Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż, kupno uchwytów isofix
Autor Wiadomość
eja 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-10-2012, 13:35   Montaż, kupno uchwytów isofix

Witam

Czy jest możliwość zamontowania do M SS uchwytów isofix?
Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
Gdzie ewentualnie można kupić taki zestaw i jak się szacuje cena?
Czy takie uchwyty pasują do różnych marek (są uniwersalne), czy trzeba dopasować do danego auta?

Pozdrawiam
Eja

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 22-10-2012, 11:17   

Z tego co wyszperałem na szybko zamocowanie systemu ISOFIX w samochodzie mogą wykonać tylko wyspecjalizowane warsztaty posiadające odpowiednie certyfikaty.
Może nie umiem zbytnio szukać, ale znalazłem tylko jedną firmę w google która się tym zajmuje więc pewnie i koszt spory będzie.

Jeszcze jedno pytanie - czy w świetle ostatnich doniesień ( z zeszłego roku jeśli dobrze pamiętam) o poddawanej w wątpliwość skuteczności systemu uważasz, że zalety jak łatwość montażu fotelika są warte zachodu?Poczytaj na przykład to : http://fotelik.info/pl/ne...zenstwa,62.html

Moje osobiste zdanie jest takie, że prawidłowo, mocno i stabilnie zamontowany fotelik przypinany pasami będzie solidniej przymocowany niż przez uchwyty na zatrzaski jak w isofixie.
Siły przy ewentualnym zderzeniu rozkładają się moim zdaniem na większą powierzchnię na foteliku a i mocowania pasów wyglądają mi na solidniejsze niż w bazie. Poza tym baza mocuje fotelik głównie na jego dole więc dochodzą oprócz sił jeszcze kwestie momentów sił. Z tego co czytałem ich niwelowania również w systemach isofix służy górny pasek mocujący.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 22-10-2012, 22:05   

Cytat:
Moje osobiste zdanie jest takie, że prawidłowo, mocno i stabilnie zamontowany fotelik przypinany pasami będzie solidniej przymocowany niż przez uchwyty na zatrzaski jak w isofixie.
I masz rację. Zdarzają się wypięcia prawidłowo zapiętych fotelików w tym systemie. Ja bym sobie go darował już nie mówiąc o tym że trzeba bulić dodatkową kasę za bazę do fotelika.

eja 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star
Wysłany: 24-10-2012, 14:01   

Dziękuję za odpowiedzi,
tak się składa, że mam fotelik z wmontowanym isofixem,
stąd moje pytanie:)
Jakby jeszcze ktoś chciał się dołączyć do dyskusji na ten temat to zapraszam.

Pozdrawiam

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 24-10-2012, 14:30   

Hmm w takim wypadku myślę, że gra nie jest warta świeczki. Koszt zapewne większy niż korzyści+nowy fotelik :)

Odpowiedz do tematu