Outlander II 2.0 DID Instyle |
Autor |
Wiadomość |
wuemgje
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 DiD 4WD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-09-2012, 10:08 Outlander II 2.0 DID Instyle
|
|
|
Witam.
Od ponad roku jestem posiadaczem wyżej wymienionego Outlandera. Kupiłem nowy z salonu. Od pierwszego przeglądu w lutym tego roku zaczęły się dziać dziwne rzeczy z silnikiem. Generalnie problemy zaczęły się jakiś miesiąc temu (przebieg aktualny to 33.000km) gdy zaglądając z ciekawości(zbyt duże spalanie) na bagnet oleju zobaczyłem "suchote". Olej uzupełniłem. Nijak się to przełożyło na spalanie, które w cyklu miejskim wynosi między 11 a 12,5 litra! Jeżdżę bez klimy ale w 4WD. Jadą w trasę auto pali nie więcej jak osiem litrów, czyli w normie. Ale przeraża mnie to co dzieje się w mieście. Po za tym, ostatnio wracając z trasy, znów sprawdziłem olej i generalnie po pokonaniu prawie 1000 km zjadł przeliczając ponad pół butelki oleju. Po za tym, w okół korka pojawił się olej... Gdy na rozgrzanym silniku odkręciłem korek wlewu oleju, poleciał dym jakby papieża wybrali a gdy przyłożyłem dłoń ponad wlew, w sekundę zrobiła mi się ona czarna od oleju... Nie wiem czy jest to normalne, czy nie, ale przeraża mnie to ile to auto pali i ile bierze oleju. Auto jest na gwarancji i pewnie jeszcze dziś podjadę do serwisu, ale mimo wszystko poproszę o jakieś rady bardziej kumatych ode mnie.
Ah, zapomniałem dodać, że szarpie mi przy przyspieszeniu, nie dzieje się to płynnie. Dzieje się tak głównie na 3 i 4 biegu. Trochę jakby się starym automatem jechało. |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26-09-2012, 16:27
|
|
|
Objawy, które podałeś mogą ale nie muszą oznaczać usterki:
Spalanie - zależy od sposobu jazdy, u mnie na trasie pali 8-9, w mieście 9-11, zależy od buta i jakimi trasami się jeździ, pory roku itp.
Zużycie oleju silnikowego - zależy od egzemplarza silnika, normy producenta są dość "liberalne" (o ile pamiętam VW uznaje gwarancję od 1 litra na 1000 km). U mnie jakiś litr na 8-10 tys. km.
Olej wokół korka - nie rozlałeś przy uzupełnianiu?
Dym po odkręceniu korka na gorąco - pewna ilość normalna (olej solidnie się nagrzewa), ale jeżeli dymi jak z komina to na pewno nie jest normalne.
Szarpanie - na pewno nie jest prawidłowe.
Mam nadzieję, że nie stosujesz jakiegoś wynalazku typu 0W30 albo oleju z Allegro?
bonito |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 26-09-2012, 18:37
|
|
|
wuemgje napisał/a: | że szarpie mi przy przyspieszeniu, nie dzieje się to płynnie. | czyżby zaczęło się ślizgać sprzęgło? A nie masz tego jak gwałtownie wciśniesz gaz na 5-6? |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 29-09-2012, 12:53
|
|
|
Kolego może masz ciężka nogę ja jeżdżę głownie po mieście i moje spalanie jest około 8 l. |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 29-09-2012, 13:51
|
|
|
13zbyszek13 napisał/a: | Kolego może masz ciężka nogę ja jeżdżę głownie po mieście i moje spalanie jest około 8 l. | też mam ciężką nogę, ale trudno mi było osiągać podobne wyniki spalania jak pisał wuemgje, . Miasto miastu nie równe. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
DJ Fazi
Mitsumaniak Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lis 2010 Posty: 439 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 29-09-2012, 17:12
|
|
|
może kolega wuemgjekręci Outka do odcięcia ? albo pisze o spalaniu pokazywanym przez komputer, ja w godzinac h szczytu też jestem w stanie takie uzyskać na wyświetlaczu kalkulatora pokładowego jadąc od rafinerii do Sopotu. |
_________________ glonojad rulezz |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 30-09-2012, 08:39
|
|
|
rezon napisał/a: | też mam ciężką nogę, ale trudno mi było osiągać podobne wyniki spalania jak pisał wuemgje, . Miasto miastu nie równe. |
Ja nigdy nie osiągnąłem tak "dobrych" wyników spalania jak kolego z postu wyżej. |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
|