[1.8DI-D] spalone sprzęgło ASX 4X4 |
Autor |
Wiadomość |
irek911
Nowy Forumowicz
Auto: mitshubisi ASX 1.8 D-ID 150KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-10-2012, 19:20 [1.8DI-D] spalone sprzęgło ASX 4X4
|
|
|
witam , czy ktoś mial przypadek spalenia sprzęgła ? bo niestety moje zostało spalone przy 28 tyś km, i serwis odmówił naprawy w ramach gwarancji , a cena SZOK 20000 ZŁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
jan1994
Mitsumaniak 02505/KMM
Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 339 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 09-10-2012, 20:20
|
|
|
Powinieneś walczyć z serwisem - jeśli samochód kupiłeś na osobę fizyczną (nie na firmę) to proponuję odwiedzić Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta. Tylko nie zapomnij żeby opinię serwisu wydali Ci na piśmie. |
|
|
|
 |
irek911
Nowy Forumowicz
Auto: mitshubisi ASX 1.8 D-ID 150KM
|
Wysłany: 09-10-2012, 20:27
|
|
|
samochód zakupilem na swoją firmę , zaczołem walke odebrałem części z serwisu i przekazałem do rzeczoznawcy, do 2 dni będzie odpowiedz. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 09-10-2012, 20:56
|
|
|
irek911 napisał/a: | zy ktoś mial przypadek spalenia sprzęgła ? bo niestety moje zostało spalone przy 28 tyś km, i serwis odmówił naprawy w ramach gwarancji , a cena SZOK 20000 ZŁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! | poszukaj wątku dot. spalonych sprzęgieł w Outlanderach 2.2DiD np. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=49098 ale były i inne . Niestety praktyka w PL to na początek wywalić klienta i niech udowodni, że nie spalił sprzęgła przez złą technikę jazdy. Wg opisów posiadaczy 2.2DiD w Niemczech przy reklamacji wymieniali wadliwe sprzęgła, w PL zaczęli znacznie później to robić. Ceny nowego można tylko współczuć - polecić uwadze wszystkim posiadaczom japońskich diesli 4x4 . Subaru obniżyło w ramach akcji serwisowej moc swoich diesli z uwagi na padające jak muchy sprzęgło. Życzę powodzenia w walce. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 09-10-2012, 21:40
|
|
|
rezon - a tam powiedz od razu, że nie ma szans szczególnie, że nie dotyczy go "ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej". A to czy gwarancja zostanie uznana lub nie zależy w 90% od widzimisię mechanika który to w ASO rozbierze i stwierdzi że była "jakaś wada" (i odpowiednio to opisze do gwaranta) czy sam to spaliłeś "nieumiejętnie się posługując sprzęgłem".
Ale możesz walczyć, może wywalczysz darmową robociznę w "geście dobrej woli". Ale jak istnieje zamiennik sprzęgła to po prostu go sam wymień w dobrym warsztacie.
Ps. Najprościej masz walczyć przez telewizję i programy typu "uwaga". |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 09-10-2012, 22:34
|
|
|
rezon napisał/a: | poszukaj wątku dot. spalonych sprzęgieł w Outlanderach 2.2DiD np. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=49098 ale były i inne . Niestety praktyka w PL to na początek wywalić klienta i niech udowodni, że nie spalił sprzęgła przez złą technikę jazdy. Wg opisów posiadaczy 2.2DiD w Niemczech przy reklamacji wymieniali wadliwe sprzęgła, w PL zaczęli znacznie później to robić. Ceny nowego można tylko współczuć - polecić uwadze wszystkim posiadaczom japońskich diesli 4x4 . Subaru obniżyło w ramach akcji serwisowej moc swoich diesli z uwagi na padające jak muchy sprzęgło. Życzę powodzenia w walce. | Tyle ze w przypadku 2.2 HDI nie bylo mowy o spalonych sprzeglach, tylko o slizgajacych sie sprzeglach z powodu wady wysprzeglika, w pojedynczych przypadkach z powodu nieszczelnosci na wale miedzy sprzeglem a silnikiem (zyganie olejem na tarcze sprzegla). W moim byly sprzeglo slizgalo sie od przebiegu 11tys km i przy 77 tys km powiedzialem nieeee i basta: po rozebraniu tarcza byla jak nowa. Wymienili bez szemrania a na poczatku robili ze mnie wielblada i straszyli kosztami wymiany i blablablabla. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
Dario1983
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.8 DID INVITE
|
Wysłany: 10-10-2012, 21:06
|
|
|
Kolego przede wszystkim udaj się najpierw po poradę do profesjonalisty czytaj radcy prawnego, bądź adwokata i ustal w kontekście posiadanej przez Ciebie gwarancji jakie uprawnienia posiadasz. Nieumiejętne podejście do sprawy to strata czasu i nerwów...dlatego, lepiej powierzyć sprawę osobom, które na co dzień zajmują się takimi tematami.
Odnośnie zachowania serwisu to współczuję, ale takie jest niestety podejście w PL do klienta. Do momentu zakupu auta to wszyscy są mili, a potem to głowy im lepiej nie zawracać problemami. Uważam, że w Twojej sprawie bez Sądu prawdopodobnie się nie obejdzie, a tam liczą się dowody i opinie biegłych sądowych. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-10-2012, 22:21
|
|
|
krzychu napisał/a: | tam powiedz od razu, że nie ma szans szczególnie, że nie dotyczy go "ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej". A to czy gwarancja zostanie uznana lub nie zależy w 90% od widzimisię mechanika który to w ASO rozbierze i stwierdzi że była "jakaś wada" (i odpowiednio to opisze do gwaranta) czy sam to spaliłeś "nieumiejętnie się posługując sprzęgłem" | ale działa wtedy niezgodność towaru z umową oraz rękojmia. Do japońskich silników praktycznie nie spotkasz zamienników sprzęgła, co najwyżej używki. Nawet jest jedna ! na Allegro. |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

Auto: actyon sports
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 11-10-2012, 20:57
|
|
|
ASX-y diesle nie mają problemów ze sprzęgłami...
irek911, sorry kolego... niestety duży moment obrotowy, 4 buty i na pół sprzęgle wystarczyło przy 1800obr/min przytrzymać chwilę zagrzebany i sprawa pozamiatana
Jeżeli łożysko wycisku jest ok, i jeżeli sam wycisk nie ma wady w postaci np. pęknięcia to masz pozmiatane i choćbyś nawet dał na mszę i najlepszych prawników to zapomnij... płać i płacz..
sam teraz kupiłem pewne auto na 4 buty i wybrałem manual niestety ( mogłem za niewielką dopłatą mieć automat) ale ten samochód będzie ciężko ciągać duuuuże ciężary na dodatek pod wielkie góryyyy i wolę mieć koszt tarczy sprzęgłowej z dociskiem( a i tak padnie) niż całej skrzyni automatycznej |
|
|
|
 |
Wedrowiec
Forumowicz
Auto: ASX DID LP Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 310 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-10-2012, 21:31
|
|
|
Dobra to ja pytanie z drugiej strony... mam na jedną oś, też mam się bać, że jak będę "nieumiejętnie" jeździł to się spali i 20K w plecy czy ta zm jest zupełnie inny sprzęt i zupełnie inna wytrzymałość/zagrożenie/koszty? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-10-2012, 21:57
|
|
|
Wedrowiec napisał/a: | Dobra to ja pytanie z drugiej strony... mam na jedną oś, też mam się bać, że jak będę "nieumiejętnie" jeździł to się spali i 20K w plecy czy ta zm jest zupełnie inny sprzęt i zupełnie inna wytrzymałość/zagrożenie/koszty? | Masz ośkę, więc najpierw ślizgać się będą koła. W czterołapach koła nie łapią praktycznie poślizgu tylko zaczyna ślizgać się sprzęgło. Ponieważ Mitsu robi sprzęgła oszczędnie, to zapasu nie ma i kłopot gotowy - niestety klienta. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 12-10-2012, 07:06
|
|
|
rezon - nie generalizuj po Outlanderze 2.0 TDI czy wadach fabrycznych w 2.2 HDI, że w nowymi silnikami DID MIVEC też są sprzęgła bez zapasu/słabe. Po za jakimiś tam wiadomościami o problemach w małej benzynce 1,6 MIVEC problemów na razie nie widziałem/słyszałem/czytałem z 1.8/2.0/2.4 MIVEC i 1,8/2,2 DID MIVEC.
Zresztą słowo "słabe" to też przesada ponieważ w innych markach w samochodach AWD też występują dużo częściej problemy niż w ośkach... Więc zależy jak na to patrzeć. Po prostu samochód AWD wymaga większej świadomości/umiejętności od użytkownika niż ośka.
Każde sprzęgło można spalić przy nieumiejętnym obsługiwaniu się. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 12-10-2012, 18:41
|
|
|
Wedrowiec napisał/a: | Dobra to ja pytanie z drugiej strony... mam na jedną oś, też mam się bać, że jak będę "nieumiejętnie" jeździł to się spali i 20K w plecy |
damn.. czy aby z pewnością to jest prawda!?
Sprzęgło!? 20koła? może 2koła...
Aż nie mogę uwierzyć - to z czego składa się ASX??
80 tysi = 20 tysi sprzęgło :O ? i co.. może wymiana szyby kolejne 10.. no bez żartów.. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-10-2012, 19:56
|
|
|
RalfPi napisał/a: | Sprzęgło!? 20koła? może 2koła...
Aż nie mogę uwierzyć - to z czego składa się ASX??
80 tysi = 20 tysi sprzęgło :O ? i co.. może wymiana szyby kolejne 10.. no bez żartów.. | Serwis nie wymaga logiki, wręcz jest jej przeciwstawny |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-10-2012, 20:01
|
|
|
Dziwne rzeczy dzieją się w Polsce. Spalone sprzęgło a tu zaraz Rzecznik Konsumenta, prawnicy, sądy itp. Nikt nawet nie zapytał w jakich okolicznościach to się stało i może jednak to kierowca zwyczajnie zjarał sprzęgło.
PS Niedługo zima i kolejny wysyp spalonych sprzęgieł. Ślisko a sprzęgła się palą. Ciekawe... |
|
 |
|