|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Podłączenie lamp ogrodowych na 230V |
Autor |
Wiadomość |
wilukce
Mitsumaniak

Auto: Astra
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-09-2012, 13:27 Podłączenie lamp ogrodowych na 230V
|
|
|
Chciałem na dniach podłączyć lampy ogrodowe, które leża w piwnicy od 5lat. Znalazłem je przy okazji weekendowego sprzątania.
No i tu mam kilka pytań.
1. Czy przerobić instalację na 12V ? Może 24V ? Bo 220V chyba może być lekko niebezpieczna w razie przebicia lub gwałtownych opadów i zwarcia. Czy uda się to dobrze zaizolowac ?
2. Mam 4 szt. lamp. Czy łączyć je szeregowo czy równolegle ?
3. Dodatkowo mam na wyposażeniu czujnik zmierzchowy, ale zastanawiam się czy zrobić jakiegoś bezpiecznika, który w razie awarai będzie zabezpieczał dom przed brakiem prądu ?
Jestem laikiem w temacie elektryki |
_________________ Moja historia, czyli "Jak się tu znalazłem" - LINK
1. PEUGEOT 306 1.6 Break 98KM 2001 (obecnie)
2. OPEL ASTRA H 1.4 16V Twinport 90KM M/T 2004 (obecnie)
3. RENAULT SCENIC 1.9dCi 105KM M/T 2003 (sprzedany)
4. MITSUBISHI GALANT 2.5 V6 A/T + LPG 1999 (sprzedany)
5. RENAULT Clio II 1.2 8V 1998 (sprzedany)
 |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 22-09-2012, 11:18
|
|
|
tomek84 napisał/a: | równolegle
podłączysz szeregowo i jak Ci się spali jedna żarówka to nic się nie świeci, jak w choince w latach '80 |
Jak podłączysz cztery żarówki 230V do zasilania 230V szeregowo to nic Ci nie zaświeci. Co najwyżej będą minimalnie żarzyć
wilukce napisał/a: | Dodatkowo mam na wyposażeniu czujnik zmierzchowy, ale zastanawiam się czy zrobić jakiegoś bezpiecznika, który w razie awarai będzie zabezpieczał dom przed brakiem prądu ? |
Jeszcze się nie zdarzyło, aby bezpiecznik zabezpieczył Cię przed brakiem prądu.
wilukce napisał/a: |
Jestem laikiem w temacie elektryki |
Dlatego, proszę poproś znajomego elektryka, bo 230V w ogrodzie to nie przelewki.Jak mówi nasze popularne przysłowie:
"Z prądem obchodź się udolnie, bo jak nie to Cię .........." |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
|
Wysłany: 22-09-2012, 18:02
|
|
|
wilukce, napisz jeszcze jakie masz oprawki w lampie E27, E14, GU10 itp. Jeżeli masz oprawkę E27 to napięcie 24V jak najbardziej, przynajmniej są takie żarówki, przeważnie stosowane przez administrację w piwnicach coby nie kraść prądu . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|
|