Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Z32A 1.1] Reflektory
Autor Wiadomość
Feloman 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.1 2008r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-01-2010, 09:29   [Z32A 1.1] Reflektory

Witam,
Kupiłem sobie Colcika w zeszłym roku. Kupiłem go w Polsce ale samochód sprowadzony był z Niemiec. Niby bezwypadkowy, i na taki wygląda, ale wczoraj byłem na przeglądzie i zaskoczenie :shock: . Okazało się że lampy przednie są od wersji angielskiej. Może ktoś orientuje się, czy te lampy można jakoś przerobić, czy zostaje tylko wymiana na wersję europejską?

Pozdrawiam
Feloman

mirekbdeblin 
Forumowicz

Auto: volvo v40
Wysłany: 06-01-2010, 10:08   

Witam
A z kąt to Ci powiedzieli odczytali z oznaczeń czy dlatego że nie mogli ustawić .Na kloszu zawsze jest oznaczenie strzałka i napis EU.W zeszłym roku 2009 w motorze był dokładny opis jak rozpoznać lampy europejskie .Ja nie pamiętam ale może któryś kolega podrzuci.
pozdrawiam

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-01-2010, 10:31   

Feloman, litera "E" jest oznaką homologacji, teraz idziemy dalej, liczba obok "E" oznacza kraj wydania homologacji (np. 1 - Niemcy, 13 - Luksemburg, 20 - Polska). Cztery cyfry które znajdują pod kółkiem lub obok niego oznaczają: dwie pierwsze cyfry - to regulamin w/g którego badano reflektor, a dwie następne to nr atestu. Rodzaje reflektorów: C - mijania, R -drogowy, CR o mijania i drogowy, C/R - mijania lub drogowy, RL - do jazdy dziennej, B - przeciwmgielny. Litera H przed przed oznaczeniem, np. HR oznacza,że reflektor jest przystosowany do żarówek halogenowych, a D (np.DC) - do lamp kseonowych. I to chyba wszystko na temat oznaczeń reflektorów.
Strzałki na reflektorze powinny byc skierowane w kierunku kierunkowskazu
Wiecej o oświetleniu tutaj http://www.wielkopolska.p...&id=90&Itemid=6
albo tutaj
http://www.bastylia.com/v...il_03.01.08.PDF

[ Dodano: 06-01-2010, 10:36 ]

[ Dodano: 06-01-2010, 10:37 ]
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Feloman 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.1 2008r
Wysłany: 07-01-2010, 09:34   

Dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Sprawdzę sobie te oznaczenia i dam znać.
Pozdro

Homi 
Nowy Forumowicz

Auto: CZ3 DiD
Wysłany: 04-12-2011, 21:31   

Witam,

mam podobny problem. Prawy reflektor przy włączeniu świateł mijania nie doświetla prawej strony. Sprawdziłem oznaczenia, obie lampy są E1 (Niemcy), czyli nie powinien to być reflektor od anglika. Jest jeszcze oznaczenie strzałkami:
Lewy reflektor posiada 3 strzałki w lewo.
Prawy reflektor 2 strzałki w prawo, jedna w lewo.
Szanowni, jak jest na Waszych lampach? Czy to jest reflektor od anglika czy nie? Da się to jakoś "naprawić" (żeby świeciło bardziej w prawo)?

Danlight 
Nowy Forumowicz

Auto: COLT 1,1 Z32 2007 ROK 3-DRZWI
Wysłany: 19-09-2012, 16:24   

też tak miałem na kloszu wszystko ok ze niby europejska wersja, pojechałem na przegląd i gościu mi pokazuje ze anglik :/ kupiłem rozbitą lampę i zmieniłem tylko odbłysnik ;] wiadomo rozklejanie lampy itd. dla mnie bardzo łatwa wymiana oczywiscie nie raz bawilem sie z takim rzeczami ;]
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu