Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie do internetu przez GPRS
Autor Wiadomość
gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 17-01-2007, 09:22   Podłączenie do internetu przez GPRS

Posiadam od 3 miesięcy telefon Samsung SGH E760 i chciałbym się za jego pośrednictwem połączyć komputer z internetem. W telefonie wszystko skonfigurowane i działa jak należy. Z telefonu łączę się z internetem przez GPRS. Z komputera z kolei połączyć się nie mogę. Mam zainstalowane oprogramowanie Samsunga. Przez kabelek mogę wymieniać pliki między telefonem a kompem - wszystko pięknie działa w obie strony. Komputer widział (do wczoraj) dwa modemy: Modem Samsung USB i Modem Samsung GPRS. Kiedy próbuję połączyć się przez Samsung USB, otrzymuje komunikat, że moja linia jest zajęta. Przez Modem Samsung GPRS nie mogę się połączyć w ogóle - pojawia sie komunikat Windowsa, że modem nie jest podłączony lub skonfigurowany. Wygląda na to, że port COM1 jest zamknięty, a oprogramowanie Samsunga widzi tylko COM3. Era (mam TakTak) rozkłada ręce, a wsparcie Samsunga zaproponowało zakup Bluetooth. Wczoraj zakupiłem - i mimo poprawnej instalacji nie mogę się łączyć z internetem. Po instalacji Bluetooth pojawił się nowy modem (standardowy modem 3600). Czy muszę w jakiś specjalny sposób konfigurować połączenia w XP, by to zadziałało? Fora internetowe milczą nt. podłączenia do netu via E760. Bardzo proszę o pomoc.

ziutoon
[Usunięty]

Wysłany: 17-01-2007, 09:56   

Witam,

ja mam Samsunga SGH-Z300 i miałem podobny problem ale w końcu jakos mi sie to udało zrobic.

Nie za bardzo pamietam co i jak ale troche to trwalo.

Po pierwsze to sciagnij wszystkie drivery ze strony Samsunga do twojego telefonu.

Jest tam cos takiego do instalacji modemu.

Skonfiguruje w IE polaczenie telefoniczne za pomoca modemu Samsung,

tam trzeba wybrac jakis dziwny numer typu *#901#

ja lacze sie przez Orange i jest OK

Jak znajde chwile to sprobuje ci to jakos lepiej wyjasnic i moze uda mi sie zrobic mala instrukcje z instalki.

pozdro

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-01-2007, 10:23   

gregorbu napisał/a:
Po instalacji Bluetooth pojawił się nowy modem (standardowy modem 3600). Czy muszę w jakiś specjalny sposób konfigurować połączenia w XP, by to zadziałało? Fora internetowe milczą nt. podłączenia do netu via E760.
Nie wiem czy pomogę ale taka sugestia:
Konfigurowałem podobnie połączenie, z tym, że telefon to SE-T610 i operator PLUS i IDEA. Niby komputer komunikował się z telefonem wciąż nie udawało się nawiązać połączenia. Pomogło dopiero zdefiniowanie/utworzenie/otworzenie (nie wiem jak to nazwać) SERIAL PORT w aplikacji Bluetooth i przypisanie tego samego COM w ustawieniach modemu i konfiguracji połączenia (u mnie był to COM5 ale to raczej nie ma znaczenia).

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

ziutoon
[Usunięty]

Wysłany: 17-01-2007, 19:53   

Witam,

Pierwsze to sprawdz sterowniki, najlepiej przeinstaluj je jeszcze raz

link 1

link2

link3

Jak juz je zainstalujesz to po podlaczeniu telefonu powinien pokazac sie samsung modem.

sprawdz na jakim jest porcie COM (u mnie jest to 4)

jesli masz inny modem sprawdz na jakim on jest porcie COM ( u mnie na 3)

w programie PC studio mozesz zarzadzac portami.

Powinno byc ok u mnie dziala.

Sprawdz na stronie Ery jak maja numer dostepu przez GPRS dla Orange to jest (*99#)

PS.

Chciałem dołaczyc zdjecia ale nie wiem jak to zrobic z dysku :)

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-01-2007, 22:37   

Tylko KONIECZNIE upewnijcie sie, ze prawidlowo skonfigurowaliscie polaczenie (numer) aby sie pozniej nie okazalo, ze zamiast GPRSa (polaczenie taktowane za kb) nie podepniecie sie pod dial-up`a (polaczenie taktowane za czas) ;-)

Moj znajomy ma teraz do oplacenia rachunek na lekko ponad 1500 zl za kilka godzin w sieci ;)

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2007, 09:12   

Wczoraj zadzwoniłem raz jeszcze do Ery i jakaś miłą pani powiedziała, jak skonfigurować wszystko ręcznie. Na chwilę obecną komputer komunikuje się z modemem tylko przez Bluetooth, przez kabelek połączenia brak. Widzi modemy, ale kwerenda modemu GPRS połaczonego przez kabel podaje komunikat, że modem uszkodzony lub źle skonfigurowany. Trudno - na szczęście port COM40 na Bluetooth odpowiada.
Modem wybiera numer, próbuje się połączyć z komuterem zdalnym, trwa weryfikacja nazwy użytkownika i hasła, po czym występuje komunikat, że komputer zdalny nie odpowiada. I tak w nieskończoność - jak pętla. Czy spotkaliście się z takimi problemami? Skoro modem wybiera numer oraz trwa weryfikacja nazwy użytkownika i hasła, to zakładam, że po mojej stronie jest wszystko o.k., a może serwer Ery jest przeciążony...
Wracając do oprogramowania Samsunga. Mam oryginalne oprogramowanie na płycie. Potem ściągnąłem jeszcze z internetu i zainstalowałem. Przed instalacją odinstalowałem oprogramowanie z płyty, wyczyściłem ręcznie rejestr i zrestartowałem komputer. Oprogramowanie ściągnięte ze strony Samsunga zainstalowałem na innej partycji. Po instalacji, PS Studio nadal widzi tylko i wyłącznie port COM3, na którym jest Modem USB (ale nie GPRS), komunikujący się tylko z PIM Manager. Nie mogę zatem zarządzć portami. Internet Access nie łączy się z internetem. Przy próbie połączenia wyskakuje komunikat: AT COMMAND ERROR. :? Ustawiałem różne konfiguracje połączeń - wciąż ten sam komunikat błędu. Już sam nie wiem, co o tym sądzić...

Wczoraj odbyłem kolejną ciekawą rozmowę z Biurem Obsługi Ery. Okazało się, że dzień wcześniej pani podała mi błedny numer połączenia. Wczoraj zmieniłem i... nic. Modem wybiera numer, trwa rejestracja komutera w sieci, po czym wyskakuje mi arcyciekawy komunikat: Błąd 734: Protokół kontrolny połączeń PPP został zakończony. Połączenia nadal brak. Co to kurna jest? Bardzo proszę Was o pomoc, bo ze strony Ery i Samsunga takowej nie otrzymam.

Dziś, dzięki uprzejmości Ali, udało mi się uruchomić GPRS i połączyłem się z internetem za pośrednictwem telefonu. Okazało się, że zarówno Samsung, jak i Era całe wielkie "G" wiedzą o konfiguracji telefonów. Era podaje błędne parametry konfiguracyjne. Żenada...

Wielkie dzięki dla Ali za przesłanie poprawnej konfiguracji.

degen
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 09:14   

mi pomogła tylko ponowna instalacja systemu....

Odpowiedz do tematu