Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskazówka poziomu paliwa nie opada do czerwonej kreski
Autor Wiadomość
gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2005, 08:57   Wskazówka poziomu paliwa nie opada do czerwonej kreski

Co może być przyczyną nieopadania wskaźnika poziomu paliwa do czerwonej kreski? Mam tak od momentu zakupu samochodu, ale coraz bardziej zaczyna mnie to irytować. Wskazówka opada tylko do 1/4, potem staje w miejscu - niezależnie od rzeczywistego poziomu paliwa w zbiorniku.

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2005, 09:06   

zle ustawiona wskazowka? nie wiem jak ze wskazowka benzyny ale np. predkosciomierz jak zle ustawisz to Ci albo nie spadnie do konca albo spadnie za nisko wiec mysle ze i tu bedzie podobnie

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2005, 09:15   

Jest ustawiona jak należy.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-09-2005, 14:12   

padł chyba jeden z czujników poziomu paliwa w baku, czy jakoś tak...być może ten najniższy jest coś padnięty i cały czas myśli, że jest zanurzony w paliwie...

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Wysłany: 09-09-2005, 07:33   

Po kolei....

- wskazówka nie moze byc źle ustawiona ponieważ w takim przypadku po zatankowaniu do pełna wychyliłaby sie w prawo aż do poziomu - wiec na pewno byc to zauważył...

- na początak mam propozycję abyś wyciągnąl licznik i sprawdził styki w kostakach - automatach przy samym liczniku tam gdzie sie łączy z instalacją auta - są tam dość delikatne scieżki na miękkawej folii-"tekstolitowej" - dobrze by było abyś podmienił z jakiegos innego bolida i poprostu sprawdził - istnieje możliwośc uszkodzenia samego mechanizmu elktronicznego wychylającego wskazówkę...(licznik w granicach 100PLN już dostaniesz)

-następnie sprawdź stan oraz czystość kostki do "pływaka" - znajdziesz ja pod tylną kanapą otwierając okienko w podłodze nad zbiornikiem...

- jeżeli to wszystko da Ci marny skutek - trzeba sie dobrac do samego "pływaka" - najlepiej sciągnąć zbiornik i poprostu go wykręcić - musisz przy tym bardzo uważać ponieważ srubki od pływaka są zazwyczaj skorodowane i grozi to ich urwaniem - a wtedy tylko wymiana zbiornika lub jakaś własna wydumka druciarska-czego nie proponuje!!!

- NAJWAŻNIEJSZE - jak będziesz coś robił przy zbiorniku to PAMIĘTAJ - żadnego spawania, palenia papierosów, szlifierek itp.... skutki są bardzo poważne i niebezpieczne!!!!

Pozdrawiam

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 09-09-2005, 08:59   

Dobrze, posprawdzam to. Ale czy w przypadku dajmy na to zabrudzenia kostek czy uszkodzenia mechanizmu wychylającego nie byłoby tak, że wskazówka nie porusza się w ogóle??? U mnie wskazówka opada do 1/4 i staje w miejscu - powyżej tej wartości wszystko jest w porządku. Zastanawiałem się też, czy nie jest to sprawka jakiegoś syfu, zalegającego na dnie zbiornika. Sprawdzałem też zbiornik od spodu - nie jest pogięty.

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Wysłany: 09-09-2005, 21:35   

A po wyłączeniu stacyjki opada do zera?
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 09-09-2005, 22:00   

Przecież w Mitsubishi wskazówka od paliwa nie opada po wyłączeniu stacyjki.

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Wysłany: 10-09-2005, 09:12   

Zależy jakim Mitsu, w moim opada... Carisma, Lancer od pewnego rocznika bodajze też... Gregor, sprawdź, czy po odłaczeniu aku opada wskazówka do zera. Jesli nie to dobierz się do wskaźnika. Cos musi blokować wskazówkę. Jesli opada do wtedy to trzeba szukac winy w czujniku. Ewentualnie w mocno zaśniedziałych stykach przy zbiorniku.
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2005, 10:10   

Nie opada - i nigdy nie opadał. Jest dokładnie tak, jak pisze Wichura.

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2005, 13:33   

a colcie wskazowka nie opada nawet po wymontowaniu wskaznikow

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2005, 14:47   

deenbe napisał/a:
a colcie wskazowka nie opada nawet po wymontowaniu wskaznikow

Zgadza się! Dziś wymontowałem wskaźniki, wymieniając przy okazji jedną przepaloną żarówkę.
W środku czysto, wszytkie styki i ścieżki jak w nowiutkim aucie. Kostka pod tylną kanapą była lekko przybrudzona, ale ją wyczyściłem i czekam na reakcję. Mam teraz pełny zbiornik, więc wskazówka nie opada. :mrgreen:

[ Dodano: Sob Wrz 24, 2005 8:27 pm ]
Sprawa wygląda następująco: licznik w porządku, kostki i folia pod nim przewodzą jak należy. Problem leży najprawdopodobniej w pływaku. Po wypięciu kostki z pływaka, wskazówka poziomu paliwa opada do 0, czyli jest tak, jak być powinno. Po dokładnym sprawdzeniu i wyczyszczeniu kostki nie ma zmian. Rezerwa świeci nonstop, w zbiorniku 5-8 litrów paliwa, a wskazówka pokazuje wciąż 1/4 baku.
Na koniec pytanie:
Czy można wymontować pływak od środka samochodu? Są tam trzy nakrętki, których bałem się ruszać. Niestety nie mam warunków do demotażu zbiornika.

Odpowiedz do tematu