Nardi Torino |
Autor |
Wiadomość |
patriotazz
Mitsumaniak

Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-09-2012, 09:24 Nardi Torino
|
|
|
Ostatnio Cari mi zaniemogła, a że od jakiegoś czasu przymiezam sie do kupna Gala to teraz musze już kupić:) Spodobała mi sie wersja Nardi Torino i tak sie zastanawiam czy ona rózni sie tylko wnetrzem czy tez innymi podzespołami? Mam nadzieje ze elementy drewniane z deski rozdzielczej można jakoś ewentualnie wymienic, bo jakos nie przekonuje mnie.Natomiast kolor skóry jest super:) |
_________________ Drużynowy Zwycięzca Mitsupiady Wawrzkowizna 2011
CARISMA 96' 1.6 GLX XII.2007- do jej końca XI 2012
GALANT 97' 2.5 V6 X. 2012
Hyundai Lantra(skończył na złomie)
Lancer:) |
|
|
|
 |
sw20
Nowy Forumowicz
Auto: GS430
Kraj/Country: Canada
|
Wysłany: 24-09-2012, 11:33
|
|
|
Który kolor tak Cie przekonuje ? Domyślam się, że chodzi o jasną (beżową) skóre.
Oryginalnie Nardi Torino występowało w zestawie z:
- drewniana kierownica z inną poduszką
- drewniana gałka (automat i manual)
- nakładka drewniana na dzwignie recznego
- czarna skóra (beżowa nie występowała w oryginalnym nardi, jedynie na wymiane przy zakupie)
- kontrola trakcji TCL (nie na wszystkie kraje)
- często duży szklany szyberdach (za dopłatą, szwajcar w serii z TCL) |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 24-09-2012, 11:55
|
|
|
sw20 napisał/a: |
- czarna skóra (beżowa nie występowała w oryginalnym nardi, jedynie na wymiane przy zakupie) |
Że niby skąd taka informacja ;> W katalogach z akcesoriami masz Nari w beżu xD |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
gawron
Mitsumaniak gawron

Auto: Galant 01' 2.5v6 Avance Sedan
|
Wysłany: 24-09-2012, 12:14
|
|
|
Beżowa występowała jak najbardziej oryginalnie (mam u siebie) , jeśli chodzi o drewnianą gałkę i ręczny nie w każdej wersji były. Generalnie Nardi Torino to nie wersja Galanta a nazwa wyposażenia. Osobiście uważam że beżowa skóra i drewniana kierownica Nardi to najpiękniejsze z możliwych wnętrz ale rzecz gustu |
|
|
|
 |
sw20
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-09-2012, 13:03
|
|
|
Zgadza się, każdy ma inny gust - mi osobiście najbardziej odpowiada czarne wnętrze z pakietem Nardi.
gawon - odnośnie Twojej interpretacji gałki i ręcznego.
Sprawa wygląda tak - były różnice pomiędzy wersją wyposażenia Nardi Torino, a tzw. "doposażeniem" samochodu w SAMĄ Kierownicę Nardi Torino.
Były wersji kompletne nardi, o których wspomniałem w 1 poście. Niestety bardzo dużo samochodów nie posiadało wersji Nardi, lecz jedynie wersje elegance z "doposażeniem" samochodu w tylko kierownicę, co kosztowało swojego czasu 620 marek niemieckich.
Wtedy był to Elegance z kierownicą nardi - i brakowało gałki i nakładki ręcznego.
Gotowe, prawdziwe wersje nardi Torino w 75% zostałe przeznaczone jako wersja na rynek Szwajcarski. Miało to na celu wyróżnienie, które polegało na wystawieniu najbogatszej wersji samochodu na bogaty rynek. Reszta była sprzedana w pozostałych krajach, a tym, którym nie starczyło na wersję nardi mogli nacieszyć się dodosażeniem Elegance w elementy nardi Torino
W praktyce :
Wchodząc do salonu i zamawiając Galanta w wersji Nardi Torino dostawało się czarną tapicerkę i to co wymieniłem wcześniej. Można było wymienić czarną skórę na beżową i nie było z tym problemu, lecz jak wspomniałem - pierwotne Nardi miało czarną skórę.
Pozdrawiam Was i mam nadzieje, że nieco rozjaśniłem Wam ciężką w naszym kraju teorię nardi Torino. |
|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 24-09-2012, 13:42
|
|
|
Czyli, że co czarna skóra była dostępna od 97 roku?? Kurde, jeszcze nigdy nie widziałem przedliftowego gala z czarnymi skórami który wyszedł oryginalnie z fabryki w takim zestawieniu xd |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 24-09-2012, 14:27
|
|
|
Juiceman napisał/a: | Kurde, jeszcze nigdy nie widziałem przedliftowego gala z czarnymi skórami który wyszedł oryginalnie z fabryki w takim zestawieniu xd |
Trzeba było do mojego na zlocie zaglądnąć Nawet w Urzędzie Celnym na wykazie wersjowym mają wersję GLS '97 ze skórką czarna na fotelach. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
sw20
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-09-2012, 15:32
|
|
|
Zgadza się, były przedlifty z czarną skórą.
Tapicerka ta różniła się materiałem w stosunku do poliftów (w niektórych miejscach była pikowana), jej odcień był niech mniej czarny w stos do FL, i była trochę mniej pomarszczona
Galant jest na tyle ciekawy, że rozgryźć wszystkie wersje wyposażenia jest naprawdę ciężko |
|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 24-09-2012, 16:08
|
|
|
i9i napisał/a: | Juiceman napisał/a: | Kurde, jeszcze nigdy nie widziałem przedliftowego gala z czarnymi skórami który wyszedł oryginalnie z fabryki w takim zestawieniu xd |
Trzeba było do mojego na zlocie zaglądnąć Nawet w Urzędzie Celnym na wykazie wersjowym mają wersję GLS '97 ze skórką czarna na fotelach. |
Nawet nie wiedziałem że gala masz, Adrian Ty tam dla mnie nadal czerwoną Carismą Lobuzie śmigasz |
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
radek79
Mitsumaniak
Auto: x5
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 7453 Skąd: CHEŁM
|
|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 24-09-2012, 18:57
|
|
|
radek79 napisał/a: | Nardi Torino to firma która robi tylko kierownice , nic więcej |
Mówimy o pakiecie NT. |
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 24-09-2012, 19:22
|
|
|
radek79 napisał/a: | Nardi Torino to firma która robi tylko kierownice | Ale tylko do Gala. Do innych aut wiem, że produkują np. gałki zmiany biegów. |
|
|
|
 |
sw20
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-09-2012, 19:38
|
|
|
nie tylko do gala...
właśnie słyną z drewnianych, klasycznych i dość drogich kierownic.
W takiej samej serii jak Galant powstały też mazdy mx-5, subaru impreza i inne. Kierownice montowan też w niektórych alfach.
Z ciekawostek, Nardi to też producent felg. Rzadko spotykane, ale są. |
|
|
|
 |
komarsnk
Mitsumaniak mocno uzależniony
Auto: Galant '02 Avance A/T
Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 1908 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24-09-2012, 19:48
|
|
|
sw20 napisał/a: | nie tylko do gala... |
"Do Gala" w sensie takim, że do Galanta robili tylko kierownice - nic więcej, a nie, że kierownice robili tylko do Gala |
_________________ Galant EA5A '02 Avance A/T LPG STAG-4+Gurtner Black+Hana Gold
Był: Galant EA5W '97 M/T
Był: Ford Scorpio 2.5 TDVM '92
Był: Ford Sierra 2.0 OHC '91
Był: Opel Ascona 1.6 S Coupe '85 bandyta |
|
|
|
 |
|