może coś o GDI |
Autor |
Wiadomość |
dziadek [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2007, 22:13 może coś o GDI
|
|
|
Sam jeżdżę Galancikiem ale kumel myśli o kupnie Carismy i jeszcze nie wstąpił do klubu. Wszystko jest okey tylko nie wiemy jak ma się sprawa z silnikiem 2,0 GDI. Rocznik z przełomu 2001/2002. Coś słyszeliśmy o jakiś modyfikacjach w tym silniku ale niestety żadnych szczegółów - ale jest właśnie po tych modyfikacjach. Napiszcie proszę parę swoich uwag.
Pozdrawiam.
Kurka może to było 1,8 GDI ale jest za późno by dzwonić do kumpla ale napewno mnie sprostujecie. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 11-01-2007, 22:23
|
|
|
dziadek napisał/a: | 2,0 GDI. |
1.8 GDI (nie było 2.0)
GDI w carismie, sprzed i po modyfikacjach róznią się chyba tylko obudową rozrządu. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 12-01-2007, 07:59
|
|
|
Dokładnie Chooper ma rację.
GDI 125KM
Było jeszcze sterowanie gazem na linkę i na płytke rezystorową z silniczkiem na przepustnicy. Ale czy to jeszcze silnik?
Więcej różnic nie pamiętam |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 13-01-2007, 01:05
|
|
|
Do bodajrze 2001/2002 roku silnik 1,8 GDI mial moc 125 KM a po tym okresie zmniejszyli moc silnika do 122KM (m.in. poprawiajac za to troszke charakterystyke pracy silnika).
<pozdroo> |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 13-01-2007, 20:25
|
|
|
Ja tam mam 115km : ) Ale co tu napisac silnik jak silnik. Nie mozna go zagazowac tzn mozna ale nie oplaca sie - jednym slowem kicha. Odnosnie swoich wlasciwosci jest dobry jak umiesz jezdzic wolno, nigdzie Ci sie nie spieszy i umiesz jezdzic wolno bez przyszpieszania i umiesz jezdzic wol.... etc. wtedy auto pali jak nalezy na trasie 6 w miescie do 8 .
Ale ile tak mozna ?! Nie da sie wolno i wolno. Dlatego GDI polecam dla jakiegos emeryta jak moi rodzice:). Bo umnie/w mojej jezdzie nie da sie jezdzic tak aby w miescie bylo 8 litrow zawsze jest to 10-11 .
A takie zwykle 1.8 tez piekne i zagazowac mozna i w ogole |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 13-01-2007, 22:11
|
|
|
Pitbull71 napisał/a: | Ja tam mam 115km : ) |
...czyli zwykla benzyne, a nie GDI
Pitbull71 napisał/a: | Nie mozna go zagazowac tzn mozna ale nie oplaca sie - jednym slowem kicha |
Kichą, to moze byc przeterminowana kielbasa albo maluch po 4 dzwonach .
A nie kazdy chce gazowac swoje auto. Jesli kogos nie stac na benzyne to zawsze pozostaje kupno diesla albo mniejsza pojemnosc z benzyny
Ja jakos specjalnie wolno nie jezdze a pali mi ok 7-9 litrow.... a jak przycisne to 9 czasem 10. Mysle ze wiecej tez by spalil ale ja jakos nie lubie pilowac samochodow Pitbull71 napisał/a: | Dlatego GDI polecam dla jakiegos emeryta jak moi rodzice |
A ja polecam wszystkim ten silniczek, ktorzy kupuja auto z wieksza pojemnoscia nie tylko zeby je zagazowac. Silnik GDI jest bardzo dynamiczny, ma dobra elastycznosc i przede wszystkim malo pali ( ofcorz jak sie umie z nim obchodzic ) Tak czy inaczej i tak mniej pali niz konkurencja z podobnymi silnikami
pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Sienio
Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 GDI
|
Wysłany: 13-01-2007, 23:13
|
|
|
Potwierdzam i ja to co napisał Robsobn86.
Od 4 lat mam Cari 1,8 GDI Elegance i moje średnie spalanie za ub. rok wyniosło 7,2l/100km w cyklu miasto trasa po 50%( podobnie było i w latach poprzednich ) |
_________________ Pozdrawiam Sienio
Carisma 1,8 GDI |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 14-01-2007, 00:50
|
|
|
Pitbull napisał/a: | Ale co tu napisac silnik jak silnik. Nie mozna go zagazowac tzn mozna ale nie oplaca sie - jednym slowem kicha. |
A to ciekawe Moja Cari jest zagazowana LPI(z tego co znalazłem w necie koszt tej instalki w Polsce to kwota 8-9 tys. zł.) od pierwszej rejestracji w Holandi.Na zbiorniku gazu jest logo Mitsubishi więc myślę, że koncern wiedział co robi.W tej chwili na liczniku ma 150 tys. a ja jezdżę tym samochodem narazie ok. 2 miesięcy.
To co mogę powiedzieć w tej chwili to chyba to, że opinie o nie gazowaniu tego silnika są mocno przesadzone.Być może, że nie każdy rodzaj inst. gazowej mu służy(tego nie wiem) ale jak narazie jestem zachwycony.Spalanie w mieście czy to wachy czy gazu mam w granicach 9,3.Jeżdżę raczej dynamicznie a emerytem jeszcze nie jestem
Hubeeert napisał/a: | turek61 napisał/a:
Carisma 1,8 GDI Pb+LPI
turek61 napisał/a:
Mam nadzieję, że nie będę żałował tego wyboru.
No ja nie wiem czy nie będziesz żałował.... |
Robson napisał/a: | A ja polecam wszystkim ten silniczek, ktorzy kupuja auto z wieksza pojemnoscia nie tylko zeby je zagazowac. Silnik GDI jest bardzo dynamiczny, ma dobra elastycznosc |
POPIERAM |
Ostatnio zmieniony przez turek61 14-01-2007, 15:09, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 14-01-2007, 09:19
|
|
|
turek61 napisał/a: | Moja Cari jest zagazowana LPI od pierwszej rejestracji w Holandi.Na zbiorniku gazu jest logo Mitsubishi więc myślę, że koncern wiedział co robi |
Jasne ze mozna zagazowac. Ale taka instalacja jest bardzo droga. Ale jesli juz taka masz (instalacje fabryczna) to raczej mozesz jezdzic spokojnie i nie musisz sie bac
pozdrawiam |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS