Problem z wtryskiem paliwa |
Autor |
Wiadomość |
ucio_23
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-09-2012, 13:36 Problem z wtryskiem paliwa
|
|
|
Posiadam Carismę 1.8 GDI. Tuż przed wyjazdem wakacyjnym do Chorwacji podczas ruszania samochód nie chiał odpalić. Można było kręcić ile wlezie ale i tak nie chciał zaskoczyć. Ponieważ wcześniej świeciła mi się rezerwa paliwa to pomyślałem ze brakło benzyny i dlatego nie chce palić. Poszedłem na stację i zalałem do karnistra 10l benzyny. Po tym jak przelałem paliwo do baku samochód dalej nie chciał palić. W końcu kolega pociągnał mnie na lince i przy prędkości ok 80lm/h przy którymś razie z kolei w końcu załapał. Niestety był problem z gazem bo gdy wciskało się troche pedał gazu silnik zaraz zaczynał sie dławic i obroty spadały niemal do zera (przyciskajac pedał można było "rozpędzić" silnik do ok 2-3 tys obrotów/min). Pomyślałem ze zatkało się coś na wtryskiwaczach... na komputerze spalanie chwilowe wskazywało 99.9 l / 100km. Po ok dwóch godzinach po wyłączniu silnika i załaczeniu go od nowa wszystko śmigało jak ta lala. Podjechałem jeszcze w ten dzień do mechanika żeby sprawdził czy wszystko jest ok i on stwierdził, że bez problemów mogę jechać bo musiało się wszystko przetykac i że mam dużo szcześcia.
Niestety na trasie (w okolicach Brna) autem znowu zaczęło szarpać, tak jakby go co jakiś czas wstrzymywało. Gdy wciskałem pedał przyspieszenia efekt był taki jakbym jechał na luzie (odcinany był wtrysk paliwa) i od razu zapalała się żółta kotrolka silnika. Gdy lekko popuszczalem pedał silnik znowu "ciągnął" i kontrolka gasła. Po wyłączeniu silnika i ok 10min postoju problem znikał, niestety znowu pojawiał sie po przejechaniu ok 100-200km.
Udało mi sie dojechać na miejsce gdzie odłączyłem klemę żeby zrestartować komputer i wydawało się że problem minał jednak w drodze powrotnej po przejechaniu ok 650km znowu sie pojawił i od tego momentu postoje trzeba było robić dość często a i tak one nie wiele pomagaly.
Czy ktoś wie co to za usterka i gdzie tkwi problem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam, że się tak rozpisałem. Mam nadzieję, że ktoś będzie miał ochotę przeczytać to moje wypracowanie |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 08-09-2012, 15:13
|
|
|
odczytaj błędy zazwyczaj takie dławienie to pompa WC.może masz zapchane filterki w niej lub pompa kończy swoją przygodę z tym autem. |
|
|
|
 |
ucio_23
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-09-2012, 19:02
|
|
|
Dzięki za pomoc. Jeszcze tylko jakbyś mi wyjaśnił co to jest POMPA WC? Bo dopiero zaczynam swoją przygodę z samochodami i jeszcze nie znam się aż tak na częściach. |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 08-09-2012, 19:10
|
|
|
pompa wysokiego cisnienia w silniku poszukaj na forum powinno być.Polecam najpierw odczytać błedy dużo pomoże.Może być też inna przyczyna sonda lambda ma ona duży wpływ na dawkę paliwa podawanego do silnika.
http://www.czescijaponski...7ed042e3673.jpg tak wygląda pompa. |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 08-09-2012, 20:23
|
|
|
Jaki roczniki |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
ucio_23
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-09-2012, 23:55
|
|
|
Rocznik 1998. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 09-09-2012, 10:20
|
|
|
Odczytaj kody błędów http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
ucio_23
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-09-2012, 13:18
|
|
|
Ok dzięki. Postaram się to zrobić dziś albo jutro i napiszę co mi wyszło:) |
|
|
|
 |
klimek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 29-10-2012, 22:10
|
|
|
mam identyczne objawy cari tez gdi 1998 rok blad wtryskiwacze, sprawdź swój błąd, ja niestety dojechałem ledwie do niemiec, póki zimny jezdzi ok a po przejechaniu około 30km zaczyna sie dziac dokładnie to co napisałeś sprawdz co jest u Ciebie i jak coś sie dowiesz lub wymienisz to proszę bardzo o informację bo też będe musiał swoim samochodem wrocic do kraju a mechanik tutaj to nie tani interes |
|
|
|
 |
|