Przed i Po |
Autor |
Wiadomość |
young
moderator mitsumaniak jaki tu spokój...

Auto: ISF
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 635 Skąd: Łódź/Gdańsk
|
Wysłany: 30-11-2012, 11:38 Przed i Po
|
|
|
Ostatnio sporo na naszym foto-forum o obróbce zdjęć. Postanowiłem zatem założyć osobny temat, gdzie będziemy mogli pokazywać zdjęcia przed i po obróbce, wytykać, krytykować, komentować, pytać, pomagać itd.
Na wstępie może ja pokażę jak obrabiam. W razie potrzeby oczywiście udzielę kilku wskazówek
1. Surowa fota
2. Pierwsze kadrowanie
3. Efekt końcowy
I jeszcze druga opcja
1. Surowa fota
2. Pierwsze kadrowanie
3. Efekt końcowy
 |
|
 |
Mare
Mitsumaniak Mare

Auto: Red Dragon EA5A
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Lis 2010 Posty: 570 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 03-12-2012, 19:09
|
|
|
Czyli jednak da się z NEFa zrobić surową fotę "as shot". A jeszcze nie tak dawno twierdziłeś, że się nie da a zdjęcia z puszki D700 nie nadają się do prezentacji. Wybacz, ale co niektórzy wiedzą co się da a co nie. A tutaj właśnie udowodniłeś, że mijałeś się z prawdą. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
young

|
Wysłany: 03-12-2012, 19:30
|
|
|
Zdjecie surowe jest wywolane w PSie do formatu JPG przez Camera Raw w trybie auto. Czyli jak na moje oko dosc sporo poprawione. Surowa klatka moze nie bylo najtrafniejszym nazwaniem obrazu, ale chodzilo mi o to, ze sam w nim nie dlubalem. Dokladnie wiem co pisalem w poprzednich postach! |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-12-2012, 20:27
|
|
|
young - czemu przy pierwszej fotce ściemniłeś o 2/3 EV? Histogram się pokulał przez to w lewo... A potem moim zdaniem za bardzo rozjaśniasz fotki...
Ja bym to zrobił mniej więcej tak (chodź miałem dostęp tylko do jpeg i programu faststone)
 |
|
|
|
 |
Mare
Mitsumaniak Mare

|
|
|
|
 |
Szwagroz
Forumowicz

Auto: Galant, 2,0 elegance
|
Wysłany: 04-12-2012, 06:23
|
|
|
czy fotomontaże łapia się w tym temacie? w sumie tez są przed i po?
 |
|
|
|
 |
young

|
Wysłany: 05-12-2012, 12:31
|
|
|
krzychu napisał/a: | young - czemu przy pierwszej fotce ściemniłeś o 2/3 EV? Histogram się pokulał przez to w lewo... A potem moim zdaniem za bardzo rozjaśniasz fotki...
Ja bym to zrobił mniej więcej tak (chodź miałem dostęp tylko do jpeg i programu faststone)
Obrazek |
Chciałem uzyskać efekt gładkiej skóry poprzez rozjaśnienie (bez żadnych rozmyć itd) Jednocześnie nie przepalając tła. Dlatego tak ustawiłem puchę. Efekt może nie jest najszczęśliwszy, ale próbować trzeba, żeby się nauczyć
Jednocześnie chciałem trochę "uinnić" zdjęcie (bo tak i już) i dodałem filtr cross procesing, dla podkreślenia koloru niebieskiego tj. spodnie, czy oczy jak pisał Mare. |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-12-2012, 12:33
|
|
|
young napisał/a: | Chciałem uzyskać efekt gładkiej skóry poprzez rozjaśnienie (bez żadnych rozmyć itd) Jednocześnie nie przepalając tła. Dlatego tak ustawiłem puchę. Efekt może nie jest najszczęśliwszy, ale próbować trzeba, żeby się nauczyć |
Próbować można, ale chyba nie tędy droga (w sensie do uzyskania lepszej gładkości skóry). |
|
|
|
 |
young

|
Wysłany: 05-12-2012, 13:08
|
|
|
krzychu napisał/a: | young napisał/a: | Chciałem uzyskać efekt gładkiej skóry poprzez rozjaśnienie (bez żadnych rozmyć itd) Jednocześnie nie przepalając tła. Dlatego tak ustawiłem puchę. Efekt może nie jest najszczęśliwszy, ale próbować trzeba, żeby się nauczyć |
Próbować można, ale chyba nie tędy droga (w sensie do uzyskania lepszej gładkości skóry). |
No właśnie muszę ci powiedzieć, że jest to jedna z lepszych metod "rozjaśnienie" na uzyskanie efektu gładkiej skóry. Jest to metoda, która wymaga na początek dobrze oświetlonego zdjęcia, a potem sporych umiejętności w PSie, ale efekty są spektakularne. Taką metodę opisał w swojej książce Scott Kelby. Swoją drogą polecam http://kelbytraining.com/...sing-photoshop/ |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-12-2012, 13:23
|
|
|
young - nawet jeśli ta metoda jest skuteczna i chciałeś coś takiego uzyskać to raczej trzeba iść w stronę maski i rozjaśnić skórę, a nie całe zdjęcie... Bo ono w całości wygląda źle naświetlone... Znaczy takie moje zdanie... |
|
|
|
 |
young

|
Wysłany: 05-12-2012, 13:34
|
|
|
Właśnie po to jest ten temat, żebyśmy mogli wyrażać swoje opinie i zdania na temat obróbki. Moim zdaniem co do foty z autem nie widzę większych wad z oświetleniem. Ale każdy ma swoje zdanie
[ Dodano: 05-12-2012, 13:43 ]
Czasem przydaje się filtr "duplex" (maska i krycie 50% na skórze) i "Ink" na całości. Kadr słaby (nie krytykujcie) ale chodzi mi głównie o obróbkę i kolory.
 |
|
 |
Mare
Mitsumaniak Mare

|
Wysłany: 07-02-2013, 20:30
|
|
|
Widzę, że temat umarł, więc wykorzystam go do swoich celów ;p
Ponieważ zaczynam dopiero przygodę z fotoszjopem, to zapytam,
Co jest źle i co nejlepiej zrobić, by było dobrze ^^
Jak siedzę przy tych fotach po kilka godzin, to później słabo z obiektywnym spojrzeniem
zdjęcie |
_________________ Capoeira e minha vida...
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=58533
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-02-2013, 06:54
|
|
|
Mare - myślę, że ta fota jest nienaturalna. Wygładziłeś skórę jakby to nie był człowiek tylko lalka... Zlikwidowałeś chyba też cienie na obojczyku itd przez co to co pod twarzą w ogóle nie wygląda. |
|
|
|
 |
Mare
Mitsumaniak Mare

|
Wysłany: 08-02-2013, 09:28
|
|
|
hmm, cieni na obojczyku nie było, takie oświetlenie ;p >.< ...za daleko skadrowałem, ale nie o to chodziło... no właśnie, nie mogłem zdecydować się na stopień wygładzania.... najwyraźniej czeba będzie nad tym popracować.....next coming soon |
_________________ Capoeira e minha vida...
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=58533
 |
|
|
|
 |
|