Jak wyciągnąć oryginalne radio z MSR RVR (jap. import) ??? |
Autor |
Wiadomość |
kuba2222 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-01-2007, 15:58 Jak wyciągnąć oryginalne radio z MSR RVR (jap. import) ???
|
|
|
Mam maly problem. Mam w misku oryginalne radio z 1994r - kaseciak w wersji japonskiej - u nas sie zabardzo nie nadaje bo ma inne pasmo. Do tego jest osobno odtwarzac CD (tez oryginal), ktory jest uwalony. Nie mam pojecia jak sie zabrac za wyciagniecie sprzetu. Z zewnatrz nie widac zadnych srubek, dziurek itp... Nie bardzo chce mi sie wierzyc ze musze cala tapicere sciagac. Powiedzcie ze jest inny sposob.
Z gory dzieki za wszelka pomoc. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 14-01-2007, 16:10
|
|
|
jakbyś zrobił dokładne foto entralnej częsci kokpitu
być może jak w civicu, trzba zdemontować fragment konsoli, aby odkręcić radio. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
kuba2222 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-01-2007, 16:16
|
|
|
Tak to wyglada:
Jakies sugestie ?? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-01-2007, 16:37
|
|
|
Wyjac popielniczke. U mnie pod popielniczka sa schowane wkrety. Szukaj wszelkich miejsc gdzie moze to byc przymocowane - zasada opisana nawet w jednym z service manuali - jak juz nawet wsadzasz noz zeby podwazyc to owin go w cos zeby nie uszkodzic tapicerki. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 14-01-2007, 21:11
|
|
|
Prawdopodobnie należy zająć się demontażem bocznych ( szarych ) paneli plastikowych po obu stronach konsoli. Wówczas powinien ukazać się widok śrub trzymających obudowę radia. Jeżeli nie to przynajmniej jesteś o jeden krok dalej w rozbiórce autka...powodzenia |
|
 |
kuba2222 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-01-2007, 21:23
|
|
|
Popielniczke sprawdzilem... nic z tego . Juz ciemno niestety wiec czekam do rana. Sciagne boczki bo to w sumie tylko kilka srubek i zobacze co tam widac. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 14-01-2007, 22:04
|
|
|
musisz wsadzić rękę i (być może) odkręcić z tyłu śrubkę mocującą z drugiej strony radia. wtedy wypchniesz radio od tyłu. |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-01-2007, 22:08
|
|
|
Niekoniecznie Tomusn. Mitsubishi może mieć w oryginale boczne kątowe uchwyty montażowe. Trzymają radio po obu stronach i są przykręcone do kosoli środkowej ( jej stelażu ). |
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 14-01-2007, 22:30
|
|
|
Cytat: | Mitsubishi może mieć w oryginale boczne kątowe uchwyty montażowe. |
coś jak w komputerze?
nie wiem, u nas nie zauważyłem. |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
kuba2222 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-01-2007, 23:59
|
|
|
Kiedys mialem takie radio gdzie wsuwalo sie takie specjalne plaskie kluczyki w szczeliny z boku i wychodzilo. Przez popielniczke reka mi nie wchodzi na tyle gleboko zeby dotknac tylu radia, takze jutro boczki sciagam i zobaczymy.
Dzieki za porady. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 15-01-2007, 00:01
|
|
|
U mnie ori radio trzyma sie na co najmniej 4 sruby a zeby sie do nich dostac trzeba odkrecic 4 kolejne ale za to radio nie lata |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-01-2007, 00:24
|
|
|
Hubert - to Twój pomysł z tymi śrubami Ciekawy sposób. Rozumiem, że jest to system powiązany : aby odkręcić te śruby należy odkręcić tamte cztery, potem następne 3 a zaraz po nich 2 kolejne i tak dalej. W efekcie tego masz radio w ręku i różne części wokół siebie. Hmm, sprytne... |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 15-01-2007, 01:20
|
|
|
Serek napisał/a: | Hubert - to Twój pomysł z tymi śrubami |
Nie - japonski.
Najpierw wyciagasz popielniczke. Pod nia sa 2 sruby.
Potem odkrecasz kolejne 2 i schodzi cala ramka konsoli srodkowej
Potem odkrecasz 4 sruby. I wtedy wyciagasz radio. 2DIN ori |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Sauron [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2007, 09:25
|
|
|
Podejrzewam że będzie jak w hyundaiach...,mianowicie musisz sciągnąć przednią częśc konsoli ,a wtedy ukażą cie się po obu stronach radia kątowniki przykręcone do kokpitu .Odkręcasz i radio wylata... To o czym pisałeś ( klucze tzw wyjmaki ) działa w przypadku gdy masz radio założone na tak zwana półkieszeń.Niestety jest to rozwiązanie generalnie nie stosowane przy sprzęcie fabrycznym.
Pozdrawiam
P.S. jeśli chcesz zmienić radio na inne to zostaw sobie te kątowniki.Może być sytuacja że nie będziesz miał możliwości założenia półszuflady.Bardzo często też trzeba z nowego radia sciągnąć ramke ozdobną panela ,ponieważ radio z ramką nie mieści się w otwór.Sprawdź przed zakupem nowego radia bo niektóre modele nie maja demontowalnej tej ramki i wtedy jest kłop-ot.Radio wystaje i nie ma możliwości przykręcenia go.... |
|
|
|
 |
|