Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:06
Pomoc w zakupie 1.8 GDI lub może 1.9 TD
Autor Wiadomość
barthi 
Nowy Forumowicz

Auto: Passat B6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-11-2012, 16:25   Pomoc w zakupie 1.8 GDI lub może 1.9 TD

Witam serdecznie wszystkich.
To mój pierwszy post na forum, lecz z Mitsubishi kojarzą mi się miłe chwile z dzieciństwa gdy ojczulek zakupił w 1992r półrocznego Lancera 1.5, był z nami 6 lat, wspominam auto jako bezawaryjny samochód z samymi zaletami.
Na co dzień poruszam się passatem b6, 2.0 TDI, rewelacyjne autko, ale nie po to trafiłem na forum aby wychwalać Passaty :) , szukam auta dla żony.

Jutro rano jadę zakupić(zobaczę co jeszcze mi tu napiszecie) Carismę 1.8 GDI, dzis oglądałem ja, jest sprowadzona z Niemiec, ostatni serwis przy 185.000 (luty 2011) w Niemieckim Mitsubishi(wymiana rozrządu+ olej).
Obecnie auto ma przejechane 200.000, i wygląda na realny przebieg, wszystkie naklejki są od Mitsubishi, łącznie ta na silniku po wymianie rozrządu.
Nie oczekuje od auta z 1999 r idylli.
Auta lakier ma w miarę dobry, jest to oryginalny lakier,nie była malowana, w dwóch miejscach delikatna korozja, ale to bym załatwił na wiosnę.
Prosze Was o ocenę tego auta, zdjęcia oczywiście nie oddają wszystkiego.
Chciałbym się Was zapytać na co jeszcze zwrócić uwagę podczas zakupu tego auta, czy udać się na stację diagnostyczną? - I co należy wymienić w takim aucie po zakupie, ile moze kosztować rozrząd. I czy te silniki 1.8 GDI są dobrymi silnikami...Istnieje realna szansa aby spalanie mieściło sie do 7.5 - 8 litra ?
Oto link CARISMA
Ostatnio zmieniony przez barthi 30-11-2012, 18:36, w całości zmieniany 1 raz  

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 30-11-2012, 16:49   

Moim zdaniem trochę tania jak na auto sprowadzone, ciekawe ile dał za nie handlarz w Niemczech jeśli z zyskiem sprzedaje je za taką kasę :) Ja w to auto z takim silnikiem w ciemno bym się nie pchał. Lepszym rozwiązaniem od sprawdzenia auta w jakimś warsztacie było by podłączenie go pod komputer przez jakiegoś forumowicza obeznanego w tym temacie. Tak dla porównania, ja za swoją GDI też z tego rocznika rok temu wziąłem ponad 10 tys.
Komplet rozrządu do tego auta kosztuje (same części) około 600zł
Jeśli chodzi o spalanie, to w mieście czy na krótkich odcinkach ciężko będzie uzyskać taki wynik, mi w Lublinie wychodziło 10 - 12l, w trasie natomiast 5 - 6l/100km może być realne. Trzeba pamiętać, że do tego auta LPG nie założysz.
Ostatnio zmieniony przez plecho1 30-11-2012, 16:53, w całości zmieniany 1 raz  

barthi 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-11-2012, 16:52   

Dziękuje za odpowiedź.
W opłaty musze doinwestować jeszcze tak 1200 zł, czyli tak powiedzmy 7000 zł na gotowo miałbym ją u siebie na podwórku, też się zastanawiałem, ile za nią mógł zapłacić...

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-11-2012, 16:57   

Nawet Carisma ma coś wspólnego z Twoim VW, Taki sam kabel do diagnostyki. Jeśli masz do Swojego auta, to do Carismy będziesz potrzebował program Evoscan. Tu masz o tym temat: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568

barthi 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-11-2012, 17:04   

Skoro tak niska cena to co moze być z nią nie tak ? Jeździłem nią dziś, wydawało się wszystko ok, obroty nie falowały, nic nie stukało, klima chodziła....

Jeszcze znalazłem ten model CARSIMA 1.9 TD, co możecie powiedzieć o niej,czy silnik diesla jest godny polecenia ?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-11-2012, 18:48   

Nie wiem, co może być nie tak, inwencja twórcza handlarzy nie zna granic. Już widziałem auta spawane z dwóch różnych albo takie z zajeżdżonymi silniki i dolanym doktorem dla niepoznaki. Za granicą też umieją liczyć i kombinować i uwierz, że tam też nie ma dobrych wujków. Ja swoje wszystkie auta kupiłem za granicą ale sam po nie jeździłem. Widziałem też co jest ciągnięte do nas na wszelkiego rodzaju lawetach i jeśli jest coś na czym można zarobić, to handlarz na pewno zarobi.
A z tym autem, jak już wcześniej pisałem, dobrze sprawdź silnik ale nie jakimś uniwersalnym skanerem a przynajmniej programem Evoscan oraz karoserię z jakimś blacharzem. Sprawdź też, czy skrzynia czasem nie szumi jak auto chodzi na luzie. Sprawdź, czy w oleju nie ma jakichś motodoktorów, na ciepłym silniku rozetrzyj olej pomiędzy palcami i kiedy będziesz je rozdzielał, to sprawdź, czy nie powstają cienkie nitki jak pajęczyna. Kiedy będzie coś zalane, to mogą się takie tworzyć.
Sprawdź w jakim stanie jest olej, raczej powinien być czarny, taka specyfika tego silnika. Jeśli będzie żółciutki, to znaczy, że sprzedawca mógł cię oszukać i sam zmieniał a nie jak pisałeś, że wymiana była w Niemczech. Jeśli nie będziesz miał nikogo z Evoscanem, to możesz na szybko sprawdzić, czy auto nie ma żadnych błędów, tu masz opisane jak to zrobić za pomocą kawałka drucika http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
To tyle, co na razie mogę doradzić.
Jeśli chodzi o diesla, to są dość chwalone silniki na forum tylko czasem padają w nich uszczelki pod głowicą, ale w razie jak padnie to wymieniasz i dalej robisz kilometry.
Ostatnio zmieniony przez plecho1 30-11-2012, 18:53, w całości zmieniany 1 raz  

barthi 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-11-2012, 18:53   

Serdecznie dziękuje Tobie za pomoc.
Ostatecznie chciałbym się dowiedzieć czy jednostka 1.9 TD jest dobrą jednostką w porównaniu 1.8GDI, nie chodzi juz o spalanie, ale o usterkowość

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-11-2012, 18:59   

Ja Cię nie zrażam do GDI ale przy zakupie trzeba bardziej uważać i najczęściej trzeba go samemu naprawiać bo mechanicy często mało o GDI wiedzą. Na forum chyba jednak są opisane wszystkie bolączki jakie trapią te jednostki oraz jak, czasem w prosty sposób, im zaradzić.
Diesel, wydaje mi się, że będzie ekonomiczniejszy i mniej problemowy w eksploatacji od GDI ale GDI na pewno da więcej frajdy z jazdy. Najlepszą opcją jednak wydaje mi się że jest Carisma 1.6, silnik w tym aucie jest najmniej problemowy i w razie potrzeby bardzo dobrze znosi LPG. Ja głównie z przyczyn ekonomicznych zdecydowałem się na ten silnik.

DIABEŁ 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Intense 1.8
Wysłany: 30-11-2012, 20:28   

Witam Mam cari z tego samego rocznika .Po 1,5 roku użytkowania mogę powiedzieć że gdi daje radę Spalanie w trasie 7l w mieście około 8-9l Silnik nie sprawia kłopotów ,w miarę fajnie się zbiera ,jedyny minus to tłukące popychacze Auto od fryca ,przebieg 170 tys :lol:

Xiah 
Forumowicz

Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Wysłany: 01-12-2012, 14:13   

jeżeli chodzi otą 1.9 to mógłbym ją dla Ciebie sprawdzic, mieszkam na miejscu i moze znalazlbym chwile zeby sprawdzic co i jak

barthi 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-12-2012, 18:14   

Byłbym wdzięczny jeśli nie stanowi to dla Ciebie żadnego problemu....

misibiczi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 TD GLX
Wysłany: 02-12-2012, 14:10   

Słabe i mocne strony wszystkich wersji silnikowych były już wielokrotnie opisywane tutaj na forum, ale odnosząc się do Twojego pytania w największym skrócie, to moim zdaniem jeśli nie masz szczególnych wymagań co do osiągów lub niskiego spalania, poszukaj wersji 1.6 jako najbardziej bezproblemowej i kompromisowej. Sam posiadam TD i jestem bardzo zadowolony, ale tak jak napisał plecho1 czasem padają uszczelki pod głowicą, poza tym to silnik niezniszczalny. Z kolei GDI ma wprawdzie wielu entuzjastów ale również wymaga trochę uwagi podczas eksploatacji.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi