[MSS ALL] Fotelik 15-36kg |
Autor |
Wiadomość |
zagadka
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-10-2012, 23:35 [MSS ALL] Fotelik 15-36kg
|
|
|
Witam,
Czy posiadacze MSS i dzieci mogliby mi napisać jaki model fotelika 15-36 kg posiadają?
Kupiłam dziś Sunshine Kids Monterey i niestety okazuje się, że pasy w Miśku umiejscowione są w taki sposób, że jak przełoży się pas przez klamrę w foteliku, to niestety chodzi on baardzo ciężko, a w zasadzie niemal w ogóle nie chodzi (a powinien) Jak sądzę czeka mnie zmiana fotelika.
Czy możecie jakiś polecić?
Z góry dzięki! |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 24-10-2012, 14:32
|
|
|
Z zakupów mniejszych gabarytowo fotelików mam doświadczenie, żeby bez przymierzenia w samochodzie nie kupować. Ale chętnie pośledzę dyskusję bo mnie też niedługo zmiana na jakiś większy klasy 13+ czeka. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 24-10-2012, 14:54
|
|
|
a co myslicie o kupnie 9-36 czyli wystarczajacy na 10 lat ? |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
zagadka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-10-2012, 16:23
|
|
|
Bizi, dzięki.. ten temat o montowaniu czytałam, ale tam jest głównie o fotelikach 9-18.. zresztą tutaj problem tkwi tylko w pasie, bo sam fotelik leży idealnie..
Co do fotelików - wiem jakie są na rynku i które są polecane, ale miałam nadzieję, że odezwie się jakiś posiadacz MSS.. teoretycznie wszystkie MSS powinny mieć montowany pas tak samo
Wiecie co, ja głupia blondynka, owszem pojechałam do sklepu, przymierzyłam... i skupiłam się na tym czy pasuje do kanapy czy nie (bo z 9-18 miałam olbrzymie problemy).. poprosiłam faceta o przypięcie dziecka, ale jakoś tak bez doświadczenia i skupienia się na tym, że teraz będą używane normalne pasy, nie zwróciłam uwagi czy pas dobrze się przesuwa.. w ogóle jakoś mi przez głowę nie przeszło, że może być z tym jakiś problem
No nic to, jak znajdę coś sensownego, dam znać |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 24-10-2012, 22:17
|
|
|
zagadka, znalazłem w necie taką stronę: http://www.ceneo.pl/3788977#tab=spec na której jest zamieszczony filmik, pokazujący sposób mocowania Twojego fotelika w aucie i sposób zapinania dziecka w foteliku. Może to Ci w czymś pomoże. Mnie czeka w przyszłym roku zakup fotelika w kategorii 15 - 36 kg dla mojej Magdy, więc będę śledził z uwagą ten wątek.
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
zagadka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-10-2012, 12:57
|
|
|
halbog, dzięki, widziałam te filmiki.
Tutaj zdecydowanie problemem jest Misiek i mocowanie pasa w nim (chodzi mi o miejsce z którego pas 'wychodzi') - po prostu jest za wysoko albo za bardzo wysunięte do przodu (nie wiem jak to opisać). Ogólnie efekt jest taki, że pas wchodząc w ten górny zaczep w foteliku (nad ramieniem dziecka) - marszczy się/zgina i przez to nie jest w stanie normalnie się przesuwać. Tzn, jak mocno się pociągnie to się przesunie, ale już np. nie zwinie. Ogólnie jak wsadziłam młodego to był 'wgnieciony' w fotel i nie był w stanie sam się pochylić - po prostu to wygląda tak, jakby zapiąć go na sztywno i nie ma możliwości ruchu. Jak włożyłam fotelik do innego samochodu - zero problemów i pas działa jak należy.
Przesunęłam kanapę max. do przodu i polepszyło się minimalnie Resumując - wygląda na to, że ten fotelik nie pasuje do naszych Miśków (( a szkoda, bo jest fajny, dostał wysokie noty w testach, no i w sumie nie jest drogi. |
|
|
|
 |
sqza
Mitsumaniak SpaceRowicz
Auto: MSS 1,3B GLX 99r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Paź 2010 Posty: 105 Skąd: Rzeszów (St-ce)
|
Wysłany: 01-11-2012, 09:52
|
|
|
Witam,
Ja posiadam fotelik GRACO Logico LX Comfort. W chwili obecnej córka jeździ z przodu bo z tyłu mamy małego bajtka i z dwoma fotelikami jest już problem.
Pamiętam, że jak córka jeździła z tyłu - to też czasami pas się zawijał skręcał - możliwe że faktycznie jest to problem wynikający z usytuowania zaczepu w stosunku od oparcia kanapy. Nie odczuliśmy braku możliwości regulacji przez dziecko chociaż pasy są już zabrudzone (99r) i pewnie przydało by im się odświeżenie. Często się nie zwijają. |
|
|
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Pomógł: 10 razy Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2007 Posty: 190 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 29-11-2012, 21:23
|
|
|
Tak jak tu koledzy już wspominali żeby mocowanie fotelika 15-36 miało sens kanapa MUSI być przesunięta do przodu o minimum 1 ząbek czyli położenie środkowe a oparcie również warto lekko podnieść. Chodzi o to żeby górna prowadnica pasa w foteliku była PRZED mocowaniem pasa w aucie.Tym nie chowającym się pasem ja już się nie przejmuję po prostu cofam go ręcznie nie jest to jakiś problem z punktu widzenia bezpieczeństwa. Po zapięciu starszej córki sprawdzam naciąg ręcznie i z reguły dociągam ręcznie żeby nie było luzów. Na naciągu zwijacza nie ma co polegać, zresztą swoje pasy też dociągam ręcznie - symulator dachowania nieco przestawia spojrzenie na te sprawy . Nasze foteliki to Roemer Kid plus i Cybex ISIS. |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 05-12-2012, 10:00
|
|
|
Morfi napisał/a: | a co myslicie o kupnie 9-36 czyli wystarczajacy na 10 lat ? |
Moja córka ma taki fotelik. Dokładnie Recaro TAKI
Wygląda na to, że jest z niego zadowolona
Często w nim zasypia, chociaż fotelik jest ustawiony w normalnej pozycji (można go jeszcze pochylić).
Mała na razie mieści jest w foteliku po niewielkim podniesieniu oparcia. Nie ma żadnych problemów z zamontowaniem fotelika w samochodzie (co prawda mam Cari, a nie SS, ale to przecież to samo ).
Nie wiem jak sprawdzi się ten fotel w dalszej eksploatacji. Moim zdaniem jest warty uwagi, bo wykonany został naprawdę solidnie. Jest ciężki (ale musi taki być) i widać, że dziecko jest w nim bezpieczne.
Widziałem inne foteliki w tym przedziale wagowym i nie posadziłbym na nich własnego dziecka
Jeśli są jakieś pytania, to chętnie odpowiem |
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
|
Wysłany: 05-12-2012, 22:44
|
|
|
Faraday napisał/a: | Moja córka ma taki fotelik. Dokładnie Recaro TAKI | świetny fotelik, dobre wykonanie, dobre oceny w testach i szeroki zakres wzrostu ... niestety jak go mierzyłem to się nie dało go zamocować stabilnie. Niezbyt dobrze zaprojektowane górne mocowanie tylnego pasa MSS powoduje że fotelik się odchyla do przodu. My też mamy 9-36kg jest to Cybex ISIS -Cybex ISIS pasuje plug & play choć nie wszytkie dzieci lubią poduchę na brzuchu to nasz ją uwielbia, no i trzeba zaciągnąć pas żeby rozwijacz się zablokował. Mierzyliśmy też Reomer EVOLVA 1 2 3 . Ten fotelik mogę ze spokojem sumienia polecić bardzo stabilne mocowanie i duży zakres regulacji. Ogólnie to wybraliśmy 9-36kg dlatego że nasz maluch szybko wyrósł z 0-18kg. Inaczej moim zdaniem nie ma sensu - jeśli dziecko małe 9m do 1,5roku to będzie niezbyt pewnie zabezpieczone w takim raczej dużym foteliku. |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 06-12-2012, 07:20
|
|
|
Żona namawiała mnie na tego Cybexa, ale córce się nie spodobał. Kiedy jeździła w nosidełku, często bawiła się nóżkami, zdejmowała buciki itp. W Cybexie nie mogła nawet zobaczyć swoich nóżek.
Poza tym nie jestem przekonany do tego typu rozwiązań z prostej przyczyny - nie da się regulować stopnia przylegania tej poduchy do ciała dziecka. W rezultacie najczęściej jest za luźno, co jest bardzo niebezpieczne, ponieważ podczas wypadku dziecko z dużą prędkością wpada na poduchę, która może je mocno uszkodzić. Co z tego, że jest miękka.
Ciekawe jak będzie zimą, kiedy dzieci noszą kurteczki.
W tradycyjnych fotelikach możemy regulować stopień napięcia pasów i dopasować je do każdego dziecka i jego ubioru... a ubranka mają na to duży wpływ.
Jeśli chodzi o wzrost dziecka.... no cóż. My kupiliśmy fotelik w momencie, kiedy córka prawie nie mieściła się do nosidełka. Jak na swój wiek jest dość wysoka, więc nie było żadnych problemów z dopasowaniem. Fotelik ma taką wkładkę dla mniejszych dzieci.
Nie wiem czy są jakieś różnice w budowie foteli Carismy i SS, ale nie zauważyłem żadnych problemów z mocowaniem fotelika. No może jeden mały drobiazg - zapięcie górne pasa jest umiejscowione w taki sposób, że pas nie jest prowadzony prosto. Moim zdaniem nie ma to większego wpływu na bezpieczeństwo.
Jeszcze jeśli chodzi o mocowanie fotelika - zawsze robię tak, aby rozwijacz się zablokował. Jeśli ktoś jeszcze nie wie, to po rozwinięciu pasa do samego końca mamy bardzo dokładną regulację blokady. Wtedy pas można tylko zwinąć. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 06-12-2012, 08:11
|
|
|
Faraday napisał/a: | (co prawda mam Cari, a nie SS, ale to przecież to samo ).
| No pod względem fotelika to niestety nie to samo. Mam i Cari i MSS i w obu ten sam fotelik osadza się inaczej. Cari ma mocowanie pasa troszkę niżej i ma bardziej pochylone do tyłu siedzisko oraz głębiej wyprofilowane. W MSS siedzisko jest praktycznie poziome, a pas trochę wyżej. W obu autach fotelik jest stabilny, ale żeby do tego doprowadzić trzeba trochę inaczej go umiejscowić.
Fotelik mam taki: http://szkrabshop.pl/pl/p...r-King-plus/336
Niestety nie wierzę w foteliki 9-36 |
|
 |
szkuba
Forumowicz
|
Wysłany: 09-12-2012, 13:36
|
|
|
Faraday napisał/a: | nie da się regulować stopnia przylegania tej poduchy do ciała | da się Safety cusion . Jest kilka pozycji do ustawień.
cns80 napisał/a: | Niestety nie wierzę w foteliki 9-36 |
Ogólnie może nieco przewrotnie ale stwierdzam że i tak tylko wiara nam pozostaje bo nikomu nie życzę sprawdzać w praktyce. Dla nas osobiście foteliki wielopokoleniowe takie jak 0-18kg oraz 9-36kg były jedynym wyjściem z sytuacji. Młody wyrósł z nosidełka w wieku 6m. Nie było odpowiednio dużego nosidełka a z oklei 9-18kg były tylko przodem do jazdy co w ogóle nie wchodziło w grę w jego wieku jedyne wyjście 0-18kg. Za dwa lata powtórka z sytuacji, w wieku dwóch lat nie mieści się w żaden fotelik do 4lat i znowu z pomocą przyszły foteliki 9-36kg. Nikogo nie namawiam, ale trzeba sobie samemu rozważyć, bo dobrze dopasowany fotelik pasuje do dziecka pod kątem wieku, wzrostu i wagi - trzech rzeczy na raz - no i do auta stabilne mocowanie to podstawa. Dodam tylko że kupujemy foteliki dobrych firm sprawdzone w niezależnych testach i zmierzyłem w sumie 4 foteliki zanim się zdecydowaliśmy na Cybexa. |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
|