zmiana radia |
Autor |
Wiadomość |
leon__1
Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 DiD 115KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-08-2012, 16:05 zmiana radia
|
|
|
znalazłem wiele podobnych tematów, ale żaden nie odpowiedział mi na pytanie, czy do mss mogę założyć radio z odtwarzaczem cd/mp3 np z grandisa? głównie chodzi o to czy kostki pasują i czy komputer będzie można przełączać.
czy ktoś ma może doświadczenie w tej kwestii?
[ Dodano: 13-08-2012, 16:08 ]
chodzi mi dokładnie o takie:
http://allegro.pl/mitsubi...2523632745.html |
_________________ Leon
 |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 13-08-2012, 17:22
|
|
|
Raczej nie będzie obsługiwało górnego wyświetlacza, w którymś ze starszych wątków wyczytałem, że żadne z oryginalnych 'nowszych' odtwarzaczy Mitsubishi nie będzie współpracować, jedynie te, które były fabrycznie montowane w MSS czy Carismie (bez mp3).
Myślę, że lepiej i często taniej jest zamontować porządny odtwarzacz firm trzecich - z funkcjami na których nam zależy (USB, bluetooth, AUX-IN, pilot itp). Komputer da się obsłużyć bez radia, a informacje radiowe będą wyświetlane na odtwarzaczu. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 13-08-2012, 20:07
|
|
|
Tu masz ciekawy temat o sterowaniu komputerem bez oryginalnego radia:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=69195
Ja też polecam założyć coś z większymi możliwościami niż te oryginalne, sam mam radyjko firmy Alpine z wejściem USB na przewodzie, który wyprowadziłem sobie w schowku i mam wszystko czego potrzebuję bez zabawy z płytami CD. |
|
|
|
 |
leon__1
Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 DiD 115KM
|
Wysłany: 14-08-2012, 08:28
|
|
|
dziękuje za pomoc i informacje. |
_________________ Leon
 |
|
|
|
 |
Papiez
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.6 2001
|
Wysłany: 13-01-2013, 15:56 Wymiana radia
|
|
|
Witam Panowie
Chce wymienic sobie radio na ten oto model : http://www.pioneerelectro...vers/DEH-2400UB
Niestety nie mam pojecia jak je podlaczyc bo z tego co zauwazylem panele tylne roznia sie od siebie. Druga sprawa jest taka ze rozkmnilem jak zmieniac wartosci pomiedzy srednim spalaniem itp przy uzyciu przyciskow pod wyswietlaczem ale nie wiem czy sie da, a jesli tak to jak przy uzyciu tych przyciskow kasowac wartosci sredniego spalania i predkosci... Czytalem wczesniej ze jest mozliwosc zmodyfikowania wyswietlacza ale powiem szczerze ze w tym temacie jestem nieco zielony i staram sie szukac innej drogi. Z gory dzieki za pomoc!
Dodatkowo nie wiem czy wymiarowo bedzie mi pasowalo to radio. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21006 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 13-01-2013, 16:48
|
|
|
Po pierwsze czy masz w miśku ori radio .
Jeśli tak to potrzebujesz przejściówkę z mitsu na iso poszukaj na alledrogo lub w sklepie z car audio .
Wartości po wymianie radia możesz skasować nieopisanym przyciskiem pod wyświetlaczem .
Pasować będzie, tylko na pewno nie będzie to wyglądało tak jak spasowane ori . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Papiez
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-01-2013, 19:20
|
|
|
Czyli jak napisał Bizi78, musisz dokupić takie cudo http://allegro.pl/przejsc...2891491426.html
Widoczny na zdjęciu czarny kabel z oczkiem musisz przykręcić gdzieś do karoserii do masy auta bo inaczej będziesz miał problemy z zasileniem radia. |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 13-01-2013, 19:39
|
|
|
Niedawno zamówiłem i już czeka w salonie na odbiór takie radyjo: http://www.mixelectronics.pl/sony-dsx-a30-81307
Szczerze mówiąc, nie miałem okazji go przetestować ani zobaczyć na żywo. Mam nadzieję, że mi się spodoba. Ma zdejmowany panel i pilot. To wyróżnia je spośród konkurencji. Oczywiście bez CD, tylko USB. Obecnie mam radyjo na CD i traciłem do niego cierpliwość. Teraz będę miał całą swoją ulubioną muzykę zawsze pod ręką bez zbędnych płyt, które tylko zajmowały miejsce.
Szkoda, że kolor podświetlenia jest czerwony, ale w tej cenie chyba nie da się znaleźć pasującego do tego w Cari. Może warto pomyśleć nad zmianą podświetlenia w aucie? |
|
|
|
 |
Papiez
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2013, 20:28
|
|
|
Sorry ze tak mecze panowie ale w tematach elektryki w samochodach trzeba mowic do mnie lopatologicznie wiec gdzie mam przykrecic ten czarny kabelek? i rozumiem ze biala wtyczka z tej przejsciowki idzie do tej ktora jest na kablach w samochodzie a czarna jest wpinana w radio tak? tylko mam glupie wrazenie ze w tym radiu ktore chce sobie kupic http://www.pioneerelectro...2400UB_rear.jpg jest inne wejscie niz na koncowce ;/. Wiec sorry ze mecze, ale wole wszystko rozkminic zanim wydam 250 zl |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-01-2013, 21:12
|
|
|
W samym radiu masz inną końcówkę ale razem w komplecie jest kabelek pasujący do radia i do tej przejściówki. A jeśli chodzi o ten kabel, to poszukaj w miejscu gdzie siedzi radio jakiego metalowego elementu i tam to przykręć sprawdzając wcześniej, czy jest tam masa. A sprawdzić można np. jakąś żarówką samochodową z kablami, jeden kabel podłączasz do dowolnego plusa np. w gnieździe zapalniczki a drugim kablem dotykasz tam, gdzie szukasz masy. Jeśli żarówka zaświeci, to tam podłączasz. Możliwe, że do oryginalnego radia masa była doprowadzona osobnym przewodem, najczęściej jest to osobny czarny kabel z końcówką i może być przypięty bezpośrednio do obudowy oryginalnego radia. Jeśli taki przewód u Ciebie będzie, to ten kabel z oczkiem z przejściówki podłącz z tym kablem masowym z auta. |
|
|
|
 |
Papiez
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2013, 21:16
|
|
|
ok dzieki bardzo jak za pare dni kupie i uda mi sie podlaczyc to napisze |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 14-01-2013, 14:25
|
|
|
Papiez napisał/a: | ok dzieki bardzo jak za pare dni kupie i uda mi sie podlaczyc to napisze |
Pisz, rób zdjęcia, jak coś, to doradzimy.
Swoją drogą... zastanawiam się jak mogło działać Ci poprzednie radio, jesli nie miało masy Musi gdzieś mieć minus. O ile się nie mylę, to dostępne są przejściówki z kostek z Mitsubishi do ISO. Wtedy możesz podłączyć nowe radio bez większych kombinacji.
Tak się zastanawiam jeszcze... po co w takim radyjku pilot? Żeby to jeszcze było jakieś urządzenie, które można zamontować na kierownicy, ale taki zwykły na podczerwień... zbędny wydatek? Zamówione przeze mnie radio powinno mieć pilot, ale nie było to głównym kryterium przy wyborze. |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 15-01-2013, 10:05
|
|
|
Faraday napisał/a: |
Tak się zastanawiam jeszcze... po co w takim radyjku pilot? Żeby to jeszcze było jakieś urządzenie, które można zamontować na kierownicy, ale taki zwykły na podczerwień... zbędny wydatek? Zamówione przeze mnie radio powinno mieć pilot, ale nie było to głównym kryterium przy wyborze. |
Jeśli decydujesz się na Sony, możesz dokupić pilot-joystick rmx4s albo rmx2s. Podłącza się to kabelkiem do radia, działa z większością modeli Sony. Sam pilot montujesz w wygodnym miejscu, np na kolumnie kierownicy w okolicy dźwigienek świateł, kierunkowskazów - i radio obsługiwać można całkowicie bezwzrokowo podczas jazdy. W poliftowych MSS w zasadzie można nie otwierać klapki w konsoli centralnej.
Mam i polecam |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 15-01-2013, 11:21
|
|
|
pablo eldiablo napisał/a: | Jeśli decydujesz się na Sony, możesz dokupić pilot-joystick rmx4s albo rmx2s. Podłącza się to kabelkiem do radia, działa z większością modeli Sony. Sam pilot montujesz w wygodnym miejscu, np na kolumnie kierownicy w okolicy dźwigienek świateł, kierunkowskazów - i radio obsługiwać można całkowicie bezwzrokowo podczas jazdy. W poliftowych MSS w zasadzie można nie otwierać klapki w konsoli centralnej.
Mam i polecam | Szczerze ? Jeśli miałbym macac tego pilota jeszcze pod kierownica na kolumnie to szybciej i wygodniej jest mi nacisnąć przycisk na radiu. Dla mnie zbędny gadżet. W zasadzie nawet fabryczne piloty na dźwigniach nie maja dla mnie sensu. Jedynie przyciski na kole kierownicy maja jakies spektrum zastosowań. |
|
 |
|