|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Ponownie żarówki |
Autor |
Wiadomość |
Tomecki [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 11:26 Ponownie żarówki
|
|
|
Nie mogę się nigdzie doszukać dlatego pytam.
Otóż mam problem z żarówkami do mojej nowej Carismy (2001 rok)
Albo mi się wydaje, albo są plastikowe szybki w reflektorach. Teść coś wspominał, że do takich reflektorów kupuje się specjalne żarówki, ja już natomiast zaopatrzyłem się w BlueVison Philips'a (H4 i H1 do halogenów) i teraz jestem w kropce.
Boję się zamontować. W WorkShopie nie ma chyba napisane nic na ten temat, bynajmniej ja nie znalazłem, a książka serisowa po niemiecku i lipa.
Aha i oryginalne żarówki w moim Mitsu są jakieś.........duże
I jeszcze jedno. Panowie, w książce jest napisane, aby do halogenów montować żarówki 55W, jest jakiś konkretny powód, aby zamontować mocniejsze, czy też takie H1 BlueVision wystarczą? |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 18-01-2007, 11:42
|
|
|
o ile się nie mylę to w reflektory główne idą żarówki H7 i H1 (bo takie żarówki wkłada się do tego typu reflektorów). Plastik z przodu nie wymaga żadnej specjalnej żarówki...
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 12:09
|
|
|
obecnie prawie kazde auto ma plastykowe szkla reflektorow (mniejszy ciezar od szkla).
wiec rodzaj zarowki nie ma tu nic do rzeczy.
jesli ksiazka mowi 55w to nie ma powodu zeby montowac mocniejsze. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 18-01-2007, 12:13
|
|
|
w nowej tez sa zwykle h4, a jakie sa w postojowkach to nie wiem ale pewnie te z metalowa oprawka male |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Piotr Góralski [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 12:50
|
|
|
W instrukcji obsługi do Carismy nic chyba nie piszą o "specjalnych" żarówkach. Ale w instrukcji obsługi do Puga 206 jest już napisane z wyjaśnieniem, że ponieważ samochód ma klosze reflektorów plastikowe, to należy stosować żarówki z blokadą widma ultrafioletowego, ponieważ inne mogą uszkodzić (prawdopodobnie zmatowić) klosze. Obecnie chyba wszystkie dostępne w handlu żarówki mają taką blokadę (na opakowaniu np. napis UV STOP). |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 18-01-2007, 14:06
|
|
|
tym czyms do blokady widma ultrafioletowego jest to szare na gorze banki w zarowce |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Potek
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-01-2007, 14:14
|
|
|
Tomecki, zakładaj spokojnie BlueVison, nic się z reflektorami nie dzieje. Od ponad 1,5 roku używam żarówek o zwiekszonej jasnosci. Miałem już BV a teraz mam GT150 i wszystko jest OK. Odbłyśnik nie matowieje, nic się nie topi. Auto mam trochę młodsze od Twojego.
W instrukcji obsługi piszą tylko o mocy żarówek. Pierwsze BV zakładali mi w ASO i nie mieli uwag, a auto jeszcze jest na gwarancji. |
|
|
|
 |
|
|