutuje w tym temacie ;] | śmiem twierdzić że poza ambitnym planem to moja wizja powoli zaczyna wyglądać jak próba sikania pod wiatr. |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 15-01-2007, 10:46
|
|
|
Co do potencjalnych nabywcow to faktycznie sprawa wyglada dosc marnie. Jesli jednak projekt bedzie dobry a wykonanie poprawne to mozna zaintersowac wieksze grono ludzi. Mysle tu o Dealer'ach i autoryzowanych warsztatach. Macie dojscia i uklady. Klub dziala pod egida MMC. Moze pewna ilosc kupia. Mysle, ze jest czas na to by ogarnac sprawe. Wyliczyc koszt realizacji np 500 szt. nawet moze B2 (nie A3 to za maly format na atrakcyjny kalendarz). Zrobic do tego ladna koperte i juz mamy znakomity prezent dla sympatykow marki. Wszystko zalezy jak to cenowo wyjdzie. Pamietajmy rowniez, ze wszelkie zachcianki poszczegolnych klubowiczow nie koniecznie musza byc uwzglednione. To nie ma byc prywatny koncer zyczen tylko zawodowy kalendarz oparty na profesjonalnej realizacji. Powodzenia!
p.s. Jesli faktycznie nie bedzie zainteresowania to raczej temat bym zostawil bo szkoda sie mordowac na darmo. |
 |
|
|
|
 |
|